Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Διαρκείς αναζωπυρώσεις στην Εύβοια – Μάχη για τη διάσωση της Αρχαίας Ολυμπίας

Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Διαρκείς αναζωπυρώσεις στην Εύβοια – Μάχη για τη διάσωση της Αρχαίας Ολυμπίας

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα

4' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη με τις φλόγες δίνουν για ακόμη μία ημέρα οι πυροσβέστες σε Έυβοια, Αρχαία Ολυμπία και Μεσσηνία, με τα πύρινα μέτωπα να βρίσκονται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη απειλώντας οικισμούς.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις από αέρος πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, με τις αρχές να αισιοδοξούν πως θα περιοριστούν οι εστίες που μαίνονται.

Διαβάστε ακόμη: Στάχτη τουλάχιστον 60.000 στρέμματα σε τέσσερις ημέρες

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

Αρχαία Ολυμπία: Μάχη για τη διάσωση του αρχαιολογικού χώρου

Στην Αρχαία Ολυμπία, οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο και να το κρατήσουν μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Εκτός από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, στην μάχη συμμετείχαν μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, τα οποία άνοιγαν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες γύρω από την Αρχαία Ολυμπία, ενώ ανέλπιστος σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν η άπνοια που επικράτησε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Διαρκείς αναζωπυρώσεις στην Εύβοια – Μάχη για τη διάσωση της Αρχαίας Ολυμπίας-1
Giannis Spyrounis/ilialive.gr via AP

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Ηράκλεια του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 174 πυροσβέστες, με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 52 οχήματα, ομάδα ΣΜηΕΑ, 2 Α/Φ και 4 Ε/Π εκ των οποίων το 1 Ε/Π ως συντονιστικό και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν ήδη ενημερωθεί οι κάτοικοι των κοινοτήτων Λαντζόι και Λιναριά, προκειμένου να είναι έτοιμοι, αν χρειαστεί να γίνει εσπευσμένα απομάκρυνση των πολιτών στις περιοχές αυτές.

Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Διαρκείς αναζωπυρώσεις στην Εύβοια – Μάχη για τη διάσωση της Αρχαίας Ολυμπίας-2

Εύβοια: Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στα ανατολικά μέτωπα στη βόρεια Εύβοια, δηλαδή αυτά που απειλούν τα χωριά Δάφνη, Κουρκουλοί, Σκεπαστή και Κεχριές. Συγκεκριμένα, δόθηκε εντολή από την Πυροσβεστική να εκκενωθούν οι Κεχριές, καθώς δύο μέτωπα κινούνται προς το χωριό.

Το ένα μέτωπο κινείται από τα χωριά Κουρκουλοί και Σκεπαστή νότια προς τις Κεχριές, ενώ παράλληλα ένα νέο μέτωπο κινείται βορειοανατολικά προς τις Κεχριές αλλά και νότια προς τη Δάφνη.

Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Διαρκείς αναζωπυρώσεις στην Εύβοια – Μάχη για τη διάσωση της Αρχαίας Ολυμπίας-3

Περιπολικά της αστυνομίας ενημέρωσαν τους κατοίκους στις Κεχριές ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν το χωριό. Στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της αστυνομίας, οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονταν στις Ροβιές μετακινούνται προς τη Λίμνη, τις Κεχριές και τους Κουρκουλούς, ενώ άλλες δυνάμεις υπάρχουν γύρω από τα χωριά Κουρκουλοί και Σκεπαστή.

Πρόκειται για το 15ο χωριό που εκκενώνεται από την έναρξη της φωτιάς. Τις προηγούμενες ημέρες εκκενώθηκαν, με εντολή της Πυροσβεστικής, τα χωριά και οι οικισμοί Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές και Παλαιοχώρι, Αμέλαντες και Κεραμειά. Στα περισσότερα χωριά, μετά την εκκένωσή τους, οι φλόγες πέρασαν μέσα από αυτά.

Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Διαρκείς αναζωπυρώσεις στην Εύβοια – Μάχη για τη διάσωση της Αρχαίας Ολυμπίας-4

Ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης και τα επιτελικά στελέχη της Πυροσβεστικής που συμμετείχαν στην σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου που ολοκληρώθηκε απόψε μετά τα μεσάνυχτα, συμφώνησαν να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο μέτωπο προς το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ και τον Δρυμώνα, που έχει φτάσει στην κορυφογραμμή απειλώντας να κάψει πευκώδη έκταση. Οι φλόγες είναι τεράστιες, φτάνουν ακόμη και τα 80 μέτρα, όπως εκτιμούν τα στελέχη της Πυροσβεστικής, ενώ το δύσβατο της περιοχής αποκλείει την προσέγγιση της φωτιάς από επίγειες δυνάμεις. Στο μεταξύ οι συνεχείς αναζωπυρώσεις κυκλώνουν τα χωριά Παλαιοχώρι και Καλαμούδι, αναγκάζοντας τις επίγειες δυνάμεις να δίνουν ξεχωριστές μάχες για να αποτρέψουν μεγαλύτερες καταστροφές από αυτές που έχουν καταγραφεί έως τώρα.

Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Διαρκείς αναζωπυρώσεις στην Εύβοια – Μάχη για τη διάσωση της Αρχαίας Ολυμπίας-5

Στις Ροβιές, η κατάσταση, σύμφωνα με τους κατοίκους, είναι δύσκολη, καθώς έχουν πάθει ζημιές περισσότερα από 100 κτίσματα, ενώ βόρεια του δρόμου που οδηγεί από τη Λίμνη προς την Αιδηψό υπάρχουν σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις που κινδυνεύουν.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του Συντονιστικού, ζητήθηκε από το κεντρικό Συντονιστικό η συνεπικουρία των εναέριων δυνάμεων. Σε επίπεδο επίγειων δυνάμεων, σύμφωνα με τον κ. Σπανό, στην περιοχή υπάρχουν περισσότεροι από 150 πυροσβέστες από τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία, που είχαν συνδράμει στις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής στη Βαρυμπόμπη. Παράλληλα, άρχισαν να μετακινούνται για την περιοχή του Δρυμώνα πυροσβεστικά και χωματουργικά οχήματα, τα οποία κατά τις επόμενες ώρες, θα προσπαθήσουν να πλησιάσουν κάποια σημεία του πύρινου μετώπου για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.

Διαβάστε ακόμη: Ασύλληπτες εικόνες καταστροφής στην Εύβοια (βίντεο)

Στο σημείο επιχειρούν 165 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 57 οχήματα, 3 Α/Φ και 3 Ε/Π εκ των οποίων το 1 Ε/Π ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν 82 πυροσβέστες από τη Γαλλία, το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Η εικόνα σε Μεσσηνία και Βαρυμπόμπη

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Μέλπεια του Δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 28 πυροσβέστες, με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 11 οχήματα και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Χθες, μέσω του 112 δόθηκε εντολή να εκκενωθούν για προληπτικούς λόγους οι κοινότητες, Μοναστηράκι, Βράχος, Άγιοι Θεόδωροι, Παραπούγκι, Καρνάσι και Δεσύλλα. 

Τέλος, στη φωτιά που εκδηλώθηκε την 3η Αυγούστου, στην περιοχή Άνω Βαρυμπόμπη, του δήμου Αχαρνών Αττικής, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και περιοδικά τα εναέρια μέσα. Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Σημειώνεται πως κυβερνητικό κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει στις 11:30 σύσκεψη στα γραφεία της περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να δρομολογηθούν τα μέτρα στήριξης και ανακούφισης των πληγέντων από την πυρκαγιά σε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής.

Πολύ αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή