Απειλητικό μέτωπο στη Γορτυνία: Μάχη για να σωθούν οικισμοί

Απειλητικό μέτωπο στη Γορτυνία: Μάχη για να σωθούν οικισμοί

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απειλητικό παρέμενε το πύρινο μέτωπο στη Γορτυνία έως αργά το βράδυ της Τρίτης, εκτεινόμενο γύρω από τις περιοχές Λιβαδάκι, Φαναράκι και Καστράκι, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν, αντιμετωπίζουν τις εστίες της φωτιάς που βρίσκονται κοντά σε οικισμούς, ώστε να τους προστατεύσουν.

Παράλληλα, υπάρχουν και άλλες εστίες φωτιάς, που όμως βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές, ενώ την Τετάρτη αναμένονται ενισχύσεις με Γάλλους και Γερμανούς πυροσβέστες, καθώς και με εναέρια μέσα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Αντιπυρικές ζώνες

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων εκτιμάται ότι θα βοηθήσει και η δημιουργία των αντιπυρικών ζωνών, ώστε μαζί με τις επιχειρήσεις πυρόσβεσης, να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς προς το όρος Μαίναλο.

Στο μεταξύ, οικισμοί της περιοχής έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτια, αποθήκες, αγροικίες, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες.

Μεγάλες ζημιές στον Πυρρή

Εικόνες καταστροφής καταφράφονται στο χωριό Πυρρή, όπου η πυρκαγιά πέρασε την είσοδο του χωριού, καίγοντας την πρώτη κατοικία. Σπίτια έχουν καεί και στην κεντρική πλατεία του χωριού. Κάτοικοι κάνουν λόγο για ακόμη περισσότερα κατεστραμμένα σπίτια.

Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για περίπου 15 σπίτια.

«Το παλέψαμε μόνοι μας, παρότι δόθηκε η εντολή να εκκενωθεί το χωριό», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο πρόεδρος του χωριού Γιάννης Στρίκος προσθέτοντας πάντως πως σύμφωνα με την εκτίμησή του η απόφαση να αποχωρήσουν ηλικιωμένοι και γυναικόπαιδα ήταν σωστή.

Είκοσι μία εκκενώσεις

Σημειώνεται ότι από τις πρώτες απογευματινές ώρες έχουν εκκενωθεί προληπτικά, λόγω της φωτιάς, συνολικά 21 οικισμοί.

Πρόκειται για τους οικισμούς Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Καλλιάνι, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πυρρής, Άγιος Ιωάννης, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι, Φαναράκι, Λιβαδάκι και Καπελλίτσα.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν κάτοικοι που δεν έφυγαν από τους οικισμούς, διότι ήθελαν να προστατεύουν τις περιουσίες τους και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της φωτιάς.

Η φωτιά για μεγάλο διάστημα της ημέρας παρέμενε ανεξέλεγκτη. Επίγειες δυνάμεις, ελικόπτερα και αεροσκάφη, κόντρα στους ανέμους πάσχιζαν για τον περιορισμό των εστιών. Οι κάτοικοι από το Δωδεκάμετρο και την Δάφνη εγκατέλειψαν τα χωριά τους και οι εστίες φωτιάς ξεπηδούσαν η μία μετά από την άλλη. Το σήμα της κινητής τηλεφωνίας χάνεται γιατί κάποιες κεραίες καίγονται. Στη περιοχή επιχειρούν και Τσέχοι πυροσβέστες.

Αναζωπυρώσεις στην Εύβοια

Οσον αφορά στο μέτωπο της Εύβοιας, η προσοχή των δυνάμεων είχε εστιασθεί σε Ελληνικά, Αγριοβότανο, Ασμήνι, Γαλατσώνα και Αβγαριά όπου σημειώνονταν αναζωπυρώσεις.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις με τους εθελοντές, αλλά και τη διεθνή βοήθεια μαζί με τα εναέρια μέσα προσπαθούν να ελέγξουν τις αναζωπυρώσεις και να προλάβουν την επέκταση των μετώπων.

Εως αργά το απόγευμα δεν έχει ελεγχθεί πλήρως το μέτωπο στους Καματριάδες, όπου δινόταν ένας ακόμη αγώνας για να μην επεκταθεί περαιτέρω.

Συνεχείς ρίψεις

Στο μέτωπο από τους Καματριάδες προς Γαλατσάδες και τα Καμάρια χρειάστηκαν απανωτές παρεμβάσεις των εναέριων μέσων αλλά και των επίγειων δυνάμεων από το μεσημέρι και μετά για να μπορέσει το μέτωπο να χάσει τη δυναμική του.

Μικρότερες αναζωπυρώσεις, σημειώθηκαν στη Γαλατσώνα, στο Πευκί, στις Γούβες και το Καστρί, ενώ την παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων χρειάστηκαν τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι.

Αργά το απόγευμα χρειάστηκε να συγκεντρωθούν πυροσβεστικές δυνάμεις ανάμεσα σε Αγριοβότανο και Ελληνικά, προς την πλευρά του Αιγαίου, απέναντι από το Ποντικονήσι, για να αντιμετωπίσουν ένα νέο μέτωπο που δημιουργήθηκε στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας ανοίχτηκαν πολλά χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βοηθώντας στο έργο της πυρόσβεσης και περιορίζοντας τα μέτωπα της πυρκαγιάς.

Παράλληλα τα προβλήματα και οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται και στα υπόλοιπα χωριά του δήμου Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας Άννας. Σε Τρούπι, Καλύβια, Σπαθάρι, Μυρτιά αλλά και στο όρος Καντήλι οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή