Φωτιά: Δραματικές ώρες στην Εύβοια – Η φωτιά έφθασε στο Πευκί

Φωτιά: Δραματικές ώρες στην Εύβοια – Η φωτιά έφθασε στο Πευκί

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απίστευτες εικόνες εκτυλίχθηκαν στη Βόρεια Εύβοια, με την πυρκαγιά να φτάνει μέσα στο Πευκί. Η πυρκαγιά έφτασε ένα βήμα πριν από τη θάλασσα, αφού «έσπασε» τη γραμμή άμυνας των πυροσβεστικών δυνάμεων. Εκκενώθηκαν σπίτια και μεταφέρθηκαν άνθρωποι στα καράβια που βρίσκονται στην προβλήτα. Οι πυκνοί καπνοί σκέπασαν τον ουρανό και δημιούργησαν αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Η πυρκαγιά δημιούργησε τεράστιο μέτωπο στην περιοχή, ενώ οι κάτοικοι κατέβαλαν ηρωικές προσπάθειες και με κλαδιά, νερό, λάστιχα, μαζί με τους πυροσβέστες, έδωσαν τιτάνια μάχη για περιορίσουν τη φωτιά που είχε μπει στο χωριό.

Στους Γαλατσάδες εκτυλίχτηκε το ίδιο σκηνικό. Οι πολίτες και οι πυροσβέστες κατέσβησαν τις φλόγες στις αυλές τους. Παρόμοιες εικόνες και στα χωριά Γούβες και στο Αρτεμίσιο, όπου οι κάτοικοι κατάφεραν και αντιμετώπισαν το κύμα της φωτιάς από το χωριό τους με τις ελάχιστες ζημιές.

Διαβάστε: Κατέπεσε Πετζετέλ στην Ζάκυνθο – Σώος ο πιλότος

Live το πρόγραμμα της ΕΡΤ

Διαβάστε: Η διεθνής βοήθεια που έχει λάβει η Ελλάδα (λίστα)

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

Απεγκλωβισμός 23 ατόμων

Σκάφη του Λιμενικού Σώματος, τα οποία με την συνδρομή σκαφών της ελληνικής ομάδας διάσωσης ελέγχουν διαρκώς τις παραλίες βορειοανατολικής Εύβοιας για τυχόν εγκλωβισμένους, απεγκλώβισαν συνολικά το μεσημέρι της Κυριακής 23 άτομα από διάφορες παραλίες, τα οποία μεταφέρουν στο Πευκί.

Τρία πλοία του λιμενικού, δύο πλοία και δύο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, φέρι μποτ, σκάφη ιδιωτών και αλιέων βρίσκονται σε ετοιμότητα στην περιοχή προκειμένου να βοηθήσουν στην άμεση απομάκρυνση των πολιτών. 

Εικόνες από το Πευκί

Διαβάστε: Πολεμική Αεροπορία: Η συνεισφορά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Διαβάστε: Εύβοια: Αγώνας δρόμου για την προσωρινή στέγαση των πυρόπληκτων

Φωτιά: Δραματικές ώρες στην Εύβοια – Η φωτιά έφθασε στο Πευκί-1

Ενημέρωση Χαρδαλιά

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τα δύο μέτωπα βρίσκονται σε τεράστια απόσταση μεταξύ τους ενώ ειδικά στη βόρεια Εύβοια οι ριπές των νοτιοανατολικών ανέμων, που φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις τα 4 μποφόρ, οδηγούν τη φωτιά προς τους παραλιακούς οικισμούς. «Όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα επιχειρούν από το πρώτο φως της ημέρας και ενισχύονται διαρκώς οι επίγειες δυνάμεις», ανέφερε.

Επεσήμανε ότι στην Εύβοια, λόγω της φοράς του ανέμου, του καπνού και της περιορισμένης ορατότητας η προσπάθεια των χειριστών και των 17 εναέριων μέσων επικεντρώνεται σε στοχευμένες προσβολές πυρκαγιάς, ιδιαίτερα κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, μετά από εντολή του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, δωρεάν θα πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις επιβατών και οχημάτων από τα λιμάνια της Αιδηψού και Αγιόκαμπου Ευβοίας.

Διαβάστε:

Πυροσβέστης τραυματίστηκε στην Πάρνηθα

Πέντε συλλήψεις για απόπειρα εμπρησμού

Κίνδυνος αναζωπυρώσεων στην Αττική

Σε ό,τι αφορά την Αττική, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η εικόνα είναι βελτιωμένη αλλά εξακολουθεί να απασχολεί ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων.

«Όλο το βράδυ περιπολούσαν και συνεχίζουν να περιπολούν δυνάμεις της πυροσβεστικής κλιμάκια των ενόπλων δυνάμεων, εθελοντές αλλά και δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η πυρκαγιά στην Πάρνηθα βελτιώνεται διαρκώς, πλέον αντιμετωπίζουμε μόνο αναζωπυρώσεις και οι περισσότερες από αυτές έχουν εκδηλωθεί στο Φλαμπούρι και στο Κατσιμίδι. Καταβάλλονται επιπρόσθετες προσπάθειες από τον στρατό και τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας ώστε να στεγανοποιηθεί η περίμετρος», τόνισε.

Απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών καθώς αυτό είναι πολύ απαραίτητο για την ασφάλειά τους. «Έχουμε μπροστά μας ένα ακόμα δύσκολο απόγευμα άλλη μια δύσκολη νύχτα. Η μάχη συνεχίζεται», κατέληξε.

Ηλεία

«Άμεσα κατάφεραν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν και να περιορίσουν αναζωπύρωση της φωτιάς στην περιοχή Βίλλια», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος. Όπως προσέθεσε, «παραμένουν στην περιοχή πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να προλάβουν τυχόν νέα αναζωπύρωση της φωτιάς». 

Επίσης, είπε ότι «ήταν άμεση η επέμβαση εναέριων μέσων στις περιοχές Βασιλάκι και Ξηρόκαμπος, ώστε να σταματήσουν τη φωτιά», συμπληρώνοντας ότι «σιγοκαίει η φωτιά στις περιοχές Δούκας και Λάσδικα με κατεύθυνση προς Νεράιδα, αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν επί τόπου». 

Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από την Πυροσβεστική, ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων θα είναι υπαρκτός και τα επόμενα 24ωρα», προσθέτοντας ότι «αύριο αναμένεται μικρή ενίσχυση των ανέμων».

Νέα φωτιά στην Κρήτη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή του Αγίου Θωμά του δήμου Γόρτυνας Ηρακλείου. Στο μέτωπο επιχειρούν 31 οχήματα με τους αντιστοιχούντες πυροσβέστες, πέντε πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ, ενώ της πυρόσβεσης συμβάλλουν και εθελοντές μαζί με έξι υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και αγρότες με ιδιωτικές υδροφόρες και αγροτικά μηχανήματα.

Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Μουζουράς σε έδαφος δύσβατο, το οποίο αποτελείται από χορτολιβαδικές εκτάσεις και όμορα υπάρχει δασική έκταση και αγροτικές καλλιέργειες.

Σε μικρή απόσταση από το μέτωπο της φωτιάς υπάρχουν στάνες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις χωρίς προς το παρόν να απειλούνται παρά τον άνεμο που πνέει. Στις προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων συνδράμουν και εναέρια μέσα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα σε πλαγιά στην περιοχή μεταξύ Πλατάνου και Σφηναρίου, στο δυτικό τμήμα του δήμου Κισσάμου.

Η φωτιά καίει χορτολιβαδική και δασική έκταση και στο σημείο επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις από την Κίσσαμο, την Κάνδανο και τα Χανιά, ενώ συνδράμουν με βυτία και υδροφόρες κάτοικοι της περιοχής. Στην περιοχή αναμένεται και πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Κιλκίς

Υπό έλεγχο τέθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα το απόγευμα στο Αγγελοχώρι. Στο μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν και οι τέσσερις πυρκαγιές που ξέσπασαν μετά το μεσημέρι στην περιοχή του Κιλκίς και συγκεκριμένα στη βιομηχανική περιοχή, τις Καστανιές, το Ηλιόλουστο και το Μιχαλίτσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή