Εξώδικο ΠΟΕΔΗΝ για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Εξώδικο ΠΟΕΔΗΝ για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Σε αποχή από τη διαδικασία υποχρεωτικού εμβολιασμού κάλεσε τους υγειονομικούς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξώδικη δήλωση με την οποία γνωστοποιεί στα αρμόδια υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Οικονομικών την απόφαση για αποχή των υγειονομικών από τη διαδικασία υποχρεωτικού εμβολιασμού απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων. 

Η εξέλιξη έρχεται δέκα ημέρες πριν από την εκπνοή της διορίας που έχουν οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ για να εμβολιαστούν έναντι της COVID-19 και 25 ημέρες πριν από την αντίστοιχη διορία για τους εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία, και ενώ ήδη σε κάποια νοσοκομεία έχει ζητηθεί από τις διοικητικές υπηρεσίες να καταρτιστούν οι κατάλογοι με το εμβολιασμένο και το ανεμβολίαστο προσωπικό. Η ομοσπονδία στο σχετικό κείμενο υποστηρίζει ότι η υποχρέωση επίδειξης ή προσκόμισης από τους εργαζομένους στον εργοδότη πιστοποιητικού/βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης, όπως ορίζει το σχετικό θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στο πλαίσιο της εφαρμογής του υποχρεωτικού εμβολιασμού, «παραβιάζει το ατομικό δικαίωμα περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων και δη ευαίσθητων δεδομένων υγείας των εργαζομένων».

Επιπλέον, στο εξώδικο αναφέρεται ότι η επιβολή του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού, πέραν της προσβολής της αυτοδιάθεσης των εργαζομένων, επισύρει την επιβολή αναστολής καθηκόντων όσων δεν εμβολιαστούν, «μέτρο που έχει τον χαρακτήρα κύρωσης μέσω της στέρησης των βιοποριστικών μέσων των ιδίων και των οικογενειών τους, αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας και καταπατά συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην εργασία και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας». Η ΠΟΕΔΗΝ, που ζητεί την κατάργηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου, δηλώνει ότι από την παρέλευση δύο εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση του εξώδικου, θα κηρύξει απεργία – αποχή από κάθε διαδικασία προσκόμισης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης, καλύπτοντας το σύνολο των εργαζομένων (νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού μη ιατρικού προσωπικού), συμπεριλαμβανομένων και των προϊσταμένων τμημάτων που θα πρέπει να συλλέξουν αυτά τα πιστοποιητικά. 

Εν τω μεταξύ, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.925 νέα κρούσματα της COVID-19. Σχεδόν ένα στα τρία νέα κρούσματα εντοπίζεται στην Αττική (1.005), στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν χθες 271 περιστατικά, ενώ το Ηράκλειο Κρήτης και τα Χανιά εξακολουθούν να προβληματίζουν με τα 157 και τα 135 νέα κρούσματα αντίστοιχα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών που είχαν προσβληθεί από τη νόσο είναι 21, που είναι και ο υψηλότερος αριθμός θανάτων που έχει καταγραφεί μέσα σε μία ημέρα από τις 25 Ιουνίου έως σήμερα. 

Εισαγωγές στα νοσοκομεία

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 191 ασθενείς, ενώ 207 ασθενείς με κορωνοϊό χρειάστηκε να εισαχθούν στο νοσοκομείο την Πέμπτη. Οπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, η επιδημία επεκτείνεται σταδιακά από τους νέους σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιασθεί. «Αυτή είναι η κύρια πηγή των εισαγωγών στα νοσοκομεία σε ποσοστό που ξεπερνάει το 90%. Αν και οι μη εμβολιασμένοι αποτελούν πια τη μειοψηφία του πληθυσμού στις μεγάλες ηλικίες, αυτό το λιγότερο από 30% των μεγαλύτερων συμπολιτών μας που δεν έχουν εμβολιαστεί αποτελεί την πηγή περισσότερο από 90% των ατόμων που καταλήγουν στο νοσοκομείο και της συντριπτικής πλειονότητας που καταλήγουν. Είναι ξεκάθαρο ότι οι μη εμβολιασμένοι συμπολίτες μας είναι αυτοί που έχουν και τη μεγαλύτερη πιθανότητα να καταλήξουν σε διασωλήνωση και επίσης θα μείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα νοσοκομεία», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή