Φωτιά στην Εύβοια: Ανάσα για Σπαθάρι, Καλύβια και Κάκαβο – Μεγάλη μάχη για να μην περάσει στο Καντήλι

Φωτιά στην Εύβοια: Ανάσα για Σπαθάρι, Καλύβια και Κάκαβο – Μεγάλη μάχη για να μην περάσει στο Καντήλι

«Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Χρειαζόμαστε ενίσχυση των δυνάμεων» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αεροσκάφη που επιχειρούν τις τελευταίες ώρες πάνω από κρίσιμα μέτωπα της Εύβοιας έβαλαν τέλος στο ολονύκτιο θρίλερ και χάρισαν πολύτιμες ανάσες σε πυροσβέστες και εθελοντές, οι οποίοι εδώ και ημέρες αγωνίζονται να θέσουν υπο έλεγχο τις φλόγες.

Η μάχη στο Σπαθάρι, τα Καλύβια και τον Κάκαβο πήρε πριν από λίγο μία διαφορετική τροπή όταν το ρώσικο πυροσβεστικό αεροσκάφος Β 200 και τα ελικόπτερα έφτασαν πάνω από τα χωριά. Οι φλόγες δεν πρόλαβαν να εγκλωβίσουν πυροσβέστες, αλλά και κατοίκους οι οποίοι -παρά τις εκκλήσεις- έμειναν μέσα στα χωριά προκειμένου να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους.

Αυτή την ώρα το μέτωπο που κινείται προς τη νότια πλευρά βρίσκεται έξω από τα χωριά και δεν απειλεί άμεσα κατοικημένες περιοχές.

«Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Θέλουμε να κρατήσουμε τα μεγάλα μέτωπα. Να μην περάσουν το Καντήλι» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός. Το Καντήλι είναι ένα παλιό Λατομείο, το οποίο με τις εξορύξεις και τους γύρω δρόμους λειτουργεί σαν αντιπυρική ζώνη για το πέρασμα της φωτιάς από τη Βόρεια στην Κεντρική Εύβοια.

Αντίθετα στο δυτικό μέτωπο, δηλαδή αυτό που αναπτύχθηκε μετά το Δρυμώνα και κατευθύνεται προς την Ιστιαία, από το ξημέρωμα πυροσβέστες, κάτοικοι της περιοχής, αλλά και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού δίνουν πραγματική μάχη για να κρατήσουν τη φωτιά έξω από το χωριό Σήμια, το οποίο έχουν κυκλώσει οι φλόγες. Στην περιοχή έχουν αρχίσει να επιχειρούν αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Την ίδια στιγμή, διάφορες εστίες σε Κοκκινομηλιά, Μαρούλι, Μηλιές, Κρυονερίτη και Αγδίνες αναζωπυρώθηκαν. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Χρειάζεται ακόμη πάρα πολλή προσπάθεια» αναφέρει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Σπανός και συνεχίζει «χρειαζόμαστε ενίσχυση των δυνάμεων. Μόνο με χωματουργικά και σκαπτικά μηχανήματα δεν σβήνει η φωτιά. Έχει προκληθεί μία τεράστια καταστροφή. Πάνω από 300 χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτες». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή