Χαρδαλιάς για φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Διάσπαρτες αναζωπυρώσεις – Ο πρώτος απολογισμός

Χαρδαλιάς για φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Διάσπαρτες αναζωπυρώσεις – Ο πρώτος απολογισμός

Έκτακτη ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιάς, για τις πυρκαγιές

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για διάσπαρτες αναζωπυρώσεις στη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, οι οποίες αντιμετωπίζοναι, έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, η περιοχή που κάηκε -βάσει μιας πρώτης εκτίμησης- έχει περίμετρο 12.500 στρεμμάτων, ενώ έκανε γνωστό πως ενεργοποιήθηκε το σύστημα Copernicus.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη αποτίμηση των καταστροφών, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως:

  • 76 σπίτια έχουν σοβαρές ζημιές
  • 18 σπίτια έχουν μερικές ζημιές
  • 27 επιχειρήσεις έχουν σοβαρές ζημιές
  • 82 οχήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς
  • 64 οχήματα έχουν υποστεί μερικές ζημιές

Διάσπαρτες αναζωπυρώσεις

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η κατάσταση στη Βαρυμπόμπη βελτιώθηκε σημαντικά, αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται και οι δυνάμεις πυρόσβεσης συνεχίζουν να επιχειρούν.

Ως προς τις αναζωπυρώσεις, επεσήμανε ότι είναι διάσπαρτες αντιμετωπίζονται χωρίς να έχουν καταγραφεί επί του παρόντος σοβαρά προβλήματα. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα να οριοθετηθεί η πυρκαγιά εντός της ημέρας.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι «το ξημέρωμα μάς βρήκε με ένα ενεργό μέτωπο στη Βαρυμπόμπη και τα υπόλοιπα σε ύφεση», ενώ πρόσθεσε ότι από το πρωί τα εναέρια μέσα κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού.

Αυτή την ώρα στην φωτιά της Βαρυμπόμπης επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 150 οχήματα, 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) και από αέρος πραγματοποιούν περιοδικά ρίψεις νερού πέντε αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα.

Επιπλέον, στο έργο της πυρόσβεσης συνδράμουν δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού, της Αστυνομίας, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

«Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η ανθρώπινη ζωή»

Ανέφερε ακόμη ότι οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες, πέρα από τη Βαρυμπόμπη, σε Λίμνη Ευβοίας, Βασιλίτσι Μεσσηνίας και Ανατολική Μάνης.

Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η ανθρώπινη ζωή, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Εκκενώσεις σπιτιών

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν απομακρύνσεις δεκάδων πολιτών και οργανωμένες εκκενώσεις.

Όπως είπε, απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 182 άτομα με κινητικά προβλήματα ή ηλικιωμένοι, ενώ η ΕΛ.Α.Σ. προέβη σε 442 διασώσεις. Συμπλήρωσε, δε, ότι στο σύνολο έχουν πραγματοποιηθεί 442 διασώσεις – απομακρύνσεις πολιτών.

Ως προς τις εκκενώσεις περιοχών, εστάλη ένα ακόμα μήνυμα μέσω του 112, στις 03.20 για την εκκένωση της οδού Ανοίξεως στο Κρυονέρι, είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αίτημα για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε πως η χώρα κατέθεσε αίτημα προς το πρόγραμμα rescEU της Ε.Ε. και ανταποκρίθηκε η Κύπρος με 40 πυροσβέστες και δύο αεροσκάφη airtractor, καθώς και η Σουηδία που θα αποστείλει εντός της ημέρας δύο αεροσκάφη airtractor.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Η επόμενη ημέρα – Το μέγεθος της καταστροφής σε εικόνες

Νωρίτερα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η φωτιά είναι σε ύφεση στο μεγαλύτερο μέρος της, καθώς δόθηκε μάχη τη νύχτα, κυρίως από τα πεζοπόρα τμήματα.

«Ήταν άλλη μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα. Η δουλειά που έγινε από τα πεζοπόρα τμήματα και στα 4 μέτωπα έφερε καρπούς. Από τα 4 μέτωπα, το ξημέρωμα μας βρήκε με 1 ενεργό. Τα υπόλοιπα είναι σε ύφεση», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρδαλιάς.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, από το πρωί πετάει με το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πάνω από την καμένη περιοχή της Πάρνηθας, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας παρακουλουθούσε τις εξελίξεις σπό το Κέντρο Επιχηρήσεων.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Πώς εξαπλώθηκε η καταστροφική πυρκαγιά (βίντεο)

Δηλώσεις Μητσοτάκη

Σε δηλώσεις του το πρωί, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ευχαρίστησε τις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, τονίζοντας πως έγινε μία σημαντική δουλειά όλο το βράδυ, κυρίως από τα πεζοπόρα τμήματα.

«Αντιμετωπίσαμε μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα. Κρατώ ως θετικό το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής, διότι το σύστημα εκκενώσεων λειτούργησε υποδειγματικά», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Πώς να προστατευτείτε από τον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια

⇒ Διαβάστε ακόμη: «Συναγερμός» από τον καπνό στην Αττική: Επιβλαβή σωματίδια στην ατμόσφαιρα

Συνδρομή ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, μέχρι σήμερα διατέθηκαν:

  • Στην Αττική, 842 αστυνομικοί και 335 οχήματα, που ανταποκρίθηκαν σε 259 κλήσεις του Κέντρου Άμεσης Δράσης και συνέδραμαν στην προληπτική εκκένωση οικισμών και σε 303 απεγκλωβισμούς ατόμων
  • Στην Εύβοια, 44 αστυνομικοί και 20 οχήματα, που συνέδραμαν στην προληπτική εκκένωση 11 οικισμών και στη μεταφορά 12 ατόμων (ηλικιωμένων και εγκύων).
  • Στη Μεσσηνία, 22 αστυνομικοί και 8 οχήματα, που συνέδραμαν στην προληπτική εκκένωση 2 οικισμών.
  • Στη Λακωνία, 15 αστυνομικοί και 6 οχήματα που συνέδραμαν στην προληπτική εκκένωση 4 οικισμών.

Αποκαταστάθηκε η υδροδότηση στην Ανατολική Αττική

Σε πλήρη αποκατάσταση της υδροδότησης στην Ανατολική Αττική έχει προχωρήσει η ΕΥΔΑΠ, με τη συνδρομή του ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ, η υδροδότηση των περιοχών Αγία Παρασκευή, Χολαργός, Γέρακας, Παλλήνη, Παιανία, Γλυκά Νερά, Κάντζα, Κορωπί, Κερατέα, Λαυρεωτική, Μαρούσι, Χαλάνδρι και περιοχών του Δήμου Διονύσου, έχει αποκατασταθεί πλήρως χάρη στην πλήρη και αποτελεσματική κινητοποίηση των συνεργείων της ΕΥΔΑΠ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Στο μεταξύ, κλιμάκια του υπουργείο Υποδομών βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε όταν λάβουν το τελικό «ΟΚ» από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, να αρχίσουν την καταγραφή των ζημιών.

Τελευταίες ειδήσεις

Τελευταίες ειδήσεις

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Η επόμενη ημέρα – Το μέγεθος της καταστροφής σε εικόνες

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η εθνική πόλο με εντυπωσιακή εμφάνιση προκρίθηκε στην τετράδα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή