Νύχτα – εφιάλτης για τη Βόρεια Αττική: Σε εξέλιξη τρία τεράστια μέτωπα

Νύχτα – εφιάλτης για τη Βόρεια Αττική: Σε εξέλιξη τρία τεράστια μέτωπα

Εξαιρετικά δύσκολη νύχτα αναμένεται για τις πυροσβεστικές δυνάμεις

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά δύσκολη η νύχτα για τις πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και τους πολίτες της Βόρειας Αττικής που έχουν πληγεί από τα τεράστια πύρινα μέτωπα που εξακολουθούν να είναι σε εξέλιξη και δεν φαίνεται να μπορούν να ελεγχθούν σύντομα.

Το βράδυ της Παρασκευής η πυρκαγιά πέρασε την Εθνική Οδό στο ύψος της Μαλακάσας και κινείται προς Ωρωπό. Ο δήμαρχος Ωρωπού, κ. Γιασημάκης, δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως η φωτιά καίει στην πλαγιά αλλά είναι σε μεγάλη απόσταση από τον Ωρωπό.

Όπως τονίστηκε, για προληπτικούς λόγους έχει παρθεί η απόφαση από την Περιφέρεια για να εκκενωθεί το Μαρκόπουλο Ωρωπού, το Μήλεσι, η Μαυροσουβάλα, το Λεβίδι και το Μπάφι.

Διαβάστε ακόμη: Λίμνη Ευβοίας: Με φέρι μποτ η διάσωση εκατοντάδων κατοίκων  

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα

Τα μέτωπα που απασχολούν κυρίως τους επιτελείς της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής είναι τρία.   

Πρώτο η μεγάλη αναζωπύρωση που έγινε το απόγευμα στη Βαρυμπόμπη και κατευθύνεται προς τα πρώτα σπίτια των Θρακομακεδόνων, οι οποίοι εκκενώθηκαν νωρίτερα, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν απειλητικά την περιοχή.   

Για τον ίδιο λόγο εκκενώθηκε προληπτικά το προαναχωρισιακό κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα. Η αστυνομία σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μετέφερε με λεωφορεία για λόγους ασφαλείας τους αλλοδαπούς που κρατούνταν στο κέντρο σε άλλες δομές της Αττικής.

Νύχτα – εφιάλτης για τη Βόρεια Αττική: Σε εξέλιξη τρία τεράστια μέτωπα-1
Φωτ. SOOC

Το δεύτερο μέτωπο που έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις είναι αυτό που μαίνεται από τη νύχτα στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου. Οι φλόγες είναι μέσα στους οικισμούς Πευκόφυτο και Ποντίων, όπου έχουν κάψει σπίτια και φτάνουν στις παρυφές της Σταμάτας, ενώ από την άλλη πλευρά καίνε περιμετρικά τη λίμνη Μαραθώνα και κατευθύνονται προς Καλέτζι. Ταυτόχρονα υπάρχουν αρκετές ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις προς το Καπανδρίτι και το Πολυδένδρι.   

Σε πλήρη εξέλιξη κυρίως με ενεργές εστίες σε όλη την έκτασή του είναι το τρίτο μέτωπο στις Αφίδνες που φτάνει μέχρι την Ιπποκράτειο Πολιτεία.   

Μεγάλη ανησυχία όμως, προκαλεί στην ηγεσία της Πυροσβεστικής και η τελευταία πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής πάνω από το νεκροταφείο των Άνω Λιοσίων, η φωτιά που ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση καίει αυτή την ώρα δασική περιοχή στη βουνοκορφή του Ποικίλου όρους και απειλεί να κατέβει προς την Πετρούπολη.  

Το χρονογράφημα 

Χαρδαλιάς για εμπρησμούς: Τρεις συλλήψεις σε Αττική, Καλαμάτα, Φωκίδα

Πρωτοφανές χαρακτήρισε το φαινόμενο των πυρκαγιών που αντιμετωπίζει η χώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας πως οι πυροσβέστες παλεύουν μέρα νύχτα με τις φλόγες. Παράλληλα, γνωστοποίησε πως συνελήφθησαν τρία άτομα για πρόθεση εμπρησμού.

Σημειώνεται πως στο Κρυονέρι, συνελήφθη ένας 43χρονος, έπειτα από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής που συμμετείχαν στην απόπειρα κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο συλληφθείς συμμετείχε μεν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς αλλά είχε ύποπτη συμπεριφορά καθώς κινείτο σε περιοχές από όπου λίγο αργότερα ξεπηδούσαν φλόγες.

Ο υφυπουργός εξέφρασε τη θλίψη για την απώλεια του εθελοντή πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Όπως είπε 154 πυρκαγιές ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο και 64 μέτωπα παραμένουν ανοιχτά.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, στο σταθμό της Πάρνηθας, οι ριπές των ανέμων έφτασαν τα 8 μποφόρ και στη βορειοανατολική Αττική τα θερμικά φορτία είναι πολύ υψηλά.

Όπως είπε, μέχρι αυτή την ώρα, έχουν αποσταλλεί 16 μηνύματα για την εκκένωση περιοχών.

Στα ενεργά πύρινα μέτωπα της Αττικής επιχειρούν 740 πυροσβέστες με 215 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μέχρι τη δύση του ηλίου από αέρος συνέδραμαν 10 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη φωτιά που ξέσπασε στις 15:25 στα Άνω Λιόσια, στο Ποικίλο όρος.

Διαβάστε ακόμη: Σοβαρή αναζωπύρωση και εντολή εκκένωσης για Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες

Ξένη βοήθεια

Μετά την ενεργοποίηση του rescEU της Ε.Ε. ανταποκρίθηκαν: 

Γαλλία: 82 πυροσβέστες 2 αεροσκάφη

Κύπρος: 40 πυροσβέστες 2 αεροσκάφη

Κροατία: 1 αεροσκάφος

Ουκρανία: 100 πυροσβέστες

Ισραήλ: 16 πυροσβέστες 

Σουηδία: 2 αεροσκάφη

Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα

Ελβετία: 3 ελικόπτερα.

Διαβάστε ακόμη: Ρουμανία: Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα μόνη μπροστά στις φλόγες

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή