Σε οριακή κατάσταση παραμένει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας

Σε οριακή κατάσταση παραμένει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας

Υψηλές θερμοκρασίες και πυρκαγιές απειλούν ανά πάσα στιγμή το δίκτυο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας για σήμερα και τις επόμενες ημέρες, παρά το γεγονός ότι επανήλθαν σε λειτουργία από τα ξημερώματα χθες τα κυκλώματα υψηλής τάσης που έθεσε εκτός η φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Ο αστάθμητος παράγοντας των πυρκαγιών μπορεί να πετάξει έξω ανά πάσα στιγμή στοιχεία του συστήματος μεταφοράς και διανομής, ενώ η ζήτηση που εξακολουθεί να κινείται στα υψηλά των 9.600 MW να προκαλέσει βλάβες και να θέσει εκτός λειτουργίας τις επιβαρυμένες θερμικές μονάδες.

Τα αρμόδια επιτελεία παραμένουν σε κατάσταση επιφυλακής και έτοιμα να εφαρμόσουν σταδιακά, και εφόσον απαιτηθεί, τα εναλλακτικά σενάρια για την αποφυγή γενικευμένου μπλακ άουτ και τον περιορισμό των επιπτώσεων στους καταναλωτές. Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας βρίσκονται επίσης σε ετοιμότητα για την απελευθέρωση φορτίων σε περίπτωση που τους ζητηθεί από τον ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο του μέτρου της διακοψιμότητας. Στο σκέλος της επάρκειας ισχύος πάντως τα πράγματα φαίνεται να βελτιώνονται, καθώς άρχισε να φυσάει και να ανεβαίνει σταδιακά η παραγωγή των ΑΠΕ, ενώ σήμερα αναμένεται να επαναλειτουργήσει και η Μεγαλόπολη IV, μετά τις προσπάθειες των τεχνικών της ΔΕΗ να την επαναφέρουν. Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης περιορίστηκαν χθες στη Βαρυμπόμπη, όπως και στην Εύβοια όπου εξαιτίας της πυρκαγιάς παρέμειναν χωρίς ρεύμα τέσσερις οικισμοί. Μικρής διάρκειας διακοπές σημειώθηκαν και στο κέντρο της Αθήνας και σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, ενώ στην Κω συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα χθες οι εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος, καθώς οι τοπικές μονάδες της ΔΕΗ για να αντέξουν στις υψηλές θερμοκρασίες έχουν μειώσει την παραγωγή τους. Με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη έχει ενισχυθεί το σύστημα της Σαντορίνης, καθώς η ζήτηση παρουσίασε απότομη αύξηση λόγω τουρισμού, ενώ υπό στενή εποπτεία για την άμεση λήψη μέτρων βρίσκονται όλα τα νησιά με υψηλή τουριστική κίνηση.

Σε ό,τι αφορά την Αττική, για την αποκατάσταση των ζημιών από την πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης ο ΔΕΔΔΗΕ ξεκίνησε από χθες το βράδυ μαραθώνιο αγώνα, καθώς είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας έξι γραμμές μέσης τάσης στην περιοχή, οι οποίες επηρέαζαν περίπου 50.000 καταναλωτές. Με την άμεση κινητοποίηση των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ επανηλεκτροδοτήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι 5 γραμμές καθώς και κρίσιμες υποδομές, όπως για παράδειγμα το αντλιοστάσιο της ΕΥΔΑΠ.

Μια γραμμή μέσης τάσης, η οποία ηλεκτροδοτεί περίπου 6.000 καταναλωτές στη Βαρυμπόμπη και τμήμα των Αδάμων, έχει υποστεί, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, ολική καταστροφή και για την αποκατάστασή της απαιτείται η αντικατάσταση 230 στύλων μέσης και χαμηλής τάσης, εργασίες επιθεώρησης, συντήρησης και αντικατάστασης σε περίπου 10 χιλιόμετρα δικτύου μέσης τάσης, 33 υποσταθμούς μέσης τάσης και 30 χιλιόμετρα δικτύου χαμηλής τάσης, καθώς επίσης και εργασίες στις παροχές χαμηλής τάσης. Επί τόπου βρίσκονται περισσότερα από 200 άτομα τεχνικό προσωπικό (συνεργεία ΔΕΔΔΗΕ και συνεργαζόμενων εργολάβων), τα οποία εργάζονταν πυρετωδώς σε όλα τα σημεία που είναι δυνατή η πρόσβαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή