Έναρξη εργασιών στα πεζοδρόμια της Αθήνας

Έναρξη εργασιών στα πεζοδρόμια της Αθήνας

Η αποκατάσταση θα ολοκληρωθεί σταδιακά σε διάστημα δύο ετών

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε η αποκατάσταση πεζοδρομίων σε πολλές περιοχές της Αθήνας, με την εκκίνηση εργολαβίας συνολικού ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ. Οι εργασίες, που αναμένεται να εκτελεστούν σταδιακά σε διάστημα δύο ετών από τέσσερα συνεργεία τα οποία θα εργάζονται παράλληλα, αφορούν την αποκατάσταση 410 πεζοδρομίων στο κέντρο, αλλά και σε γειτονιές της πόλης, ώστε να είναι προσβάσιμα από τους πολίτες και να μην κρύβουν παγίδες.

Οι επιστρώσεις θα πραγματοποιηθούν με ψυχρά υλικά για να αντιμετωπιστεί όσο είναι δυνατόν το φαινόμενο της θερμικής νησίδας που ανεβάζει τη θερμοκρασία στην πόλη. Θα χρησιμοποιηθούν κυβόλιθοι, διάφορα είδη μαρμάρων, φυσικά πετρώματα, χυτά δάπεδα, όλα με ιδιότητες ψυχρών υλικών. 

Ο Βασίλης Αξιώτης, αντιδήμαρχος Αστικών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως τονίζει ότι «για να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της παρέμβασης και τις αλλαγές που θα φέρει στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, αρκεί να σημειώσουμε ότι από το 2017-2020, μέσα σε τρία χρόνια, είχαν επιδιορθωθεί τα πεζοδρόμια σε 67 δρόμους». 

Οι πρώτες επιδιορθώσεις έχουν ξεκινήσει στην οδό Σίνα στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Ηούς στα Πετράλωνα και τον πεζόδρομο στρατηγού Δαγκλή στα Πατήσια. «Τα τρία σημεία δείχνουν και το εύρος των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα διαμερίσματα της πόλης», σημειώνει ο κ. Αξιώτης. Πηγές του Δήμου Αθηναίων αναφέρουν ότι επίσης έχουν σχεδιαστεί κάποιες διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, εκ των οποίων οι 15 έχουν ήδη εγκριθεί. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, χρειάζεται να πραγματοποιηθεί έλεγχος από τις υπηρεσίες του δήμου σε σχέση με τις θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης που αντίστοιχα θα καταργηθούν, καθώς σε πολλές γειτονιές της πόλης υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στάθμευσης. Ταυτόχρονα από τον Μάρτιο έχει ξεκινήσει η πραγματοποίηση ασφαλτοστρώσεων σε 1.150 οδικούς άξονες σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα της πόλης. Το πρόγραμμα αυτό, συνολικού ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει την πραγματοποίηση ασφαλτοστρώσεων σε 350 χιλιόμετρα οδικού δικτύου μέσα στην πόλη. Από το σύνολο του έργου ήδη έχουν «στρωθεί» πάνω από 100 χιλιόμετρα, ενώ έχει σχεδιαστεί τα συνεργεία να εργαστούν εντατικά μέσα στον Αύγουστο προκειμένου να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι αδειάζει η πόλη για εργασίες στους οδικούς άξονες. «Ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει και με αυτή τη γενναία παρέμβαση να διαγράφει προβλήματα από τη λίστα των αυτονόητων, που εδώ και χρόνια δικαιούνται να απολαμβάνουν οι Αθηναίοι. Στόχος μας είναι να τα μηδενίσουμε», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. 

Αυτό το Σάββατο αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εργασίες για το κάτω τμήμα της πλατείας Συντάγματος. Το έργο περιλαμβάνει γενναία διαπλάτυνση των πεζοδρομίων μπροστά στον πεζόδρομο της Ερμού, φύτευση συνολικά 28 ψηλών δένδρων, δημιουργία ορατής διάβασης πεζών, φροντίδα για ΑμεΑ σε όλο το φάσμα και τις λεπτομέρειες του έργου, εξοπλισμό με πέργκολες για πυκνή σκίαση, σύγχρονο φωτισμό κ.ά. Η ανάπλαση διατηρεί τη μείωση των λωρίδων κυκλοφορίας στο κάτω τμήμα της πλατείας από έξι σε τέσσερις, έτσι όπως ορίσθηκε πέρυσι στο πλαίσιο της πιλοτικής παρέμβασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή