Ευθύνες στην πυροσβεστική για τον χειρισμό της πυρκαγιάς στη βορειοανατολική Αττική καταλογίζει ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας, Γιώργος Καρέτσος. Οπως υποστηρίζει, οι πυροσβεστικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν γύρω από τις κατοικημένες περιοχές και δεν μπήκαν στο δάσος για να ανασχέσουν την πυρκαγιά. Ηταν θέμα χρόνου η καταστροφή, εκτιμά, καθώς δεν γινόταν σωστή διαχείριση του δάσους, εξαιτίας της υποστελέχωσης του δασαρχείου και της ένδειας πόρων. Τώρα συνιστά, να αφεθεί το δάσος να αναγεννηθεί μόνο του.
«Η πυροσβεστική γιατί κάθεται και περιμένει τη φωτιά δίπλα στα σπίτια; Γιατί δεν μπαίνει στο δάσος, στους χωματόδρομους, να προσπαθήσει για τον περιορισμό της φωτιάς; Αφησαν το δάσος να καεί για να σωθούν οι κατοικίες των καταπατητών και όσων –ένας θεός ξέρει πώς– πήραν άδεια να χτίσουν εκεί, μέσα στο πυκνό δάσος. Μετά την τραγωδία στο Μάτι, η Πολιτεία συνέστησε την αποκαλούμενη επιτροπή Golddammer (σ.σ. με επικεφαλής τον διευθυντή του παγκόσμιου κέντρου παρακολούθησης πυρκαγιών), με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων. Αυτοί κατέληξαν σε ορισμένες προτάσεις, οι οποίες βέβαια αγνοήθηκαν. Ποιος θα πάρει την ευθύνη γι’ αυτό;» λέει.
Ο φορέας διαχείρισης του εθνικού δρυμού Πάρνηθας διαθέτει 23 άτομα προσωπικό, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται από χθες σε διάφορα σημεία στο βουνό, παρακολουθώντας την κατάσταση.
«Ολο το προσωπικό βρίσκεται σε θέσεις εποπτείας, ενώ έχουμε θέσει τα λιγοστά μας μέσα –μια υδροφόρα και μερικά μικρά πυροσβεστικά οχήματα– στη διάθεση της πυροσβεστικής. Η φωτιά πρέπει οπωσδήποτε να σβήσει σήμερα (σ.σ. χθες) γιατί από αύριο (σ.σ. σήμερα) θα έχουμε ανέμους. Ο φόβος μας είναι μην απομείνουν ενεργές εστίες ή αναζωπυρώσεις και ανέβει η φωτιά από το Τατόι στον Αγιο Μερκούριο και από εκεί στο ελατόδασος στη βορειοανατολική πλευρά της Πάρνηθας και καεί ό,τι έχει απομείνει από την πυρκαγιά του 2007».
Οσον αφορά την επόμενη ημέρα, ο κ. Καρέτσος είναι κατηγορηματικός: «Μόνο να κόψουν και να απομακρύνουν γρήγορα τα καμένα δένδρα και να κάνουν κάποια μικρά αντιδιαβρωτικά στα επικλινή σημεία.
Το δάσος θα αναγεννηθεί, αν το αφήσουν, μέσα σε μια πενταετία, η σύνθεση της βλάστησης είναι τέτοια που θα αποκατασταθεί φυσικά. Αυτό που πρέπει να κάνει η Πολιτεία με αφορμή την καταστροφή είναι να μην ακούσει τους παράνομους και να “καθαρίσει” την περιοχή από παράνομες κατοικίες και δραστηριότητες, να μην αφήσει να ξαναχτιστούν».