Φωτιές σε Αττική και Εύβοια: Εικόνες απόλυτης καταστροφής – Νέα εντολή εκκένωσης περιοχών

Φωτιές σε Αττική και Εύβοια: Εικόνες απόλυτης καταστροφής – Νέα εντολή εκκένωσης περιοχών

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στο βόρειο μέτωπο της φωτιάς στην Εύβοια με τις προσπάθειες των επίγειων και εναερίων δυνάμεων να επικεντρώνονται σε Ελληνικά, Τσαπουρνιά και Γούβες. Νέο μήνυμα από το «112» για εκκένωση περιοχών.

6' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στο βόρειο μέτωπο της φωτιάς στην Εύβοια. Τα πύρινα μέτωπα έχουν κυκλώσει τα χωριά Γαλατσώνα, Ελληνικά και Αγριοβότανο, ενώ στις 10:25, μέσω του «112» δόθηκε εντολή εκκένωσης σε Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Βουλίκι και Πευκί και συστήνεται στους πολίτες να κατευθυνθούν προς την Ιστιαία.

Επίσης, μήνυμα εστάλη και σε όσους βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ιστιαίας, της Αιδηψού, των Λουτρών Αιδηψού να κλείσουν όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Ιστιαίας, Αιδηψού, Λουτρών Αιδηψού κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».  

Διαβάστε επίσης

Συλλήψεις για εμπρησμούς σε Μεσσηνία και Πέραμα

Το πρωί της Κυριακής δόθηκε και μία μεγάλη μάχη που ξεκίνησε από τις 2:00 τα ξημερώματα για να σωθούν τα Βασιλικά. Εκτός από τους πυροσβέστες βρέθηκαν εκεί δεκάδες εθελοντές από την ευρύτερη περιοχή και την Αθήνα.

Στην περιοχή Πευκί Ευβοίας βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα τρία πλοία του Λιμενικού Σώματος, δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, δύο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, ένα επιβατικό-οχηματαγωγό πλοίο, δύο Ε/Γ-Τ/Ρ, αλιευτικά και ιδιωτικά σκάφη για να προσφέρουν βοήθεια, λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή. Μέχρι στιγμής περίπου 350 άτομα απομακρύνθηκαν από το Πευκί με πλοίο που βρισκόταν στην περιοχή.

Επίσης, με πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας και σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, κλιμάκια επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας αποτελούμενα από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, μεταβαίνουν στη Χαλκίδα και στην Αιδηψό για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές.

Τα κλιμάκια προέρχονται από το ΨΝΑ και το δίκτυο ΝΠΙΔ της Ομοσπονδίας ΑΡΓΩ που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας και θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους πληγέντες που φιλοξενούνται προσωρινά στα κλειστά γυμναστήρια και τα ξενοδοχεία της περιοχής.

Η δράση θα εξακολουθήσει για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες με ανθρώπους και μέσα. Όμως το οδικό δίκτυο σε ένα μεγάλο μέρος του δεν επιτρέπει τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων, είτε γιατί διέρχονται μέτωπα της φωτιάς, είτε γιατί έχουν πέσει κολώνες της ΔΕΗ, κορμοί ή καλώδια.

Οι επιχειρήσεις από τους πυροσβέστες συνεχείς, όμως ελάχιστα τα αποτελέσματα καθώς επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. «Δεν τελειώνουν τα μέτωπα. Όλα τα χωριά είναι ένα μέτωπο. Αλλού επεκτείνεται η φωτιά αλλού έχουμε αναζωπυρώσεις. Δεν παλεύεται η φωτιά με τις μπουλντόζες. Χρειάζονται να έρθουν άμεσα εναέρια μέσα που ζητάμε» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την πολιτική προστασία στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού Άγγελος Μισιρλής, ενώ προσπαθούν με χωματουργικά μηχανήματα θα δημιουργήσουν μία ζώνη προστασίας στο χωριό Καματριάδες από τα μεσάνυχτα.

Φωτιές σε Αττική και Εύβοια: Εικόνες απόλυτης καταστροφής – Νέα εντολή εκκένωσης περιοχών-1

Το μέτωπο από Γαλατσώνα, Γερακιού και Γούβες έχει ξεπεράσει πλέον τα 8 χιλιόμετρα συνεχίζει και επεκτείνεται προς Αγριοβότανο σε ό,τι αφορά την πλευρά του Αιγαίου και προς Αβγάρια προς την πλευρά της Ιστιαίας.

Ήδη μπαίνουν σε κίνδυνο και τα χωριά Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Βουλίκι και Πευκί που διατάχτηκε η εκκένωση τους. Μοναδική διέξοδος πλέον η θάλασσα. «Να έλθουν όλα τα εναέρια μέσα τώρα στη Βόρεια Εύβοια. Αλλιώς δεν τελειώνει… Δεν φτάνουν μόνο τα μηνύματα» δηλώνει ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς, καθώς η εικόνα και οι προτεραιότητες αλλάζουν κάθε στιγμή.

Την ίδια ώρα μεγάλες αναζωπυρώσεις εμφανίζονται στη Μηλιά, τις Αγδίνες και Τσαπουρνιά.

Στο νότιο τμήμα τις τελευταίες ώρες υπάρχει αναζωπύρωση στο Τρούπι. Παρόμοια κατάσταση στα Καλύβια, ενώ η μάχη που δόθηκε για να μην περάσει η φωτιά το Καντήλι μέχρι στιγμής αποδίδει και οι φλόγες δεν έχουν περάσει μέσα στο συμπαγές πευκοδάσος.

Για πολύ δύσκολη κατάσταση στο βόρειο μέτωπο το οποίο πλησιάζει χωριά μίλησε στον ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο οποίος τόνισε ότι περίπου 2. 500 πολίτες χρειάστηκε να φιλοξενηθούν είτε σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής είτε σε οργανωμένους χώρους. Σημείωσε ότι συνολικά έχουν εκκενωθεί περισσότεροι από 40 οικισμοί.

Μεταφορά πολιτών με πλωτά σκάφη

Στο λιμάνι Ψαροπούλι Ευβοίας μεταφέρθηκαν εννέα πολίτες, οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από την παραλία Μαύρικα Ευβοίας από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εξαιτίας της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή.

Από εκεί συνολικά 63 άτομα έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι της Σκιάθου, ενώ ακόμη 13 άτομα μεταφέρονται από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι Πευκί Ευβοίας.

Καλύτερη η εικόνα στην Αττική

Η εικόνα από τις φωτιές στην Αττική είναι σήμερα βελτιωμένη. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει πουθενά μέτωπο πλέον, παρά μόνο κάποιες εστίες που εμφανίζονται κάθε τόσο στην τεράστια περίμετρο, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Φωτιές σε Αττική και Εύβοια: Εικόνες απόλυτης καταστροφής – Νέα εντολή εκκένωσης περιοχών-2
Φωτ. AP

 

Λόγω της καλύτερης κατάστασης, τη νύχτα άνοιξαν από την Τροχαία οι περισσότεροι δρόμοι στις περιοχές της πυρκαγιάς, ώστε να μπορούν ανεμπόδιστα οι άνθρωποι που επλήγησαν να κινούνται προς τα σπίτια τους, παραμένουν όμως κάποιοι κλειστοί, ενώ έκλεισαν και νέοι, τις πρώτες πρωινές ώρες, στο τμήμα του Κρυονερίου και η λεωφόρος Μαραθώνος προς Καλέντζι. Όσοι επιστρέφουν στην περιοχή βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυτη καταστροφή καθώς χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη, υποδομές καταστράφηκαν και περιουσίες χάθηκαν. 

Φωτιές σε Αττική και Εύβοια: Εικόνες απόλυτης καταστροφής – Νέα εντολή εκκένωσης περιοχών-3
Φωτ. AP

 

Πάνω από 500 αστυνομικοί της ΓΑΔΑ περιπολούν στα παραπάνω σημεία, ενώ τη νύχτα μπήκε ενεργά στις περιπολίες και ο στρατός, για την επιτήρηση των καμένων και τον εντοπισμό αναζωπυρώσεων.

Από πλευράς αστυνομίας η επιτήρηση γίνεται με ένστολες περιπολίες αλλά και με κλιμάκια της Ασφάλειας με συμβατικά αυτοκίνητα και πολιτική περιβολή.

Οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής στα μεγάλα μέτωπα των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα, οι δυνάμεις που συμμετέχουν στον τιτάνιο αγώνα για να δοθεί ένα τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη, σύμφωνα με την τελευταία πρωινή ενημέρωση, είναι οι εξής:

* Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 5η Αυγούστου, στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με πεζοπόρα τμήματα από τη Κύπρο, τη Γαλλία και το Ισραήλ, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 3Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Φωτιές σε Αττική και Εύβοια: Εικόνες απόλυτης καταστροφής – Νέα εντολή εκκένωσης περιοχών-4
Φωτ. AP

 

* Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες της 3ης Αυγούστου, στην Βόρεια Εύβοια είναι σε πλήρη εξέλιξη και επιχειρούν 263 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 66 οχήματα, που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα 4 Ε/Π και 3Α/Φ με το Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

* Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 4η Αυγούστου σε περιοχές της Ηλείας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, ομάδα ΣμηΕΑ, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

* Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 4η Αυγούστου, στην Μέλπεια Μεσσηνίας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 95 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 25 οχήματα και 2 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

* Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας σε είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 25 οχήματα και 2 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στα περισσότερα μέτωπα των πυρκαγιών, συνδρομή στα πεζοπόρα τμήματα παρέχουν στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

ΔΕΗ: Βλάβη σε περισσότερες από 2.000 κολώνες

«Δεν σταματήσαμε καθόλου από την πρώτη ώρα που έπιασε φωτιά στην Βαρυπόμπη» τόνισε ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σχετικά με τις βλάβες που έχουν προκύψει σε κολώνες της ΔΕΗ μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα.

«Δώσαμε μια μαχη να ηλεκτροδοτησουμε την ΕΥΔΑΠ, μετά το Κρυονέρι και σήμερα την βιομηχανική περιοχή στην Εθνική Οδό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ανέφερε πως συνεργεία εργάζονται στην Βόρεια Εύβοια, Πελοπόννησο, νομό Μεσσηνίας, Ηλίας Λακωνίας και ότι προσπαθούν με το ελάχιστο προσωπικό που υπάρχει.

Μίλησε για δύσκολη και τεράστια ζημιά που έχει προκύψει σε περίπου πάνω από 2.000 κολώνες και σημείωσε πως πρέπει να βάλουν καινούργιο δίκτυο. «Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας» είπε ενδεικτικά.

Ο κ. Μανιάτης εκτίμησε πως το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι σε 10-15 ημέρες να έχει αποκατασταθεί η ζημιά στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή