Πυρκαγιές: Δυσχεραίνουν την κατάσταση τα μελτέμια

Πυρκαγιές: Δυσχεραίνουν την κατάσταση τα μελτέμια

Από σήμερα αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, με ανάπτυξη ισχυρών ανέμων

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσοίωνες είναι οι μετεωρολογικές προβλέψεις για τα επόμενα εικοσιτετράωρα, όσον αφορά την εξέλιξη των πολλών εστιών φωτιάς στη χώρα, καθώς θα αναπτυχθούν άνεμοι που θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής. Επειτα από δέκα μέρες συνεχόμενου καύσωνα, που συνετέλεσε στην εκδήλωση πυρκαγιών, από σήμερα αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας από τους 45 και 46 βαθμούς. 

«Η αλλαγή της θερμοκρασίας δεν θα γίνει, όμως, αισθητή στην Ανατολική Στερεά (Εύβοια, Αττική), στην Ανατολική Πελοπόννησο, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη», διευκρινίζει ο κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος, πρώην διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, προσθέτοντας ότι «θα επικρατήσουν ισχυροί και κατά τόπους πολύ ισχυροί δυτικοί και βορειοδυτικοί άνεμοι, επτά μποφόρ, που δυστυχώς ευνοούν την επέκταση πυρκαγιών». 

Οπως περιγράφει ο έμπειρος μετεωρολόγος, «θα έχει τη μορφή λίβα, κάτι που αποτελεί κατεξοχήν κακό οιωνό για την αναζωπύρωση πυρκαγιών και για την εμφάνιση νέων εστιών». Στα βόρεια και ορεινά, στην Ηπειρο, στη Μακεδονία και στη Θράκη, αναμένονται βέβαια καταιγίδες, «όμως αυτό μάλλον δεν θα επηρεάσει τη μεγάλη εικόνα», τονίζει ο κ. Ζιακόπουλος, που δεν κρύβει την ανησυχία του για το κρίσιμο τριήμερο.

«Το Σαββατοκύριακο απαιτεί εξίσου μεγάλη προσοχή, καθώς ξεκινούν οι βόρειοι – βορειοανατολικοί άνεμοι, τα κλασικά δηλαδή μελτέμια του καλοκαιριού, που εγκυμονούν εξίσου κίνδυνο εξάπλωσης πυρκαγιών, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας, που δεν θα ξεπεράσει τους 37 βαθμούς Κελσίου, μια ευκαιρία ενδεχομένως να πάρουμε μια ανάσα», τονίζει ο κ. Ζιακόπουλος. Πρόκειται, ωστόσο, για ένα «δροσερό διάλειμμα», καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε ένα νέο θερμό κύμα, μικρότερης μεν διάρκειας, αλλά με θερμοκρασίες έως 42-43 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τον κ. Ζιακόπουλο, «ζούμε έναν εξαιρετικά θερμό Αύγουστο, παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη μέρα με τη μέρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή