Κρίσιμες ώρες για την Εύβοια – Δύο τα κύρια μέτωπα, φόβοι για αναζωπυρώσεις στην Αττική

Κρίσιμες ώρες για την Εύβοια – Δύο τα κύρια μέτωπα, φόβοι για αναζωπυρώσεις στην Αττική

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

4' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων σε δύο κύρια μέτωπα, στη βόρεια και στη νότια Εύβοια

Ένα τεράστιο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται αυτή την ώρα στην Γαλατσώνα και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χωριό. Ένα άλλο πύρινο μέτωπο πλησιάζει τις Γούβες σε μία πορεία που οδηγεί στο Αρτεμίσιο, το Πευκί και τη θάλασσα. Λίγο μακρύτερα και από την άλλη πλευρά του νησιού, η φωτιά κινείται κατευθείαν προς τους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες – και αν περάσει από αυτά τα δύο κομβικά σημεία, πλέον θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό.

Στο νότιο τμήμα, οι υποστηρικτικές ομάδες πυροπροστασίας που έχουν φτάσει στη χώρα μας από την Ουκρανία και την Ρουμανία και εργάζονται νυχθημερόν, ελέγχουν την κατάσταση στο χωριό Τρούπι, όσο και λίγο πιο βόρεια, στα Καλύβια και στο Σπαθάρι. Στη συγκεκριμένη περιοχή βοηθούν και οι άνεμοι, με συνέπεια να μην προβλέπεται προς το παρόν επέκταση της φωτιάς προς νότο.

Υπενθυμίζεται ότι από νωρίς το πρωί είχε δοθεί εντολή εκκένωσης στις Γούβες, το Αρτεμίσιο, το Καστρί, το Βουλίκι και το Πευκί και συστήνεται στους πολίτες να κατευθυνθούν προς την Ιστιαία.

Επίσης, μήνυμα εστάλη και σε όσους βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ιστιαίας, της Αιδηψού, των Λουτρών Αιδηψού να κλείσουν όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. 

Διαβάστε: Η διεθνής βοήθεια που έχει λάβει η Ελλάδα (λίστα)

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

Απεγκλωβισμός 23 ατόμων

Σκάφη του Λιμενικού Σώματος, τα οποία με την συνδρομή σκαφών της ελληνικής ομάδας διάσωσης ελέγχουν διαρκώς τις παραλίες βορειοανατολικής Εύβοιας για τυχόν εγκλωβισμένους, απεγκλώβισαν συνολικά το μεσημέρι της Κυριακής 23 άτομα από διάφορες παραλίες, τα οποία μεταφέρουν στο Πευκί.

Διαβάστε: Πολεμική Αεροπορία: Η συνεισφορά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Διαβάστε: Εύβοια: Αγώνας δρόμου για την προσωρινή στέγαση των πυρόπληκτων

Κρίσιμες ώρες για την Εύβοια – Δύο τα κύρια μέτωπα, φόβοι για αναζωπυρώσεις στην Αττική-1

Ενημέρωση Χαρδαλιά

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τα δύο μέτωπα βρίσκονται σε τεράστια απόσταση μεταξύ τους ενώ ειδικά στη βόρεια Εύβοια οι ριπές των νοτιοανατολικών ανέμων, που φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις τα 4 μποφόρ, οδηγούν τη φωτιά προς τους παραλιακούς οικισμούς. «Όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα επιχειρούν από το πρώτο φως της ημέρας και ενισχύονται διαρκώς οι επίγειες δυνάμεις», ανέφερε.

Επεσήμανε ότι στην Εύβοια, λόγω της φοράς του ανέμου, του καπνού και της περιορισμένης ορατότητας η προσπάθεια των χειριστών και των 17 εναέριων μέσων επικεντρώνεται σε στοχευμένες προσβολές πυρκαγιάς, ιδιαίτερα κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

«Τα πυροσβεστικά μέσα αντιμετωπίζουν σοβαρές αντιξοότητες και κινδύνους όταν επιχειρούν σε μεγάλα πύρινα μέτωπα όπως αυτό της Εύβοιας. Αυτές οι περιπτώσεις μπορεί να δυσχεραίνουν ή και να καταστήσουν αδύνατο το έργο τους. Προκειμένου τα εναέρια μέσα να κάνουν ρίξεις με ασφάλεια θα πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί τρεις προϋποθέσεις. Να έχει διασφαλιστεί το πώς θα πάνε, πώς θα ρίξουν και κυρίως πώς θα φύγουν», σημείωσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι τη νύχτα ολοκληρώθηκαν επείγουσες εργασίες συντήρησης των εναέριων μέσων, τα οποία επιχειρούν εδώ και μέρες σε όλη τη χώρα. Νωρίτερα, περίπου 300-350 άτομα συγκεντρώθηκαν στο Πευκί προκειμένου να μεταφερθούν με πλοίο σε ασφαλή τοποθεσία.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, μετά από εντολή του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, δωρεάν θα πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις επιβατών και οχημάτων από τα λιμάνια της Αιδηψού και Αγιόκαμπου Ευβοίας.

Διαβάστε:

Πυροσβέστης τραυματίστηκε στην Πάρνηθα

Πέντε συλλήψεις για απόπειρα εμπρησμού

Κίνδυνος αναζωπυρώσεων στην Αττική 

Σε ό,τι αφορά την Αττική, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η εικόνα είναι βελτιωμένη αλλά εξακολουθεί να απασχολεί ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων. 

«Όλο το βράδυ περιπολούσαν και συνεχίζουν να περιπολούν δυνάμεις της πυροσβεστικής κλιμάκια των ενόπλων δυνάμεων, εθελοντές αλλά και δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η πυρκαγιά στην Πάρνηθα βελτιώνεται διαρκώς, πλέον αντιμετωπίζουμε μόνο αναζωπυρώσεις και οι περισσότερες από αυτές έχουν εκδηλωθεί στο Φλαμπούρι και στο Κατσιμίδι. Καταβάλλονται επιπρόσθετες προσπάθειες από τον στρατό και τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας ώστε να στεγανοποιηθεί η περίμετρος», τόνισε.  

Απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών καθώς αυτό είναι πολύ απαραίτητο για την ασφάλειά τους. «Έχουμε μπροστά μας ένα ακόμα δύσκολο απόγευμα άλλη μια δύσκολη νύχτα. Η μάχη συνεχίζεται», κατέληξε.

Νέα φωτιά στην Κρήτη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή του Αγίου Θωμά του δήμου Γόρτυνας Ηρακλείου. Στο μέτωπο επιχειρούν 31 οχήματα με τους αντιστοιχούντες πυροσβέστες, πέντε πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ, ενώ της πυρόσβεσης συμβάλλουν και εθελοντές μαζί με έξι υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και αγρότες με ιδιωτικές υδροφόρες και αγροτικά μηχανήματα.

Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Μουζουράς σε έδαφος δύσβατο, το οποίο αποτελείται από χορτολιβαδικές εκτάσεις και όμορα υπάρχει δασική έκταση και αγροτικές καλλιέργειες.

Σε μικρή απόσταση από το μέτωπο της φωτιάς υπάρχουν στάνες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις χωρίς προς το παρόν να απειλούνται παρά τον άνεμο που πνέει. Στις προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων συνδράμουν και εναέρια μέσα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα σε πλαγιά στην περιοχή μεταξύ Πλατάνου και Σφηναρίου, στο δυτικό τμήμα του δήμου Κισσάμου.

Η φωτιά καίει χορτολιβαδική και δασική έκταση και στο σημείο επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις από την Κίσσαμο, την Κάνδανο και τα Χανιά, ενώ συνδράμουν με βυτία και υδροφόρες κάτοικοι της περιοχής.  Στην περιοχή αναμένεται και πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο σε επτά περιφέρειες

Στο πορτοκαλί είναι και αύριο Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021, επτά περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων η Εύβοια και η Αττική, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, διατηρώντας για μια ακόμα μέρα την γενική επιφυλακή του Πυροσβεστικού Σώματος και την επιχειρησιακή ετοιμότητα ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού.

Ειδικότερα, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

· Περιφέρεια Αττικής

· Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)

· Περιφέρεια Κρήτης

· Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

· Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου)

· Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλονιάς, ΠΕ Ιθάκης, ΠΕ Ζακύνθου)

· Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή