Φωτιές στην Εύβοια: Φουντώνει το μέτωπο από Γαλατσώνα προς Αβγαριά

Φωτιές στην Εύβοια: Φουντώνει το μέτωπο από Γαλατσώνα προς Αβγαριά

Σκληρή μάχη στους Καματριάδες για να συγκρατηθεί το πύρινο μέτωπο, καθώς αν ξεφύγει προς τον Ευβοϊκό, θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό και τα Ήλια

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάσταση στο νότιο μέτωπο στη βόρεια Εύβοια παραμένει ήρεμη. Στον άξονα Φαράκλα- Σπαθάρι- Καλύβια -Τρούπι, εκεί που υπήρχε το μεγάλο πρόβλημα, οι πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη και με τη συνδρομή 200 συναδέλφων τους από την Ουκρανία και τη Ρουμανία, δεκάδων κατοίκων της περιοχής, αλλά και εναέριων δυνάμεων, κατάφεραν να συγκρατήσουν το μέτωπο.

«Βοήθησαν τρομακτικά τα παιδιά που ήρθαν από τη Ρουμανία και την Ουγγαρία και μπήκαν μέσα στη φλεγόμενη περιοχή. Δούλευαν ακατάπαυστα μέχρι να αναχαιτίσουν τη φωτιά», δήλωσε ο αντιδήμαρχος του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας, Αργύρης Λιάσκος. «Θέλω να ευχαριστήσω αυτά τα παιδιά γιατί έδωσαν την ψυχή τους και γιατί δούλευαν ακατάπαυστα δίπλα στις φλόγες μέχρι να φανεί αποτέλεσμα. Αν δεν υπήρχαν αυτοί, θα κυνηγούσαμε ακόμη τις φλόγες. Είμαστε υποχρεωμένοι. Μας διδάσκουν πολλά», συμπλήρωσε.

Μπορεί στον Δήμο Λίμνης Μαντουδίου και Αγίας Άννας να μην υπάρχουν νέα μεγάλα μέτωπα, ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Λιάσκος «στα περισσότερα χωριά έχουμε αναζωπυρώσεις, κάποιες από τις οποίες είναι επικίνδυνες».

Βλέποντας να μεταφέρεται στον Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού ο μεγαλύτερος όγκος των πυροσβεστικών δυνάμεων, έχουν ενεργοποιήσει πλέον τους δικούς τους έμπειρους στη διαχείριση των δασών, τους «πριονάδες», οι οποίοι συντηρούν το δάσος, μέσω του οποίου προκύπτει εισόδημα από την συλλογή ρετσινιού. «Είμαστε τυχεροί που έχουμε και τους “πριονάδες”. Αυτά τα παιδιά με τα πριόνια τους και τους φακούς τους δουλεύουν νύχτα-μέρα και σήμερα μπορώ να πω ότι χωρίς αυτούς πιθανώς η φωτιά να είχε φτάσει στα Ψαχνά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αντιδήμαρχος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ήταν παρών στη μάχη με τις φλόγες, υπενθύμισε πως «οι “πριονάδες” έκαναν παρεμβάσεις στις Κεχριές, στο Σπαθάρι, τα Καλύβια και σε άλλα χωριά, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα τις μικρότερες απώλειες. Ακόμη και χθες το βράδυ ήταν συγκεντρωμένοι και όταν προέκυπτε πληροφορία για αναζωπύρωση, έτρεχαν, παρά την κούραση τόσων ημερών».

Σε ό,τι αφορά τα πύρινα μέτωπα που μαίνονται, τις τελευταίες ώρες εξελίσσεται η μάχη στους Καματριάδες, προκειμένου να συγκρατηθούν οι φλόγες, καθώς αν ξεφύγουν προς τον Ευβοϊκό, θα βρεθούν πάνω από την Αιδηψό και τα Ήλια. Εκτός από ισχυρή δύναμη πυροσβεστών, στην όλη προσπάθεια παίρνουν μέρος δεκάδες κάτοικοι, οι οποίοι γνωρίζουν το γεωγραφικό ανάγλυφο, αλλά και την επικινδυνότητα της περιοχής. Μάλιστα, είχαν προειδοποιήσει από πολύ νωρίς ότι το τμήμα ανάμεσα σε Καματριάδες και Γαλατσάδες είναι κρίσιμο.

Επίσης, την τελευταία ώρα έχει δημιουργηθεί ένα μέτωπο ανάμεσα στα χωριά Γαλατσών, Μονοκαρυά και Αβγαριά, με κατεύθυνση την Αβγαριά, όπου επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα. Ισχυρές αναζωπυρώσεις σημειώνονται και στα Ελληνικά.

Οι πυκνοί καπνοί, οι οποίοι δεν καλύπτουν μόνο τη Βόρεια Εύβοια, αλλά έχουν φτάσει μέχρι το Βελούχι της Ευρυτανίας, δυσκολεύουν τη ρίψη νερού από τα εναέρια σε ευαίσθητα σημεία, ενώ αποπνικτική είναι η κατάσταση από χθες το απόγευμα και στην πόλη της Λαμίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή