Σε ετοιμότητα οι μονάδες υγείας του ΕΣΥ

Σε ετοιμότητα οι μονάδες υγείας του ΕΣΥ

Για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών και παροχή φροντίδας λόγω των πυρκαγιών και του καύσωνα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας ήταν τουλάχιστον έως αργά χθες το βράδυ οι μονάδες υγείας του ΕΣΥ, που βρίσκονται κοντά στις περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές τα τελευταία 24ωρα, ενώ σε ετοιμότητα τέθηκαν και οι μονάδες εγκαυμάτων σε Θριάσιο, KAT και «Παπανικολάου». Ειδικά στην Αττική, εκτός από τα νοσοκομεία Ιπποκράτειο, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο, Θριάσιο και Ασκληπιείο που εφημέρευαν χθες βάσει του σχετικού προγράμματος, σε έκτακτη εφημερία μπήκε αργά το απόγευμα και το Σισμανόγλειο, ώστε να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες για παροχή φροντίδας σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.

Χθες το πρωί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε σύσκεψη με τους διοικητές των επτά υγειονομικών περιφερειών της χώρας, καθώς και τον διοικητή του κέντρου επιχειρήσεων υγείας – ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε η επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και του καύσωνα. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να παραμείνουν σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας οι εξής μονάδες υγείας: κέντρα υγείας Μαντουδίου και Ιστιαίας, περιφερειακό ιατρείο Αιδηψού και νοσοκομείο Χαλκίδας στην Εύβοια, κέντρα υγείας Αρχαίας Ολυμπίας και Κρεστένων, νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας στην Ηλεία, καθώς και το κέντρο υγείας Μελιγαλά και τα νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας στη Μεσσηνία. Επιπλέον τέθηκαν σε ετοιμότητα, για προληπτικούς λόγους, το Λάτσειο κέντρο εγκαυμάτων στο Θριάσιο και η μονάδα εγκαυμάτων στο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπανικολάου». Ο υπουργός έλαβε διαβεβαιώσεις από τους διοικητές των ΥΠΕ ότι υπάρχει πλήρης επάρκεια ιατροφαρμακευτικού υλικού, όπως μάσκες, φιάλες οξυγόνου, ειδικές αλοιφές, γάζες κ.ά. για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων και αναπνευστικών προβλημάτων. Τέλος, επικαιροποιήθηκε το πρωτόκολλο παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και διακομιδής ασθενών στις πλησιέστερες και πιο κατάλληλες με βάση τις δυνατότητές τους μονάδες υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από χθες η τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306 παρέχει υποστήριξη και στους πληγέντες από τις πυρκαγιές ανά την επικράτεια. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τη γραμμή 10306 δωρεάν, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, όπου ειδικευμένοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας θα βρίσκονται στη διάθεσή τους για παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και περαιτέρω οδηγιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή