«Σαν να είδα τον θάνατο δύο φορές»

«Σαν να είδα τον θάνατο δύο φορές»

Ο μητροπολίτης Κύριλλος, θύμα του «βιτριολιστή ιερέα», μιλάει στην «Κ» για τους αρνητές και τους «γενίτσαρους»

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σημάδια στο πρόσωπό του από το βιτριόλι εμφανή. Ο μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος Κύριλλος ήταν μεταξύ των μητροπολιτών που μετείχαν στο Συνοδικό Δικαστήριο, όταν κατηγορούμενος ιερέας πέταξε βιτριόλι, σπέρνοντας τρόμο και πόνο στους συνοδικούς. Ωστόσο, μάλλον για εκείνον είναι μία ακόμη σελίδα, σε μια ζωή πλούσια στους κόλπους της Εκκλησίας. «Νιώθω σαν να είδα τον θάνατο δύο φορές», λέει στην «Κ», καθώς έχει νοσήσει και από κορωνοϊό. 

Τα τελευταία 11 χρόνια σχοινοβατεί, όπως τονίζει, σε μια ενορία ιδιαίτερα δύσκολη, με ένα ποίμνιο «πολυσυλλεκτικό», καθώς στους κόλπους του υπάρχουν πολλές συντηρητικές εκκλησιαστικές οργανώσεις με ακραίες θέσεις. Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών των πιστών είναι κατά του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό και επιχειρούν να τορπιλίσουν την προσπάθεια. Πρόσφατα ο κ. Κύριλλος, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την επίθεση που δέχθηκε με καυστικό υγρό, ξέσπασε λέγοντας προς τους πιστούς ότι είναι ελεύθεροι να πράξουν ό,τι θέλουν ως προς τον εμβολιασμό τους, αλλά ας μην του ζητούν να μεσολαβήσει για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ στην περίπτωση που, ανεμβολίαστοι, νοσήσουν. 

«Το είπα, χωρίς να φοβάμαι τις πιθανές αντιδράσεις από τους παρισταμένους. Πώς να ξέρω ποιος ήταν στο εκκλησίασμα!», λέει, προσθέτοντας: «Οταν νόσησα φοβήθηκα, ανθρώπινο δεν είναι;». Ευτυχώς το πέρασε σπίτι με φαρμακευτική αγωγή. «Τώρα έχω άλλη θεώρηση της ζωής, δεν ξέρεις ποτέ τι τροπή θα έχει», λέει.
«Η αλήθεια είναι ότι οι ιερείς της ενορίας μου διάβασαν την εγκύκλιο “Προς τον λαό” της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στην οποία δίνονται εξηγήσεις για τα εμβόλια, ώστε να παρακινηθούν και οι πιστοί αλλά και οι ιερείς να εμβολιαστούν. Ομως, να σας πω ότι όταν διαβάστηκε η εγκύκλιος, αρκετός κόσμος αποχώρησε από τους ναούς ως ένδειξη διαμαρτυρίας», αναφέρει στην «Κ» ο 58χρονος μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος. Πολλοί ξεσηκώνουν και τον υπόλοιπο κόσμο κατά του εμβολιασμού. Ο ίδιος, έμπειρος μητροπολίτης και κοντά στον παλμό του ποιμνίου του, μετρά τις αντιδράσεις του κόσμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το Ιντερνετ. Είναι χαρακτηριστικό, όπως έλεγαν στην «Κ» γνωρίζοντες τα της Μητρόπολης Κηφισίας, ότι στελέχη της αξιολογούν τα σχόλια που συγκεντρώνουν τα βίντεο των λόγων του μητροπολίτη Κυρίλλου στις κυριακάτικες λειτουργίες, οι οποίες αναρτώνται στο YouTube. Σε πολλές παρεμβάσεις του υπέρ των εμβολίων, όπως και στην τελευταία του έκρηξη, τα… dislikes σχεδόν συναγωνίζονται αριθμητικά τα likes. 

«Η μανία των αντιεμβολιαστών είναι άνευ προηγουμένου», παρατηρεί με ένταση και απορία στη φωνή του ο κ. Κύριλλος. Εκτιμάται ότι στις ομάδες των αντιεμβολιαστών μετέχουν πολίτες με ιδεολογικές θέσεις και από τα δύο άκρα. Μαζί με αυτούς υπάρχουν και πολλοί υπερσυντηρητικοί της Εκκλησίας, φανατικοί ζηλωτές. Η Μητρόπολη Κηφισίας δεν κρύβει την ανησυχία της για το αλλοπρόσαλλο αυτό μέτωπο, «ένα μικρό συνονθύλευμα που δρα με ένταση», όπως λέει ο μητροπολίτης.

Μάλιστα, ο ίδιος παρατηρεί πως δεν λείπουν εκείνοι που ενώ έχουν νοσήσει από κορωνοϊό συνεχίζουν να είναι αρνητές του εμβολιασμού, έχοντας γίνει ακόμη πιο φανατικοί, «σαν γενίτσαροι» όπως λέει. Ο ίδιος όμως τους καλεί να αναλογιστούν τις απόψεις τους, βλέποντας την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας μας. «Νόσησα από κορωνοϊό, ευτυχώς ήπια. Ωστόσο εξακολουθώ να φοβάμαι», παραδέχεται τώρα, αλλά εστιάζει σε εκείνους που δηλώνουν αντιεμβολιαστές. «Με τρομάζουν οι αντιδράσεις τους, με φοβίζει αυτό το αντιεπιστημονικό κύμα. Την ίδια στιγμή, δεν μασάω τα λόγια μου», λέει στην «Κ».

Μερίδα γιατρών

Ενδεικτικό είναι ότι ο κ. Κύριλλος εκφράζει ευθέως την αντίδρασή του για τη στάση μερίδας γιατρών. Οπως εξηγεί, υπάρχουν γιατροί που προκαλούν την Εκκλησία για τη θέση της υπέρ των εμβολιασμών, ενώ η Εκκλησία για τις συμβουλές που δίνει στους πιστούς της βασίστηκε στις απαντήσεις που πήρε από τους αρμοδίους, ύστερα από τη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο καθηγητής της Ιατρικής Αθηνών Σωτήρης Τσιόδρας με τα μέλη της ΔΙΣ. Προτείνει αυστηρές ποινές κατά των γιατρών αυτών και επιμένει ότι ο ιατρικός κόσμος πρέπει να βγει δυναμικά να ενημερώσει τους πολίτες. Ο ίδιος συνεχίζει να επαναλαμβάνει προς τους πιστούς σε όλους τους τόνους: «Μην ψάχνετε να βρείτε θεολογία στα εμβόλια. Μην παρερμηνεύετε τον Αγιο Πορφύριο ούτε τον Αγιο Παΐσιο και μη διαβάζετε αυτά που γράφει ο καθένας στο Διαδίκτυο. Και μην κάνουμε σχίσματα. Δεν θα μας κρίνει ο Θεός εάν φοράμε μάσκα. Καλύτερα να βγάλουμε το ψεύτικο προσωπείο που έχουμε».

Προβληματισμός

Γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από την Ηπειρο. Οι πρώτες του σπουδές ήταν στη Νομική Αθηνών τη δεκαετία του ’80. Ακολούθησαν οι σπουδές στη Θεολογία. Εξ ου και ότι διετέλεσε γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων από το 1993, δύο χρόνια μετά τη χειροτονία του ως διάκονος. «Εχω διακονήσει τρεις αρχιεπισκόπους και έχω μετάσχει σε πάμπολλες δίκες. Εχω ζήσει απίστευτα επεισόδια με αντιδράσεις ιερέων. Εχω δει κατηγορουμένους να πετούν μπουκάλια, έδρανα, δικογραφίες», διηγείται στην «Κ». Ωστόσο, το επεισόδιο στις 23 Ιουνίου ήταν μακράν το πιο σοκαριστικό. Ιερέας κατηγορούμενος ότι είχε εμπλακεί σε υπόθεση με ναρκωτικά, δικαζόταν στο δευτεροβάθμιο συνοδικό δικαστήριο, το οποίο εξέταζε την οριστικοποίηση της ποινής καθαίρεσής του. Οταν άκουσε την καταδικαστική απόφαση έβγαλε από την τσέπη του βιτριόλι και το πέταξε στους άναυδους μητροπολίτες και τους υπαλλήλους της ΔΙΣ. Επικράτησε πανικός. Ο κ. Κύριλλος τραυματίστηκε στο πρόσωπο, ευτυχώς ελαφρά. Σήμερα η θεραπεία με το μάτι του πηγαίνει καλά. «Ηταν σοκαριστικό, δεν ξέραμε τι έκανε σε κλάσματα δευτερολέπτου», λέει σήμερα. «Δεν έγινε έλεγχος στις κάμερες για το τι έφερε μαζί του ο ιερέας. Ωστόσο, ευρύτερα προβληματίζει ποιους χειροτονούμε. Πρέπει να αξιολογούνται με αυστηρότητα οι υποψήφιοι. Πρέπει να οριστούν προϋποθέσεις για το ποιοι γίνονται ιερείς, οι οποίοι αποτελούν το “πρόσωπο” της Εκκλησίας στους πιστούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή