Κορωνοϊός: Παραμένει η πίεση στα νησιά

Κορωνοϊός: Παραμένει η πίεση στα νησιά

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 192, εκ των οποίων 11 είναι ηλικίας 18 έως 39 ετών

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια μικρή αλλά ανησυχητική επιδείνωση των «σκληρών» δεικτών οδηγεί ο σταθερά υψηλός αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφονται στη χώρα μας και ο οποίος αποδεικνύει ότι η διασπορά του ιού συνεχίζεται. Παράλληλα, ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο σε ποσοστό που φτάνει περίπου το 30%. 

Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία εβδομάδα ο μέσος όρος των ημερήσιων θανάτων ασθενών με COVID-19 είναι πάνω από 10, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παραμένει κοντά στους 200. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό θετικότητας των τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού παρουσιάζει μικρή μείωση, που ωστόσο δεν φαίνεται να «αγγίζει» δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.

Δείκτης μεταδοτικότητας

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.856 νέα κρούσματα της COVID-19, ενώ διενεργήθηκαν περίπου 88.000 εργαστηριακά τεστ. Ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) υποχώρησε περαιτέρω και υπολογίζεται πλέον σε 1,05 –όταν το 1 είναι το όριο κάτω από το οποίο η επιδημία ελέγχεται– από 1,16 και 1,23 που ήταν τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.

Από τα νέα κρούσματα, 830 καταγράφηκαν στην Αττική και 260 στη Θεσσαλονίκη, ενώ το Ηράκλειο και τα Χανιά συνεχίζουν να είναι στις περιοχές με πολλές νέες διαγνώσεις σε καθημερινή βάση (128 και 107 αντίστοιχα). 

Χωρίς εμφανή υποχώρηση εξελίσσεται η επιδημία στη νησιωτική χώρα και είναι ενδεικτικό ότι χθες στη Ρόδο εντοπίστηκαν 98 νέα κρούσματα, στη Μύκονο 30, στην Πάρο 23, στη Νάξο 22, στη Θήρα 16 (περιλαμβάνονται και τα κρούσματα της Ιου) και σε Χίο και Κέρκυρα από 39. 

Το ποσοστό θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων το διάστημα 26 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου μειώθηκε στο 2,86% από 3,26% που ήταν μία εβδομάδα πριν, ωστόσο στην Πάρο και την Τήνο είχε ξεπεράσει το όριο συναγερμού του 4% (4,31% και 4,66% αντίστοιχα), ενώ σε Μύκονο, Νάξο, Ρόδο, Χίο, Ζάκυνθο και Ιθάκη ήταν πάνω από το 3%. 

Στον αντίποδα, σε 24 περιφερειακές ενότητες το ποσοστό θετικότητας ήταν κάτω από το 1%, με το χαμηλότερο ποσοστό να καταγράφεται στην Κάρπαθο (0,23%).

Μικρή αύξηση καταγράφεται το τελευταίο διάστημα και στους «σκληρούς» δείκτες. Χθες δηλώθηκαν 16 νέοι θάνατοι ασθενών, ενώ από την έναρξη της πανδημίας 13.013 ασθενείς με COVID-19 έχουν χάσει τη ζωή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες επτά ημέρες ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων έχει ξεπεράσει τους 10 (12 κατά μέσο όρο, έναντι 8 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα). 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 192, εκ των οποίων 11 είναι ηλικίας 18 έως 39 ετών. 

Νέες εισαγωγές

Οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 204, λίγο περισσότερες από τα εξιτήρια που εκδόθηκαν λόγω ίασης των ασθενών (193). Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν 1.210 νέες εισαγωγές ασθενών, έναντι 886 εξιτηρίων λόγω ίασης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή