Συγκινητική συνδρομή πολιτών σε πυρόπληκτους

Συγκινητική συνδρομή πολιτών σε πυρόπληκτους

«Το βράδυ της Τρίτης, 20 αυτοκίνητα έξω από το “Χυτήριο’’ άδειαζαν πράγματα από τα πορτ μπαγκάζ, ενώ άλλοι πεζή κουβαλούσαν σακούλες με τρόφιμα», περιγράφει η κ. Μαρία Ρώτα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη Θήβα έως τα Εξάρχεια οδήγησε εν μέσω καύσωνα ένας πολίτης για να προσφέρει τη δική του βοήθεια –σε είδος– προς τους απανταχού πυρόπληκτους. «Αλλοι μας καλούν από την Κρήτη για να μας στείλουν πράγματα», αναφέρει στην «Κ» η Δάφνη Πασσίση-Κοκότ, υπεύθυνη στο κατάστημα που είναι ένα από τα περίπου δεκαπέντε σημεία συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες από τις φωτιές.

«Λόγω των καιρικών συνθηκών θέλαμε να διευκολύνουμε τους ενδιαφερόμενους να συνεισφέρουν χωρίς να χρειαστεί να διασχίσουν όλη την Αθήνα», σχολιάζει η ίδια, που όπως όλοι όσοι συμμετέχουν στο άτυπο αυτό δίκτυο αλληλεγγύης πήρε το βάπτισμα του πυρός το 2018 με την πυρκαγιά στο Μάτι. «Τότε στείλαμε από εδώ δύο γεμάτα Ι.Χ. με πράγματα, τώρα έχουμε ήδη συγκεντρώσει 1,5 αυτοκίνητο, περί τα 200 κιλά» εκτιμά η ίδια και τονίζει ότι «το αρχικό κάλεσμα ήταν για τη Βαρυμπόμπη, παρακολουθούμε την εξέλιξη όλων των εστιών, οπότε ίσως τελικά να τα διοχετεύσουμε στην Εύβοια, όπου η έκταση της καταστροφής μοιάζει ανυπολόγιστη». Πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση του κύματος αλληλεγγύης παίζει ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος από τον «Αλλο Ανθρωπο», που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στις πληγείσες περιοχές. Την πρώτη μέρα μετέβη στη Βαρυμπόμπη και μαγείρεψε για όσους έμειναν ανέστιοι, τη δεύτερη στην Εύβοια και έπεται –καθώς φαίνεται– και συνέχεια. 

Ανάπτυξη εθελοντισμού

«Το βράδυ της Τρίτης, είκοσι αυτοκίνητα ήταν σταθμευμένα έξω από το “Χυτήριο” και άδειαζαν πράγματα από τα πορτ μπαγκάζ, ενώ άλλοι πεζή κουβαλούσαν σακούλες με τρόφιμα», περιγράφει η ψυχοθεραπεύτρια Μαρία Ρώτα, που μέσα από τον λογαριασμό της στο facebook προσπαθεί να βοηθήσει στην οργάνωση. «Ηταν άκρως συγκινητικό, γιατί πρόκειται για ανθρώπους που έχουν και οι ίδιοι ταλαιπωρηθεί ποικιλοτρόπως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, που βγήκαν από το σπίτι τους εν μέσω καύσωνα και βαριάς ατμόσφαιρας λόγω της πυρκαγιάς», τονίζει. Οπως περιγράφει, «από του Ψυρρή έχουν ήδη φύγει δέκα φορτηγά με πράγματα για την Εύβοια». Η κινητοποίηση αυτή τη φορά έγινε εντός δύο ωρών. «Εχουμε αναπτύξει ως κοινωνία γρήγορα αντανακλαστικά και έχουμε αποκτήσει και τεχνογνωσία», σχολιάζει η κ. Ρώτα, που είχε εργαστεί εθελοντικά για περίπου έξι χρόνια στο μητροπολιτικό ιατρείο Ελληνικού και είχε συμμετάσχει και σε εθελοντικές οργανώσεις μετά την καταστροφή στο Μάτι. Προς το παρόν συλλέγονται νερά, χυμοί, ξηρά τροφή, ζωοτροφές, γάζες, παυσίπονα, φυσιολογικός ορός κ.ά. «Σε επόμενο χρόνο, όταν θα έχουν πλέον σβήσει όλες οι εστίες, είναι σημαντικό να συγκεντρώσουμε μπολ (ιδανικά από κάποιο οικολογικό υλικό, π.χ. πήλινα), τα οποία θα εναποθέσουμε διάσπαρτα στο δάσος με νερό και τροφή για τα ζώα».

Επίσης, μητροπόλεις προσφέρουν βοήθεια στους πυρόπληκτους (π.χ. διαμονή) αλλά και σε όσους μετέχουν στο έργο της κατάσβεσης. Χαρακτηριστικά, μητρόπολη της Αττικής προσέφερε 25 παλέτες με εμφιαλωμένα νερά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή