Βόρεια Εύβοια: Σχέδιο ανασυγκρότησης, ο μεγάλος στόχος

Βόρεια Εύβοια: Σχέδιο ανασυγκρότησης, ο μεγάλος στόχος

Να δοθεί προτεραιότητα σε αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, αναφέρει ο δασολόγος Ιωάννης Μητσόπουλος

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σχέδιο γενικής ανασυγκρότησης πρέπει να είναι ο στόχος για τη βόρεια Εύβοια, ώστε να μην εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της, καθώς η οικονομία της έχει πλέον καταστραφεί. Αυτό υποστηρίζει ο Ιωάννης Μητσόπουλος, γενικός διευθυντής του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σε πρώτο επίπεδο πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα έντονων πλημμυρικών φαινομένων οι οικισμοί των πυρόπληκτων περιοχών. Ο κ. Μητσόπουλος, δασολόγος, εκπόνησε στην Εύβοια μέρος της διδακτορικής διατριβής του για τις δασικές πυρκαγιές. «Τα δάση της χαλεπίου πεύκης στη βόρεια Εύβοια θεωρούνταν από τα καλύτερα ανεπτυγμένα στη χώρα ως προς το εύρος τους λόγω των κλιματικών και εδαφολογικών συνθηκών. Το δάσος ήταν πυκνό, όμορφο και σε άριστη κατάσταση», εξηγεί στην «Κ». «Χαρακτηριστικό της περιοχής ήταν ότι υπήρχε και στις δασικές περιοχές αρκετά έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα: κτηνοτροφία, αγροτική παραγωγή, μελισσοκομία. Επίσης είχαμε τη μεγαλύτερη παραγωγή ρητίνης από συνεταιρισμούς, ολόκληρα χωριά ασχολούνταν μέχρι πρότινος σχεδόν αποκλειστικά με τη ρητινοκαλλιέργεια. Επιπλέον, επειδή το δάσος έφθανε έως το επίπεδο της θάλασσας, δημιουργούσε ένα όμορφο σκηνικό που διευκόλυνε την τουριστική ανάπτυξη κάποιων περιοχών. Επομένως η καταστροφή είναι μεγάλη και πολυεπίπεδη». 

Γιατί φτάσαμε σε αυτή την τεράστια καταστροφή; «Η πυρκαγιά δεν οριοθετήθηκε την πρώτη ημέρα στις Ροβιές, από όπου ξεκίνησε και μετά ξέφυγε. Επειδή το δάσος είναι “αδιαχείριστο”, υπήρχε πολύ μεγάλη πυκνότητα βλάστησης. Που με τη σειρά της, όταν αναφλεγεί, δημιουργεί μεγάλο θερμικό φορτίο και μήκος φλόγας, με αποτέλεσμα οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις να μην μπορούν να πλησιάσουν την πυρκαγιά. Επίσης, όπως προκύπτει από τη δημοσιογραφική κάλυψη των πυρκαγιών, διαφαίνεται ότι δόθηκε προτεραιότητα επιχειρησιακά στην αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη και στην Αρχαία Ολυμπία και η αποστολή εναέριων μέσων στην Εύβοια καθυστέρησε». 

Η επόμενη μέρα

Το στοίχημα για την επόμενη ημέρα είναι η ανασυγκρότηση. «Πρέπει να γίνει γενική ανασυγκρότηση όλης της βόρειας Εύβοιας ώστε να μην εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της. Ο κόσμος ζούσε από τη γεωργία, τη ρητινοκαλλιέργεια και τον τουρισμό και σήμερα δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά», εκτιμά ο κ. Μητσόπουλος. «Επομένως εκτιμώ ότι πρέπει να δοθούν όχι μόνο αποζημιώσεις, αλλά και κίνητρα για να μείνει ο κόσμος. Αμεσα πρέπει να σχεδιαστούν και να γίνουν τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά και έργα ορεινής υδρονομίας, καθώς η βόρεια Εύβοια χαρακτηρίζεται από τις έντονες κλίσεις του ορεινού της όγκου, ενώ παρουσιάζει και αρκετά υψηλά ποσά βροχόπτωσης κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε όσους οικισμούς βρίσκονται χαμηλά, κοντά σε ρέματα, ή σε σημεία με μεγάλες κλίσεις».

Ευρύτερα, οι φετινές καταστροφικές πυρκαγιές πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για μια νέα προσέγγιση. «Πρέπει να γίνουν η αφορμή να αλλάξουμε και πολιτική και επιχειρησιακό σχεδιασμό, καθώς προφανώς ο τελευταίος είναι ανεπαρκής. Συμμετείχα στην Επιτροπή Goldammer, το πόρισμα της οποίας παραδόθηκε το 2019 στη Βουλή και περιείχε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για την αναδιοργάνωση του μοντέλου δασοπροστασίας στη χώρα μας. Δεν χρειάζεται να μελετήσουμε κάτι από την αρχή, απλώς πρέπει να το εφαρμόσουμε, ακολουθώντας παράλληλα και τα καλά παραδείγματα άλλων χωρών. Οσο για την Πυροσβεστική, επειδή τρέφω μεγάλη εκτίμηση για το έργο της ΕΜΑΚ, πρέπει να δημιουργηθεί ένα ανάλογο Σώμα με ειδική εκπαίδευση (δασοκομάντος) για την επέμβαση και κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών μέσα στα δάση και όχι στους δρόμους ή/και περιμετρικά των οικισμών, όπως συμβαίνει στη χώρα μας. Δεν μπορούμε να έχουμε τόσο μεγάλη εξάρτηση από τα εναέρια μέσα. Το μοντέλο αυτό έχει δείξει πια τα όριά του. Τέλος, οι δασικές υπηρεσίες πρέπει να στελεχωθούν άμεσα, να ενισχυθούν με πόρους και να υλοποιούν εθνικά προγράμματα διαχείρισης (αραίωσης) των δασών, ώστε να αποτελέσουν και πάλι τη ραχοκοκαλιά της δασοπροστασίας στη χώρα μας». 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT