Κορωνοϊός: «Έκρηξη» κρουσμάτων – Μέτρα στο Ηράκλειο

Κορωνοϊός: «Έκρηξη» κρουσμάτων – Μέτρα στο Ηράκλειο

Εκπνέει σε τέσσερις ημέρες η προθεσμία για εμβολιασμό του προσωπικού μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις περιοχές της χώρας που είναι στο «κόκκινο» επιδημιολογικά και στις οποίες εφαρμόζονται ειδικά μέτρα περιορισμού της διασποράς του SARS-CoV-2 είναι από σήμερα το Ηράκλειο Κρήτης. Οπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, από σήμερα έως και την Τρίτη 17 Αυγούστου, στο Ηράκλειο απαγορεύονται η κυκλοφορία από την 1 π.μ. έως τις 6 π.μ. και η μουσική καθ’ όλο το 24ωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Υπενθυμίζεται πως στο «κόκκινο» βρίσκονται επίσης τα Χανιά και η Ζάκυνθος.

Αλλωστε, χθες καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων σε αυτό το τέταρτο κύμα. Ειδικότερα, χθες έγιναν 4.181 νέες διαγνώσεις (σύνολο 102.275 τεστ, που σημαίνει ότι το ποσοστό θετικότητας οριακά ξεπέρασε το 4%), εκ των οποίων 1.238 στην Αττική, 337 στη Θεσσαλονίκη, 275 στο Ηράκλειο Κρήτης, 181 στα Χανιά και 167 στην Αχαΐα. Στα νησιά των Κυκλάδων εντοπίστηκαν 150 νέα κρούσματα –36 στη Νάξο–, 121 νέα περιστατικά καταγράφηκαν στη Ρόδο και 64 στην Κέρκυρα. Το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 19 ασθενείς με COVID-19. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 219 ασθενείς, ενώ καταγράφηκαν και 211 νέες εισαγωγές για νοσηλεία λόγω της νόσου. Αττική, Ρέθυμνο και Αγιος Νικόλαος Κρήτης είναι οι τρεις περιοχές στις οποίες με βάση τις αναλύσεις του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων καταγράφεται αύξηση του ιικού φορτίου την τελευταία εβδομάδα (+60%, +95% και +139% αντίστοιχα).

Εν τω μεταξύ, εκπνέει σε μόλις τέσσερις ημέρες η προθεσμία για τον εμβολιασμό του προσωπικού των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ. Από την ερχόμενη Δευτέρα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα τίθενται σε αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών τουλάχιστον έως ότου κάνουν έστω την πρώτη δόση του εμβολίου. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, στις δημόσιες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ έως και χθες περίπου 300 άτομα από 1.500 συνολικά εργαζομένους δεν είχαν εμβολιαστεί και ήδη κάποιες μονάδες προετοιμάζονταν για να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί από τους ανεμβολίαστους, εκ των ενόντων.

«Παρότι απομένουν τέσσερις ημέρες, ακόμη δεν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος με την οποία εξειδικεύεται ο νόμος και συστήνονται οι υγειονομικές επιτροπές που θα εξετάσουν τα αιτήματα εξαίρεσης των συναδέλφων από τον εμβολιασμό», καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και τονίζουν «τριακόσιοι προνοιακοί υπάλληλοι στους 1.500 συνολικά που αφορά ο νόμος, τη Δευτέρα 16 Αυγούστου τίθενται σε αναστολή καθηκόντων. Καμία πρόβλεψη δεν έχει γίνει για την αντικατάσταση του εν λόγω προσωπικού». Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, η εγκύκλιος αναμένεται να εκδοθεί την Πέμπτη ή την Παρασκευή, δηλαδή, όπως αναφέρει, την τελευταία στιγμή πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων.

Θα ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ, για τους οποίους η διορία εμβολιασμού πριν από την αναστολή καθηκόντων είναι το τέλος Αυγούστου. Οπως τονίζει ο κ. Γιαννάκος, «ήδη στα νοσοκομεία της Κρήτης έχει φτάσει έγγραφο από την ΥΠΕ με την οποία τους ζητούν να καταρτίσουν επιχειρησιακό σχέδιο λειτουργίας των νοσοκομείων χωρίς τους ανεμβολίαστους από την 1η Σεπτεμβρίου». Αξίζει να σημειωθεί ότι έως και την προηγούμενη εβδομάδα είχαν εμβολιαστεί το 88% των γιατρών, το 74% του νοσηλευτικού προσωπικού και το 72% του λοιπού προσωπικού των μονάδων υγείας του ΕΣΥ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή