Πυρκαγιές: Μπαράζ εκκενώσεων οικισμών στην Εύβοια και στην Ηλεία

Πυρκαγιές: Μπαράζ εκκενώσεων οικισμών στην Εύβοια και στην Ηλεία

Περισσότεροι από 300 πυροσβέστες επιχειρούσαν χθες στην Αρχαία Ολυμπία, όπου η φωτιά κινείτο σε δύο μέτωπα.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καμπάνες της εκκλησίας ήχησαν χθες στις 7.30 το πρωί. Αυτός ήταν ο πρώτος συναγερμός. Οι Κεχριές Ευβοίας έπρεπε να εκκενωθούν καθώς η δασική πυρκαγιά που μαινόταν εκτός ελέγχου για τρίτη ημέρα, και είχε ήδη οδηγήσει σε απεγκλωβισμούς πολιτών ακόμη και από παραλίες με πλωτά μέσα, πλησίαζε πλέον επικίνδυνα και σε αυτό το χωριό. Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλλαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι φλόγες προχωρούσαν ακάθεκτες. Με σκαπτικά μηχανήματα γίνονταν ύστατες ενέργειες διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών.

Η φωτιά σταμάτησε αρχικά σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα πρώτα σπίτια στις Κεχριές. Κανείς όμως δεν μπορούσε με ασφάλεια να προδικάσει την πορεία της, εάν θα έβρισκε άλλο δρόμο για να κυκλώσει το χωριό. «Δεν ξέρεις από πού θα έρθει η φωτιά. Ανεβαίνει το βουνό από δεξιά και λες σωθήκαμε, και μετά γυρίζει από την άλλη πλευρά. Το ζήσαμε και στις Ροβιές αυτό το σενάριο», είπε στην «Κ» ο Κωνσταντίνος Γιαννιός, δημοτικός σύμβουλος Κεχριών. «Οσες αντιπυρικές ζώνες και να ανοίξουμε, όταν έχεις 3 και 4 μποφόρ το φλεγόμενο κουκουνάρι με ένα σκάσιμο του αέρα μπορεί να φτάσει στα 50 μέτρα. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση και η φωτιά από μόνη της δημιουργεί τον δικό της αέρα», τόνισε.

Μηνύματα εκκένωσης στάλθηκαν για τρίτη ημέρα στην Εύβοια από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και συνολικά απομακρύνθηκαν πολίτες τουλάχιστον από 15 χωριά και οικισμούς. 

«Καιγόμαστε. Εχουν καεί κατοικίες, ζώα, ελιές. Τα πάντα είναι ένα μαύρο τοπίο», είπε στην «Κ» ο Αργύρης Λιάσκος, αντιδήμαρχος Μαντουδίου και αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας, καθώς προσπαθούσε να συντονίσει την απομάκρυνση πολιτών και από άλλα σημεία.

Στην περιοχή επιχειρούσαν περισσότεροι από 240 πυροσβέστες, ενώ γίνονταν συνεχώς προσπάθειες να ανοιχτούν ζώνες προστασίας με μηχανήματα έργου για να ανακοπεί η προέλαση της φωτιάς. Τρία ήταν τα βασικά μέτωπα που προχωρούσαν κυρίως βόρεια και βορειοδυτικά, ενώ η δημοτική ενότητα Ελυμνίων, του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας, κηρύχθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το μπαράζ εκκενώσεων οικισμών υπό τον κίνδυνο των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών συνεχίσθηκε και στην Ηλεία. Από το μεσημέρι της Τετάρτης έως και χθες είχαν απομακρυνθεί πολίτες από δεκάδες περιοχές. Περισσότεροι από 300 πυροσβέστες επιχειρούσαν στην Αρχαία Ολυμπία. Σε δηλώσεις του από την περιοχή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι διεξάγεται μια μάχη «σώμα με σώμα» προκειμένου να περιοριστεί η πυρκαγιά και να προστατευθούν ο αρχαιολογικός χώρος και η πόλη.

«Δεν υπάρχει χωριό στη δημοτική ενότητα Αρχαίας Ολυμπίας και Φολόης που να μην έχει ζητηθεί εκκένωση. Δεν φεύγουν εύκολα όλοι οι άνθρωποι, αλλά προσπαθούμε να φροντίζουμε ώστε οι υπέργηροι και όσοι έχουν προβλήματα μετακίνησης να απομακρύνονται», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γεώργιος Γεωργιόπουλος. Χθες το απόγευμα η φωτιά κινείτο σε δύο μέτωπα, ορισμένα εναέρια μέσα που συνέδραμαν τις επίγειες δυνάμεις είχε χρειαστεί να σπεύσουν σε άλλα σημεία της χώρας που δοκιμάζονταν, ενώ υπήρχαν αναφορές για καμένα σπίτια στο χωριό Λάλας.
Δύο πολίτες που βοηθούσαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας. Ο ένας φέρει ελαφρά εγκαύματα και ο άλλος αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα. Στο Κέντρο Υγείας είχαν διακομιστεί νωρίτερα και δύο πυροσβέστες με ελαφρά εγκαύματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή