ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυρκαγιές: Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού η χώρα

Δραματικές ώρες στην Αττική, με τις νέες αναζωπυρώσεις να οδηγούν σε διαδοχικές εκκενώσεις περιοχών

Πυρκαγιές: Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού η χώρα

Δραματικές ώρες ζούσε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα η χώρα, καθώς χθες ξέσπασαν 99 νέες πυρκαγιές, ενώ σε όλη την επικράτεια, μαζί με εκείνες που ήταν σε εξέλιξη, οι φωτιές έφταναν τις 145. Στην Αττική, νέες αναζωπυρώσεις στους πρόποδες της Πάρνηθας οδήγησαν και χθες σε 
διαδοχικές εκκενώσεις περιοχών. Το βράδυ η Πυροσβεστική έδινε μάχη για να περιορίσει τη φωτιά που σε διάφορα σημεία περνούσε την εθνική οδό, ενώ ζητήθηκε να εκκενωθούν οι περιοχές Αγίου Στεφάνου, Καπανδριτίου και Πολυδενδρίου. Νωρίτερα είχαν δοθεί εντολές απομάκρυνσης πολιτών από τη Δροσοπηγή, το Κρυονέρι, την Ιπποκράτειο Πολιτεία, τις Αφίδνες και τον Κοκκινόβραχο. Αστυνομικοί επιχειρούσαν να απομακρύνουν όσους είχαν μείνει πίσω και να συνδράμουν στη μεταφορά πολιτών που αντιμετώπιζαν κινητικά προβλήματα, ενώ καίγονταν σπίτια και εργοστάσια. Τουλάχιστον πέντε εγκαυματίες είχαν διακομισθεί χθες βράδυ στο ΚΑΤ. Δύο εθελοντές πυροσβέστες χρειάστηκε να διασωληνωθούν.

Στη φωτιά της Βαρυμπόμπης καταγράφηκαν μετά το ξέσπασμά της στις 3 Αυγούστου 95 αναζωπυρώσεις, εκ των οποίων οι 12 χθες. Το φαινόμενο της κηλίδωσης προκαλούσε νέες εστίες και μία εξ αυτών, στα πρώην βασιλικά κτήματα Τατοΐου, έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Συνολικά επιχειρούσαν περισσότεροι από 300 πυροσβέστες με 150 οχήματα, ενώ περιοδικά συνέδραμαν μέχρι το τελευταίο φως επτά αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα. Αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής ανέφεραν ότι από τις μεγάλες φλόγες δημιουργούνταν τοπικά ριπές αέρα που επιτάχυναν την επέκταση της πυρκαγιάς. Αυτό ήταν και το συμπέρασμα ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι οποίοι μελέτησαν τη φωτιά της 3ης Αυγούστου στη Βαρυμπόμπη και διαπίστωσαν ότι ανέπτυξε ακραία συμπεριφορά πυρός «εξαιτίας της πυκνής και εξαιρετικά ξηρής διαθέσιμης καύσιμης ύλης (αποτέλεσμα της παρατεταμένης ανομβρίας, του καύσωνα των τελευταίων ημερών και των κακοκαιριών του χειμώνα – Ιανός, Μήδεια)».

Οπως δήλωσε στην «Κ» ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης, από το μεσημέρι είχε ήδη ξεκινήσει η προσπάθεια εκκένωσης οικισμών στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. «Κάνουμε έκκληση σε όλο τον κόσμο να φύγει», τόνισε. Σε προληπτική εκκένωση της δομής φιλοξενίας της Μαλακάσας προχωρούσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει και σήμερα η χώρα, ενώ αναμένεται σε κάποιες περιοχές λόγω και των ισχυρών δυτικών ανέμων και του παρατεταμένου καύσωνα να επικρατήσουν συνθήκες που θα μοιάζουν με εκείνες της πυρκαγιάς στο Μάτι το 2018.