Φωτιά στη βόρεια Αττική: Οι φλόγες πέρασαν στον ιστορικό πυρήνα του Τατοΐου

Φωτιά στη βόρεια Αττική: Οι φλόγες πέρασαν στον ιστορικό πυρήνα του Τατοΐου

Το φως της ημέρας θα δείξει τον καταστροφικό απολογισμό της πυρκαγιάς, ενώ πρόχειρες εκτιμήσεις υπολογίζουν πως ενδεχομένως να κάηκε περίπου το 1/3 των 6.000 στρεμμάτων

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι όταν μια νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε στους πρόποδες της Πάρνηθας και συγκεκριμένα στα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοΐου. Η φωτιά, που προκάλεσε νέο συναγερμό στις πυροσβεστικές δυνάμεις, πολύ γρήγορα επεκτάθηκε προς τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας με κατεύθυνση τη Δροσοπηγή και το Κατσιμίδι, ενώ αργά το απόγευμα πέρασε τα διόδια των Αφιδνών, συμπληρώνοντας το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, που κατέκαψε μέσα σε μία ημέρα 12.500 στρέμματα. 

Η πυρκαγιά, που μέχρι αργά χθες το βράδυ ήταν ακόμα σε εξέλιξη, έκανε στάχτη ένα μεγάλο μέρος απ’ ό,τι είχε απομείνει από τον πράσινο πνεύμονα της Αττικής τον οποίο οι Αθηναίοι είχαν αρχίσει να γνωρίζουν ξανά και να εκτιμούν διαφορετικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το Τατόι και ο ιστορικός του πυρήνας, απαλλαγμένα από τα ιδεολογικά βαρίδια του παρελθόντος, έγιναν προορισμός απόδρασης και «ανάσας» για δεκάδες οικογένειες και περιπατητές που έψαχναν μια διέξοδο από τα απανωτά lockdown του χειμώνα. Αλλωστε, η ανάπλαση του Τατοΐου, όπως είχε παρουσιαστεί στη μελέτη βιωσιμότητας του κτήματος, είχε γίνει εθνικός στόχος όχι μόνο για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, αλλά και για την προστασία ενός πολύτιμου πνεύμονα πρασίνου που τόσο έχει ανάγκη η Αττική.

Νωρίς το απόγευμα ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης δήλωσε στην ΕΡΤ ότι μέσα στο Τατόι επιχειρούν υδροφόρα οχήματα για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς. «Δυστυχώς οι φλόγες “γλείφουν” τα κτίρια των βασιλικών κτημάτων. Υπάρχουν τρία μέτωπα αυτή τη στιγμή, η φωτιά είναι μεγάλη», σημείωσε. 

Εως αργά χθες το βράδυ, το κτιριακό συγκρότημα των παλαιών ανακτόρων και τα κοντέινερ όπου διατηρούνται χιλιάδες έργα τέχνης, οι άμαξες και τα ιστορικά αυτοκίνητα του Τατοΐου δεν είχαν υποστεί φθορές και καταβρέχονταν προληπτικά. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που μετέβη εκ νέου στην περιοχή από το μέτωπο της Αρχαίας Ολυμπίας μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας στην «Κ», είπε ότι η φωτιά είχε φτάσει μέχρι και τα βασιλικά κοιμητήρια στον λόφο Παλαιοκάστρου, χωρίς όμως να έχει ξεκάθαρη εικόνα για την κατάστασή τους. «Μέχρι αυτή την ώρα τα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί μνημεία και οι αποθηκευτικοί χώροι δεν έχουν φθορές. Ωστόσο, βλέπουμε συνεχείς αναζωπυρώσεις σε σημεία που έχουν καεί. Στο σημείο επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής», τόνισε η κ. Μενδώνη. 

Η υπουργός απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο νέας μεταφοράς αντικειμένων από τα κοντέινερ του ΥΠΠΟΑ, όπως έγινε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, την πρώτη μέρα της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη. Τότε, σε μια επιχείρηση με τη συνδρομή του Στρατού απομακρύνθηκαν από τις αποθήκες που διατηρεί το υπουργείο στο Τατόι δεκάδες αντικείμενα και έργα τέχνης. 

Το φως της ημέρας θα δείξει τον καταστροφικό απολογισμό της πυρκαγιάς, η οποία τελικά δεν άφησε αλώβητο τον ιστορικό πυρήνα του κτήματος. Πρόχειρες εκτιμήσεις υπολογίζουν πως ενδεχομένως να κάηκε περίπου το 1/3 των 6.000 στρεμμάτων του ιστορικού πυρήνα του Τατοΐου. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Τατοΐου Βασίλης Κουτσαβλής, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έκανε λόγο για πιθανό εμπρησμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή