Κορωνοϊός: Μειωμένο το ιικό φορτίο στην Αττική λόγω διακοπών

Κορωνοϊός: Μειωμένο το ιικό φορτίο στην Αττική λόγω διακοπών

Το ποσοστό κάλυψης των απλών κλινών COVID είναι στο 35% και των κλινών ΜΕΘ στο 51,7%

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιμένει το τέταρτο πανδημικό κύμα στη χώρα μας, με πολλά νέα κρούσματα σε καθημερινή βάση, διασπορά σε όλη την επικράτεια και ολοένα και αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.595 νέα κρούσματα της COVID-19 σε ένα σύνολο 44.775 τεστ (μοριακά και rapid τεστ αντιγόνου). Οι νέοι θάνατοι ασθενών με τη νόσο είναι 20. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 207, με διάμεση ηλικία τα 65 έτη. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις μονάδες εντατικής θεραπείας 2.842 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 212 (ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου έχει ανέβει σε 197 από περίπου 175 που ήταν μία εβδομάδα πριν), ενώ εκδόθηκαν 72 εξιτήρια λόγω ίασης. 

Το ποσοστό κάλυψης των απλών κλινών COVID είναι στο 35% και των κλινών ΜΕΘ στο 51,7%. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των κλινών που διατίθενται για την αντιμετώπιση των ασθενών με COVID-19 δεν είναι σταθερός και αυξομειώνεται ανάλογα και με τις ανάγκες της πανδημίας. Σχεδόν ένα στα τέσσερα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική (657), το ιικό φορτίο της οποίας έχει μειωθεί ως αποτελέσματα της καλοκαιρινής μαζικής εξόδου των κατοίκων της. Είναι ενδεικτικό ότι στα νότια προάστια της Αθήνας, όπου υπήρξε έξαρση κρουσμάτων στην αρχή του τέταρτου κύματος, χθες καταγράφηκαν μόλις 58 νέες διαγνώσεις. Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 217 νέα κρούσματα, ενώ η πολύ επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα παραμένει στο Ηράκλειο Κρήτης με 214 νέες διαγνώσεις, στα Χανιά (145) και στη Ρόδο (111 κρούσματα).

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι των αρμόδιων αρχών σε επιχειρήσεις ειδικά περιοχών με μεγάλη τουριστική κίνηση για την τήρηση των μέτρων προστασίας από την COVID-19 και αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού. Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη Παρασκευή οι ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, Εθνική Αρχή Διαφάνειας, Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, περιφέρειες κ.ά.) διενήργησαν συνολικά 171.588 ελέγχους, κατέγραψαν 146 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού και επέβαλαν πρόστιμα ύψους 130.100 ευρώ και την αναστολή λειτουργίας σε 14 επιχειρήσεις. 

Οι κυριότερες παραβάσεις αφορούσαν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για τη μη χρήση μάσκας, τη μη τήρηση των αποστάσεων και την εξυπηρέτηση ορθίων πελατών. Το υψηλότερο πρόστιμο επιβλήθηκε σε διοργανωτή πάρτι σε νησί των Κυκλάδων, ο οποίος καλείται να καταβάλει 50.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή