Πυρκαγιές: Ηχηρό καμπανάκι για την επόμενη μέρα από τους ειδικούς

Πυρκαγιές: Ηχηρό καμπανάκι για την επόμενη μέρα από τους ειδικούς

«Θα μάθουμε να ζούμε με ακραία φαινόμενα», λέει ο κ. Ζερεφός. «Θα επηρεαστεί το μικροκλίμα της περιοχής», αναφέρει ο κ. Λέκκας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προειδοποίηση ότι τα χειρότερα είναι μπροστά έκανε χθες ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρώπη για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός. «Θα δούμε μεγαλύτερες πυρκαγιές αν φυσάνε κανονικά οι ετήσιοι άνεμοι, οι οποίοι ευτυχώς δεν θα φυσήξουν τόσο τις επόμενες ημέρες. Μετά θα έρθει ο τρίτος καύσωνας φέτος», υπογράμμισε (ΣΚΑΪ) ο καθηγητής. «Οι εκατοντάδες τόνοι αποξηραμένων ξύλων που έχει η χώρα μας είναι “μπουρλότο”. Δεν θα το δείτε αυτό σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Χρειάζονται πρόστιμα, χρειάζεται έννομη τάξη. Με τις υψηλές θερμοκρασίες που βλέπουμε, μια “νέα Βαρυμπόμπη” είναι κάτι κοντινό. Το δάσος χρειάζεται επιμελή εργασία, δείτε τι συμβαίνει στην Ελβετία, πώς κλαδεύουν τα δέντρα», ανέφερε, τονίζοντας: «Θα μάθουμε να ζούμε δυστυχώς με ακραία φαινόμενα. Το μέγεθος της πυρκαγιάς είναι συνάρτηση και ανέμου και καύσιμης ύλης, υπάρχει αδιαφορία για τα κλαδιά. Είναι έτοιμα όλα να καούν. Σα να προσκαλούμε τον οποιοδήποτε αμελή εμπρηστή, ο οποίος θα πάει για κακούργημα με τον νέο Ποινικό Κώδικα».

Από την πλευρά του, τη συνυπευθυνότητα όσων κατοικούν ή λειτουργούν επιχειρήσεις μέσα στην πληγείσα περιοχή αναδεικνύει ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Παν. Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Οπως επισημαίνει, τα σπίτια κυριολεκτικά ακουμπούσαν στα δέντρα, δεν διέθεταν δεξαμενές νερού, ενώ τα κτήματα δεξιώσεων της περιοχής δεν είχαν συστήματα πυρόσβεσης. «Υπάρχουν πολλά θέματα που μπορούν να θιγούν σε αυτή την καταστροφή, από την κλιματική αλλαγή έως τον επιχειρησιακό σχεδιασμό», λέει στην «Κ». «Οι υψηλές θερμοκρασίες, η άπνοια, όλα έπαιξαν ρόλο. Η φωτιά ήταν δύσκολο να ελεγχθεί γιατί αναπτύχθηκαν τεράστια θερμικά φορτία. Ομως η περιοχή ήταν μια πυριτιδαποθήκη. Δεν νοείται να έχουν γίνει επενδύσεις εκατομμυρίων χωρίς δεξαμενές νερού για περίπτωση πυρκαγιάς και όλοι να περιμένουν από την Πυροσβεστική να τους σώσει αν γίνει κάτι». 

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, η συγκεκριμένη περιοχή θυμίζει σε πολλά το Μάτι, λόγω της μείξης δασικών και οικιστικών εκτάσεων. «Θα πρέπει και εδώ να γίνει ένας νέος πολεοδομικός σχεδιασμός. Και βέβαια να γίνονται έλεγχοι στην αρχή κάθε αντιπυρικής περιόδου, ώστε να διασφαλίζεται ότι έχουν ληφθεί από όλους τους ιδιοκτήτες τα απαραίτητα μέτρα». Ο κ. Λέκκας εκτιμά ότι οι συνέπειες από την καταστροφή θα είναι πολλαπλές. «Θα επηρεαστεί το μικροκλίμα της περιοχής, η ποιότητα του αέρα, ακόμα και τα υπόγεια νερά. Οι γεωτρήσεις θα πρέπει να ελεγχθούν, καθώς είναι πιθανόν να πρέπει να απαγορευτεί η χρήση τους για ένα  διάστημα. Πρέπει επίσης να υπάρξει μέριμνα για την απορρύπανση των εδαφών σε καμένα σπίτια, αυτοκίνητα και βιομηχανίες. Στη συνέχεια θα πρέπει να σχεδιαστούν αντιπλημμυρικά έργα στα επικίνδυνα σημεία και η περιοχή να προστατευθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή