«Να τους δώσουμε βίζα και άσυλο, όπως κάνουν άλλες χώρες»

«Να τους δώσουμε βίζα και άσυλο, όπως κάνουν άλλες χώρες»

Εκκληση για έντεκα Αφγανούς που εργάστηκαν στο Ελληνικό Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν, κυρίως ως μεταφραστές

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Προ τριών εβδομάδων επικοινώνησε μαζί μου ένας άνθρωπος στον οποίο η Ελλάδα είχε δώσει μια υπόσχεση που δεν τήρησε. Αυτός και δέκα ακόμη άνθρωποι δούλεψαν για χρόνια στο πλευρό του Ελληνικού Τάγματος Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν –μιλούν καλύτερα ελληνικά από πολλούς γηγενείς– και πάντα οι Ελληνες διοικητές τους διαβεβαίωναν ότι η Ελλάδα δεν θα τους ξεχνούσε αν τα πράγματα γίνονταν μαύρα στην Καμπούλ. 

Οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουν από τώρα, όπως και εμείς, ότι αν η πόλη πέσει θα είναι από τους πρώτους που θα βασανιστούν ή θα εκτελεστούν επειδή εργάστηκαν για την Ελλάδα». Το παραπάνω μήνυμα ανάρτησε στο Facebook πριν από μερικές ημέρες ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Μορτόπουλος, ο οποίος έχει επί σειρά ετών διατελέσει σύμβουλος στο ΝΑΤΟ και, μεταξύ άλλων, έχει σπουδάσει στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων. 

Οπως ο ίδιος τόνισε στην «Κ», «μιλώ σαν πρώην αξιωματικός, σε αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να δώσουμε βίζα και άσυλο, όπως κάνουν πολλές άλλες χώρες το τελευταίο χρονικό διάστημα. Είναι μια υπόσχεση που έδωσαν οι αξιωματικοί μας εκεί». 

Ο ίδιος ο κ. Μορτόπουλος εργαζόταν στο Αφγανιστάν έως το 2015 και γνωρίζει προσωπικά τους ανθρώπους που συνεργάστηκαν και δούλεψαν με το ελληνικό τμήμα, κυρίως ως μεταφραστές. 

«Πρόκειται για έντεκα ανθρώπους που έχουν οικογένειες, συνολικά 43 άτομα, εκ των οποίων τα 20 παιδιά, και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Καμπούλ», εξηγεί. Είναι Παστούν και μιλούν άπταιστα ελληνικά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν διαθέτουν διαβατήριο – και υπό τις επικρατούσες συνθήκες φυσικά δεν μπορούν να εκδώσουν ώστε να μετακινηθούν σε άλλη χώρα. Ηδη η Αυστρία και η Γερμανία έχουν απομακρύνει τους Αφγανούς με τους οποίους συνεργάστηκαν. Στις 30 Ιουλίου έφθασε στην Ουάσιγκτον ειδική πτήση με την οποία μεταφέρθηκαν 200 Αφγανοί στους οποίους δόθηκε βίζα και άσυλο για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στην αμερικανική κυβέρνηση. 

Οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει πολλούς ανθρώπους από το Αφγανιστάν καθώς, όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, θα συνεχίσουν να προσφέρουν βοήθεια σε όσους τους βοήθησαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή