Πυρκαγιές: Σε πύρινη δίνη Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία

Πυρκαγιές: Σε πύρινη δίνη Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία

Μεγάλες καταστροφές από τις φωτιές που μέχρι αργά χθες τη νύχτα μαίνονταν ανεξέλεγκτες

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεξέλεγκτες μαίνονταν μέχρι αργά χθες τη νύχτα οι πυρκαγιές σε Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία, Φωκίδα, όπως και στη Φθιώτιδα. Πιο απειλητική παρέμενε η φωτιά που εκδηλώθηκε στις 5 το απόγευμα της Τρίτης στην Εύβοια, έχοντας μετατρέψει σε στάχτη εκατοντάδες σπίτια και πάνω από 300.000 στρέμματα δάσους. Ενδεικτικό του μεγέθους της καταστροφής είναι ότι ενώ η πυρκαγιά εκδηλώθηκε κοντά στο παραθαλάσσιο χωριό Λίμνη, στις δυτικές ακτές της Εύβοιας, την Πέμπτη το βράδυ οι φλόγες κατέκαιγαν την Αγία Αννα στις ακτές του Αιγαίου. Μάλιστα χθες η πυρκαγιά συνέχισε να καίει ανεξέλεγκτη προς το Μαντούδι και ειδικότερα την Κήρινθο.

«Υπάρχουν ενεργά μέτωπα σε όλη την κεντρική και τη βόρεια Εύβοια», δήλωσε χθες στην «Κ» ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης και πρόσθεσε ότι η πυρκαγιά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις εξαιτίας της καθυστερημένης συμμετοχής των εναερίων μέσων στο έργο της πυρόσβεσης. Μεγάλης έκτασης καταστροφές υπέστη το χωριό Ροβιές, όπως επεσήμανε στην «Κ» ο πρόεδρος του οικισμού Θοδωρής Κέρης. «Καταστράφηκαν όλα», είπε, ενώ κατήγγειλε και αυτός την καθυστερημένη αντίδραση της Πυροσβεστικής: «Τις δύο πρώτες ημέρες της πυρκαγιάς δεν πέταξε κανένα εναέριο μέσο πυρόσβεσης στη φωτιά». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου Αγγελος Κωνσταντινάκης. «Τη δεύτερη ημέρα της πυρκαγιάς υπήρχαν στην περιοχή 20 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ το μέτωπο εκτεινόταν σε μια έκταση 70 χιλιομέτρων», δήλωσε.  

Ιδιαίτερα δύσκολη παρέμενε η κατάσταση και στην Ηλεία, με τη φωτιά να μαίνεται ανεξέλεγκτη σε τέσσερα διαφορετικά σημεία: στις περιοχές Λαμπέτι, Λάλα, Νεμούτα, όπως και στην Αρχαία Ολυμπία. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε μέσω του 112 τουλάχιστον επτά μηνύματα για προληπτικές εκκενώσεις συνολικά 32 οικισμών. «Η εικόνα δεν είναι ούτε σήμερα βελτιωμένη», δήλωσε στην «Κ» ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, εξηγώντας ότι τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή έγινε μεγάλη προσπάθεια να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς με σκαπτικά μηχανήματα και υδροφόρες απ’ όλο τον νομό. Το πρωί της Παρασκευής ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποίησαν αρχικά έξι αεροσκάφη και ελικόπτερα, με τα δύο απ’ αυτά να καθηλώνονται στο έδαφος λόγω βλάβης. Ενδιαφέρον έχει η αναφορά του κ. Γιαννόπουλου ότι ο χειριστής πυροσβεστικού ελικοπτέρου εντόπισε ύποπτο άτομο να κινείται κατά μήκος του οδικού άξονα, όπου εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα τέσσερις δασικές πυρκαγιές. 

Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψαν ότι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής μετέβησαν στην περιοχή σε αναζήτηση του υπόπτου και προκειμένου να προλάβουν τυχόν νέες ενάρξεις. Προβληματική παρέμενε η κατάσταση και στη Μεσσηνία, με τις φωτιές να κατακαίουν χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών στις περιοχές Βλαχόπουλο και Βασιλίτσι. Υπάρχουν μάλιστα μαρτυρίες κατοίκων και παραγόντων της περιοχής, σύμφωνα με τις οποίες ενώ η πυρκαγιά είχε αρχικά τεθεί τη Δευτέρα υπό έλεγχο, την Τρίτη το πρωί αναζωπυρώθηκε. Μαρτυρίες αποδίδουν την έναρξη της φωτιάς σε εκρήξεις μετασχηματιστών της ΔΕΗ.  Βελτιωμένη περιγραφόταν χθες η κατάσταση στο μέτωπο της Φωκίδας, με τον δήμαρχο Δωρίδος Γιώργο Καπεντζώνη να μιλάει για καταστροφές σπιτιών σε τρία χωριά καθώς επίσης και σε καλλιέργειες. Ο ίδιος ανέφερε ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε αμέλεια, καθώς εντοπίστηκε και ομολόγησε άτομο που εκτελούσε θερμές εργασίες στην περιοχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Πάνω από 20 άτομα, πολίτες και πυροσβέστες, μεταφέρθηκαν στα κατά τόπους Κέντρα Υγείας για την παροχή των πρώτων βοηθειών, αντιμετωπίζοντας κυρίως αναπνευστικά προβλήματα και θλαστικά τραύματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή