Φωτιά στην Αττική: Ένας πρώτος απολογισμός μέχρι το μεσημέρι

Φωτιά στην Αττική: Ένας πρώτος απολογισμός μέχρι το μεσημέρι

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα στις 11 το πρωί μια ισχυρή αναζωπύρωση της φωτιάς στην Ιπποκράτειο Πολιτεία δημιούργησε ένα τρομερό νέφος καπνού, ενώ εκρήξεις ακούγονταν μέσα από το δάσος αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο των σπιτιών. Πάντως στη διάρκεια της νύχτας οι δυνάμεις των επίγειων της πυροσβεστικής και των εθελοντών είχαν καταφέρει να μην μπει η φωτιά στα σπίτια. 

Φωτιά στην Αττική: Ένας πρώτος απολογισμός μέχρι το μεσημέρι-1

Πριν είχαν καεί σπίτια στη Δροσοπηγή και τις Αφίδνες, αλλά όχι στο Κρυονέρι. Ένα κομμάτι της Ιπποκρατείου Πολιτείας είχε καεί στο κέντρο αλλά ένα μεγάλο μέρος της, το μεγαλύτερο, ήταν άθικτο…

Σε όλα τα μέτωπα της φωτιάς, που δημιουργούσε έναν κλοιό από το νότιο τμήμα των πρώην βασιλικών κτημάτων μέχρι τα διόδια των Αφιδνών, κάθε εμπλεκόμενος στην πυρόσβεση ζητούσε περισσότερα μέσα.

Φωτιά στην Αττική: Ένας πρώτος απολογισμός μέχρι το μεσημέρι-2

Οι συχνότητες ήταν ανεπαρκείς καθώς τις μοιράζονταν πολλοί, το νερό ήταν λίγο. Ο δήμαρχος Μενιδίου Σπύρος Βρεττός που συνάντησα στο Κατσιμίδι, στο δρόμο από τη Βαρυμπόπη στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στη μιάμιση ώρα τα ξημερώματα, ζητούσε επίγεια μέσα «που είναι όλα μπλοκαρισμένα στο πρώην βασιλικό τμήμα, ενώ εκεί η φωτιά πέρασε».

Φωτιά στην Αττική: Ένας πρώτος απολογισμός μέχρι το μεσημέρι-3

Με μία ομάδα εθελοντών, ο Βρεττός προσπαθεί να συγκρατήσει το μέτωπο που διαχωρίζει την περιοχή από την Ιπποκράτειο Πολιτεία, οπού έχει την επόμενη εγκατάσταση η πυροσβεστική. 

Όταν αργότερα έρχεται το ένα όχημα της πυροσβεστικής, οι εθελοντές κρατούν τη «γραμμή» προς την Πάρνηθα από τις 6 το απόγευμα. Είναι μια περιοχή από τεράστια δένδρα 30 μέτρων που καίγονται, ενώ ακούγονται εκρήξεις από το δάσος.

Οι εθελοντές από το Μενίδι ζητούν βοήθεια από πεζοπόρα τμήματα που πρέπει να υπερασπισθούν μια μακριά γραμμή από το Καπανδρίτι ως την Βαρυμπόπη, έχοντας μετατρέξει την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών σε μια γιγάντια αντιπυρική ζώνη.

Φωτιά στην Αττική: Ένας πρώτος απολογισμός μέχρι το μεσημέρι-4

«Στόχος μας είναι να συγκρατήσουμε τη φωτιά στα σημεία που καίει έως ότου εμφανισθούν τα εναέρια μέσα», μας είπε ένας επικεφαλής πεζοπόρου τμήματος. Όμως το πρώτο φώς και η παρουσία των εναέριων μέσων που συγκράτησαν τη φωτιά από το να μην περάσει την εθνική οδό προς το δυτικό τμήμα του δρόμου δεν άλλαξε την εξέλιξη της φωτιάς.

Το πρωί ο Βρεττός ήταν ακόμα στο βουνό ενώ η φωτιά τροφοδοτούνταν από έναν πολύ ισχυρότερο άνεμο σε σχέση με την νύχτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή