Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: «Έλιωσαν όλα» – Μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής στην «Κ»

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: «Έλιωσαν όλα» – Μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής στην «Κ»

Αμέτρητες οι ζημιές, ενώ τα πύρινα μέτωπα στη χώρα πληθαίνουν. «Ελιωσαν όλα», λέει στην «Κ» κάτοικος της περιοχής

4' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεσημέρι Τρίτης, ο Νίκος Αργυρός γευμάτιζε με τη γυναίκα του στο σπίτι τους στην οδό Λεύκης στη Βαρυμπόμπη όταν τα φώτα άρχισαν να τρεμοπαίζουν και το τροφοδοτικό του συναγερμού έβγαζε έναν παράξενο ήχο. Κοίταξε προς τον ουρανό και τότε αντίκρισε τον καπνό. «Ηταν κατάμαυρος, νόμιζα αρχικά ότι δεν ήταν δασική πυρκαγιά, φαινόταν ότι ήταν μακριά», λέει. Από το 1968 κάτοικος σε αυτή την άλλοτε κατάφυτη περιοχή είχε ζήσει και άλλες φωτιές, είχε ξυπνήσει και από σειρήνες της Πυροσβεστικής μέσα στη νύχτα. Δεν περίμενε όμως ότι αυτή τη φορά οι φλόγες θα περνούσαν στον οικισμό, θα τρύπωναν σε οδούς, θα κατέστρεφαν σπίτια και επιχειρήσεις.

Οπως διαπίστωσε χθες σε μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών, οι φλόγες είχαν καταστρέψει κυρίως ένα μέρος της αυλής και μια αποθήκη του. Ενα τετράγωνο πιο πέρα, όμως, στην οδό Χλόης όπου το πέρασμα της φωτιάς ήταν πιο σαρωτικό, ο Γιάννης Σφέτσας και ο γιος του Χρήστος δεν μετρούσαν τι χάθηκε αλλά μόνο όσα δεν είχαν γίνει αποκαΐδια. «Ελιωσαν όλα», μονολογούσε ο κ. Σφέτσας. Το συνεργείο αυτοκινήτων που είχε σχεδόν εξαϋλώθηκε. Από τα δέκα οχήματα και τις δύο μηχανές που βρίσκονταν εκεί είχαν απομείνει μόνο τα μεταλλικά κουφάρια τους. Και το σπίτι του, στην πίσω πλευρά, είχε υποστεί ανυπολόγιστες φθορές. Μόνο λιγοστές κορνίζες με οικογενειακές φωτογραφίες είχαν μείνει σχεδόν αλώβητες. «Δεν έμεινε τίποτα», λέει.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: «Έλιωσαν όλα» – Μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής στην «Κ»-1
Το καταστροφικό έργο της φωτιάς: περίπου 12.500 στρέμματα καμένης γης, κατεστραμμένα σπίτια και αυτοκίνητα.

Και άλλοι κάτοικοι της Βαρυμπόμπης που μίλησαν στην «Κ» απορούσαν για το πώς ξέφυγε η πυρκαγιά. Είπαν ότι άκουγαν εκρήξεις όσο κατέβαινε η φωτιά (εκτιμώντας ότι προέρχονταν από μετασχηματιστές της ΔΕΗ), ότι στο παρελθόν σε άλλους αντίστοιχους κινδύνους θυμούνται να στήνεται ένα «σιδερένιο τείχος» από πυροσβεστικά κατά μήκος της Τατοΐου, ότι δεν περίμεναν παρά τη βλάστηση πως κάποια ημέρα θα καίγονταν σπίτια μέσα στον οικισμό. Θεωρούσαν ότι είναι προστατευμένοι, ειδικά λόγω της γειτνίασης με τα βασιλικά κτήματα, αλλά και γιατί η περιοχή τους, όπως λένε, είναι προσπελάσιμη για τα πυροσβεστικά. 

Το καταστροφικό έργο της φωτιάς δεν περιορίστηκε στην Αττική. Από το βράδυ της Τρίτης μέχρι και το επόμενο πρωί είχαν καταγραφεί 41 νέες ενάρξεις πυρκαγιάς στη χώρα, ενώ στάλθηκε αίτημα ενίσχυσης στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Ο απολογισμός των καμένων εκτάσεων για το διάστημα 1-4 Αυγούστου υπολογίζεται στα 60.000 στρ. και ξεπερνά το 50% της έκτασης που συνήθως καίγεται όλη την αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα με το κέντρο BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Το πρώτο σήμα για φωτιά στη θέση Δροσοπηγή, στους πρόποδες της Πάρνηθας, δόθηκε στις 13.25. Οπως εξελίχθηκε μέσα στις επόμενες ώρες η πυρκαγιά, το μέτωπο απλώθηκε σε μεγάλη έκταση. «Δεν υπήρχε ένα συγκεκριμένο σημείο όπου έπρεπε να δράσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ήταν μεγάλες οι αποστάσεις. Ευτυχώς δεν είχαμε θύματα. Εχουν καεί εκατοντάδες στρέμματα πευκοδάσους», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι από τα τέσσερα μέτωπα που αντιμετώπισαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή της Βαρυμπόμπης κατά τη νύχτα της Τρίτης, τα τρία παρουσίασαν ύφεση το επόμενο πρωί και ένα παρέμενε ενεργό. Εναέρια μέσα πραγματοποιούσαν και χθες ρίψεις νερού και πυροσβέστες αντιμετώπιζαν διάσπαρτες αναζωπυρώσεις. Συνολικά επιχειρούσαν 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 150 οχήματα. Ακόμη είχαν κινητοποιηθεί και επιχειρούσαν περιοδικά πέντε αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα. Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, κάηκε μια έκταση σε περίμετρο 12.500 στρεμμάτων. Οι εκκενώσεις περιοχών συνεχίστηκαν την Τρίτη και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις χρειάστηκε να επέμβουν τουλάχιστον σε 71 περιπτώσεις απομακρύνοντας 182 άτομα. Συνολικά είχαν πραγματοποιηθεί 442 απομακρύνσεις. «Επαναλαμβάνω ότι απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η ανθρώπινη ζωή. Μπροστά στον κίνδυνο, η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: «Έλιωσαν όλα» – Μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής στην «Κ»-2

Η πρώτη εκτίμηση για τις καταστροφές

Οσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις επαγρυπνούσαν χθες για να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις, στη Βαρυμπόμπη είχε ξεκινήσει να γίνεται παράλληλα μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά στα 12.500 καμένα στρέμματα. Τα ακριβή στοιχεία αναμένεται να επιβεβαιωθούν τις επόμενες ημέρες από τα αρμόδια συνεργεία. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό της υλικής καταστροφής, 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 18 έχουν μερικές ζημιές. Αντίστοιχα, σε 27 επιχειρήσεις έχουν καταγραφεί σοβαρές ζημιές, ενώ 82 οχήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και 64 έχουν υποστεί μερικές ζημιές. Ο Δήμος Αχαρνών κηρύχθηκε χθες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, περισσότερα από 200 άτομα τεχνικό προσωπικό εργάζονταν χθες στην περιοχή για την αποκατάσταση βλαβών. Μια γραμμή μέσης τάσης, η οποία ηλεκτροδοτεί περίπου 6.000 καταναλωτές στη Βαρυμπόμπη και τμήμα των Αδάμων, υπέστη ολική καταστροφή και για την αποκατάστασή της απαιτείται μεταξύ άλλων η αντικατάσταση 230 στύλων μέσης και χαμηλής τάσης.

Το ΕΚΑΒ πραγματοποίησε 77 διακομιδές περιστατικών με αναπνευστικά προβλήματα στην Αττική ως αποτέλεσμα του καύσωνα και των αποπνικτικών συνθηκών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά. Τη νύχτα της Τρίτης, 538 άνθρωποι φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία που είχαν διαθέσει δωμάτια για πυρόπληκτους.  Κατά τη διάρκεια της νύχτας ολοκληρώθηκε και η μεταφορά δεκάδων αλόγων από ιππικούς ομίλους που είχαν κινδυνεύσει στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας, 253 αθλητικά άλογα, 23 πόνι και δύο γαϊδουράκια μεταφέρθηκαν στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο. Εθελοντές και μέλη φιλοζωικών οργανώσεων χτένιζαν χθες τις καμένες εκτάσεις για τον εντοπισμό νεκρών ζώων ή τη διάσωση και φροντίδα όσων είχαν επιβιώσει από τη φωτιά.

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση έλαβε η Ελλάδα στο έργο της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Κύπρο υποστηρίζουν την Ελλάδα, ενώ ομάδα πυροσβεστών υποστηρίζει τις χερσαίες επιχειρήσεις. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, όλη την εβδομάδα, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρχές πολιτικής προστασίας των χωρών που πλήττονται από τις πυρκαγιές για να παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση και να διοχετεύει βοήθεια από την Ε.Ε. Ανάλογη βοήθεια έλαβαν η Ιταλία, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή