N. Μουσιόπουλος στην «Κ» για τις πυρκαγιές: Οργάνωση της συλλογής κλαδεμάτων από πολίτες και δήμους

N. Μουσιόπουλος στην «Κ» για τις πυρκαγιές: Οργάνωση της συλλογής κλαδεμάτων από πολίτες και δήμους

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οργάνωση της συλλογής κλαδεμάτων από πολίτες και δήμους προς ενεργειακή αξιοποίησή τους, κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων σε δάση και ρέματα και ευαισθητοποίηση των πολιτών, ώστε να συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις για την περιοχή τους είναι, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ και μέλος της Γερμανικής Ακαδημίας Επιστημών Νίκο Μουσιόπουλο, απαραίτητα βήματα για την προστασία των οικισμών από τις φυσικές καταστροφές.

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, ο κ. Μουσιόπουλος εκτιμά ότι και η Ελλάδα πρέπει να στραφεί προς τα συνθετικά καύσιμα.

«Η κλιματική αλλαγή καλπάζει και όσο πιο νωρίς το συνειδητοποιήσουμε ως πολίτες και ως χώρα, τόσο καλύτερα θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Μουσιόπουλος. «Ειδικά για τις περιοχές που βρίσκονται κοντά ή μέσα σε περιαστικά δάση, εκτιμώ ότι χρειάζεται περισσότερη επιμέλεια στη φροντίδα των δασών αυτών και στη διαχείριση των κλαδεμάτων. Οι δήμοι πρέπει να οργανώσουν ένα αποτελεσματικό σύστημα συλλογής των κλαδεμάτων αυτών, τα οποία οι πολίτες θα αφήνουν σε συγκεκριμένα σημεία κατόπιν ραντεβού – και με την απειλή προστίμου αν συμβεί κάτι διαφορετικό. Από εκεί και έπειτα, οι δήμοι δεν επιτρέπεται να… πετάξουν τα κλαδέματα αυτά ή απλά να τα αποθηκεύσουν κάπου. Θα πρέπει να τα αξιοποιήσουν ενεργειακά – και δεν εννοώ την καύση τους, η οποία θα απελευθερώσει αέρια του θερμοκηπίου, αλλά τη μεταφορά τους σε μονάδες αναερόβιας χώνεψης για την παραγωγή βιοαερίου. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σημαντική πηγή ενέργειας την οποία οι δήμοι αφήνουν να πηγαίνει χαμένη».

Σημαντικό για την προστασία των περιοχών αυτών είναι η κατεδάφιση κάθε είδους αυθαιρεσίας. «Πρέπει να γκρεμιστούν όλα τα αυθαίρετα τα οποία εγκυμονούν κινδύνους, ειδικά εκείνα που βρίσκονται στα ρέματα. Αυτό που αποφασίστηκε για το Μάτι, ότι δηλαδή μετά την καταστροφή προβλέφθηκαν ακριβά τεχνικά έργα για να “σωθούν” αυθαίρετα μέσα στα ρέματα, είναι απαράδεκτο. Εξυπηρετεί άδηλα συμφέροντα, τη στιγμή που όλοι βλέπουμε πού οδηγεί η αντίληψη αυτή».

Παράλληλα, οι πολίτες θα πρέπει να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο. «Πρέπει να αυξηθεί η εθελοντική συμμετοχή των πολιτών σε ζητήματα που αφορούν την περιοχή τους. Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος, ούτε να φτάσει η φωτιά στον φράχτη μας. Σίγουρα βέβαια θα πρέπει να αυξηθεί και η αποτελεσματικότητα των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά αυτό δεν μας απαλλάσσει από τις προσωπικές μας ευθύνες», λέει.

Οσον αφορά την κλιματική αλλαγή, με την εμπειρία του ως διευθυντής του ενεργειακού τομέα στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, εκτιμά ότι η χώρα μας πρέπει να στραφεί στα συνθετικά καύσιμα. «Η Γερμανία προχθές ανακοίνωσε ότι θα δώσει έμφαση στην ανάπτυξη των συνθετικών καυσίμων. Η χρήση της μεθανόλης (που παράγεται από υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα) γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική. 

Η υπόθεση αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα λόγω της ηγεμονίας της στη ναυτιλία, τόσο ως προς τη χρήση του καυσίμου αυτού από τα πλοία, όσο και ως προς τη μεταφορά του. Παράλληλα, πρέπει να προχωρήσει η εξοικονόμηση ενέργειας και η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. Στα σπίτια μας δεν αντέχουμε χωρίς κλιματισμό γιατί είναι παλιά, χωρίς επαρκή μόνωση. Η ενέργεια όμως πρέπει να παραχθεί με όσο το δυνατόν μικρότερη επίπτωση στο περιβάλλον, ειδάλλως δεν έχει νόημα».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT