Πελοπόννησος: «Αδύνατη μια εκτίμηση για τα καμένα»

Πελοπόννησος: «Αδύνατη μια εκτίμηση για τα καμένα»

Ανησυχία για τις αναζωπυρώσεις. Μεγάλο πλήγμα και για τους κτηνοτρόφους από την απώλεια βοσκοτόπων

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν δεν τελειώσουν οι μεγάλες φωτιές που καίνε στην Πελοπόννησο, είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει ασφαλής εκτίμηση των καμένων εκτάσεων», λέει στην «Κ» στέλεχος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου. Πάντως, οι πρώτες εκτιμήσεις που έχουν γίνει προϊδεάζουν ότι ο αριθμός των καμένων δασικών και γεωργικών εκτάσεων δεν θα είναι μικρός, ειδικά όσον αφορά την Ηλεία και τη Λακωνία. Συγκεκριμένα, όπως έλεγε στην «Κ» αιρετός της περιφέρειας, οι καμένες εκτάσεις στην Ηλεία μπορεί και να ξεπεράσουν τα 110.000 στρέμματα.

Η εικόνα στη Μεσσηνία

Σημαντικές παράλληλα αναμένεται να είναι και οι καμένες εκτάσεις στη Μεσσηνία, όπου η φωτιά στο όρος Μαγκλαβά έπληξε πυκνό δάσος, ενώ μια δεύτερη φωτιά, στην Ανω Μεσσηνία, άφησε και αυτή πίσω της καμένες εκτάσεις,  

Στη Γορτυνία της Αρκαδίας, η φωτιά καίει πυκνή βλάστηση σε δάσος και μάλιστα σε δύσβατα σημεία, ενώ όσον αφορά τη Λακωνία και συγκεκριμένα τον Δήμο Ανατολικής Μάνης, οι καμένες εκτάσεις εκτιμάται πως θα ανέλθουν σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα.

Σχετικά σαφέστερη εικόνα υπάρχει για τις ζημιές σε δημοτικές ενότητες του Πύργου, όπου οι φωτιές εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα με αυτές της Αρχαίας Ολυμπίας.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα είπε ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο δημαρχείο, οι φωτιές που έπληξαν το Λαμπέτι και το Κολύρι προκάλεσαν καταστροφές σε συνολικά 4.000 στρέμματα, εκ των οποίων 2.500 αφορούν αγροτικές και οικιστικές περιοχές και τα υπόλοιπα δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις.

Ζημιές σε κατοικίες

Επίσης, σύμφωνα με την καταγραφή που έκαναν πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων στις κοινότητες Κολύρι, Λατζόι, Βαρβάσαινα και Λαμπέτι, προκλήθηκαν ζημιές σε τρεις κατοικίες, σε έξι αγροικίες, σε περίπου τέσσερις αποθήκες, σε ένα αντλιοστάσιο και στις εγκαταστάσεις σκοπευτικού συλλόγου.    

Στο μεταξύ, οι φωτιές δεν έχουν πλήξει μόνο τους αγρότες, αλλά και τους κτηνοτρόφους, αφού έχει καεί μεγάλος αριθμός εκτάσεων με βοσκοτόπια. Μάλιστα, η περιφερειακή ενότητα Λακωνίας, έπειτα από συνεννόηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αφού πρώτα κατέγραψε τις ανάγκες, περιμένει την αποστολή ζωοτροφών.

Οσον αφορά τις ζημιές σε σπίτια και κτιριακές εγκαταστάσεις στις άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα η καταγραφή τους.

Σχετικά με τα μέτωπα της φωτιάς, οι αναζωπυρώσεις που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες, κυρίως κατά τη διάρκεια των θερμών ωρών, προκαλούσαν την κινητοποίηση των εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων. 

Στην Ηλεία, οι αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν σε περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας προκάλεσαν ανησυχία, αφού θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε πύρινα μέτωπα και να επεκταθούν σε περιοχές όπου δεν έχουν πληγεί μέχρι τώρα. Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν και στη Γορτυνία, όπου η φωτιά πέρασε από τη Νεμούτα της Ηλείας, όπως και στη Μεγαλόπολη όπου εκεί η φωτιά εισέβαλε από την Ανω Μεσσηνία.

Σε Δεσφίνα και Γέρμα

Στη Λακωνία, όπου η φωτιά είχε ξεκινήσει από τα διοικητικά όρια με τη Μεσσηνία και έφθασε μέχρι και τις παρυφές της πόλης του Γυθείου, έχει περιοριστεί σε δύο ορεινά σημεία, στη Δεσφίνα και στη Γέρμα. Μέχρι και χθες το βράδυ μάλιστα επιχειρούσαν σε Ηλεία, Αρκαδία, Λακωνία και Μεσσηνία περισσότεροι από 420 πυροσβέστες, με περίπου 150 οχήματα και 17 πεζοπόρα τμήματα, ενώ από χθες επιχειρούσαν και πυροσβέστες από χώρες που έχουν αποστείλει βοήθεια στην Ελλάδα.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή