Μαίνεται το πύρινο μέτωπο στη Γορτυνία, ζημιές σε σπίτια – Μικρότερες αναζωπυρώσεις στη βόρεια Εύβοια

Μαίνεται το πύρινο μέτωπο στη Γορτυνία, ζημιές σε σπίτια – Μικρότερες αναζωπυρώσεις στη βόρεια Εύβοια

Συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα οι προσπάθειες των πυροσβεστών στη Γορτυνία για να περιορίσουν τις εστίες της φωτιάς που καίνε κοντά στους οικισμούς

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα οι προσπάθειες των πυροσβεστών στη Γορτυνία για να περιορίσουν τις εστίες της φωτιάς που καίνε κοντά στους οικισμούς.

Πύρινο μέτωπο εξακολουθεί να μαίνεται κυρίως σε δύσβατα σημεία γύρω από τις περιοχές Φαναράκι, Καστράκι, Πυρρή, Λώτης, Λιοδώρα, Χρυσοχώρι και Δάφνη.

Διαβάστε επίσης

Φωτιές: Σκληρή μάχη με τις αναζωπυρώσεις

⇒Απειλητικό μέτωπο στη Γορτυνία: Μάχη για να σωθούν οικισμοί

⇒Αυτοψία της «Κ»: Το Τατόι «γυμνό» μέσα στη στάχτη και το γκρίζο

Χθες, η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό Πυρρή με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές τουλάχιστον δέκα σπίτια ενώ στις φλόγες τυλίχθηκαν κολώνες της ΔΕΗ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν αναφορές από κατοίκους οικισμών της Γορτυνίας ότι η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές και σε καλλιέργειες, αποθήκες, ποιμνιοστάσια και αγροικίες, ενώ έχουν σημειωθεί διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση. 

Για προληπτικούς λόγους οι αρχές έδωσαν χθες εντολή εκκένωσης 21 περιοχών.

Πρόκειται για τους οικισμούς Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Καλλιάνι, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πυρρής, Άγιος Ιωάννης, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι, Φαναράκι, Λιβαδάκι και Καπελλίτσα.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα, ενώ αναμένεται να ενισχυθούν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν.

Παράλληλα, τα μηχανήματα έργου που βρίσκονται στη Γορτυνία αναμένεται να συνεχίσουν τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αφενός για να βοηθήσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις στην αντιμετώπιση της φωτιάς αφετέρου για να μην προχωρήσει το πύρινο μέτωπο προς το όρος Μαίναλο.

 

Μικρότερα μέτωπα στη βόρεια Εύβοια

Πολλές αλλά μικρότερες αναζωπυρώσεις, λιγότεροι καπνοί σε ορισμένες περιοχές και μικρότερα μέτωπα της φωτιάς υπάρχουν σήμερα στην Εύβοια. Είναι η πρώτη ημέρα που τα εναέρια μέσα επιχειρούν χωρίς να τα εμποδίζουν οι πυκνοί καπνοί.

Σε Ασμήνιο, Αβγαριά, Γαλατσώνα, Γερακιού, Παναγία Ντινιούς, Σήμια, Αγριοβότανο, Ελληνικά και Άγιο Νικόλαο υπήρξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αναζωπυρώσεις και χρειάστηκαν επεμβάσεις πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων προκειμένου να περιοριστούν τα μέτωπα της πυρκαγιάς και να ξημερώσει μία καλύτερη ημέρα.

Στην Εύβοια, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούσαν χθες περισσότεροι από 800 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων των επίγειων δυνάμεων που είχαν διατεθεί από έξι χώρες. Ο Ιωάννης Αγγελόπουλος, κάτοικος της Αβγαριάς, είχε μείνει πίσω στο χωριό μαζί με άλλους συντοπίτες του προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις αναζωπυρώσεις στο πλευρό των πυροσβεστών. Βλέποντας τι συνέβαινε τις προηγούμενες ημέρες σε κοντινούς οικισμούς, περίμενε ότι κάποια στιγμή θα ερχόταν και η δική τους σειρά να δοκιμαστούν. 

«Περιμένεις τον εφιάλτη να έρθει να σε κάψει. Βλέπαμε τη φωτιά να καπνίζει», λέει στην «Κ». Κατάφεραν με τη βοήθεια και άλλων ανθρώπων από γειτονικά χωριά και τα πεζοπόρα πυροσβεστικά τμήματα να κρατήσουν τις φλόγες περίπου στα 500 μέτρα μακριά από τα σπίτια τους και μέχρι το τελευταίο φως γίνονταν ρίψεις νερού από πυροσβεστικά ελικόπτερα. «Θα είμαστε εδώ με ανοιχτά τα μάτια, γιατί δεν ξέρεις πώς μπορεί να ξαναφουντώσει», λέει. Ο φόβος των αναζωπυρώσεων δεν είχε σβήσει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή