Λέσβος: Σύμπραξη μουσικής και αρχαιολογίας

Λέσβος: Σύμπραξη μουσικής και αρχαιολογίας

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ξεχωριστή σύμπραξη, μελτεμάκι δροσερό, που λένε και οι διοργανωτές, έρχεται από τη Λέσβο αυτό το δύσκολο καλοκαίρι, σήμερα Τετάρτη. Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα «Παλαιολιθική Λέσβος» και την ανασκαφή στα Ροδαφνίδια, στον κόλπο της Καλλονής. Φέτος το Πανεπιστήμιο Κρήτης, γιορτάζοντας 10 χρόνια έρευνας στην αρχαιότερη αρχαιολογική θέση του Αιγαίου, συμπράττει με έναν άλλο θεσμό του νησιού που υπηρετεί πιστά τον υψηλό πολιτισμό, το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Μολύβου, με μουσική εκδήλωση γύρω από τα αρχαιολογικά σκάμματα στον ελαιώνα των Ροδαφνιδίων.

Στην εκδήλωση, οι διεθνείς μουσικοί Δανάη Ντέρκεν και Σεμπάστιαν Μαντς θα ερμηνεύσουν Γιοχάνες Μπραμς, Σονάτα για κλαρινέτο σε φα ελάσσονα, έργο 120, αρ. 1 και Ντάριους Μιγιώ, Σκαραμούς Vif, Moderé και Brasileira. Στα αρχαιολογικά σκάμματα η ερευνητική ομάδα θα υποδεχθεί τους επισκέπτες και θα τους ξεναγήσει στα πολλαπλά στρώματα μιας πανάρχαιας παράδοσης και θα φέρει πιο κοντά την αρχαιολογική δραστηριότητα στη σύγχρονη ζωή. Θα προηγηθεί ξενάγηση στο εργαστήριο της ανασκαφής στο Λισβόρι. Ο αρχαιολογικός χώρος δεν θα αποτελέσει ένα απλό σκηνικό, αλλά θα λειτουργήσει καταλυτικά ώστε να βαθύνουν οι δεσμοί της μάχιμης αρχαιολογίας με τη σύγχρονη κοινωνία, αποδεικνύοντας τις απέραντες δυνατότητες αρμονικής συνύπαρξης του παλιού με το καινούργιο, της επιστημονικής κοινότητας με τον παλμό και τις αναζητήσεις του σύγχρονου κόσμου, της αρχαιολογίας με κοινωνικό πρόσημο.

Την τελευταία δεκαετία, χάρη στην άοκνη ερευνητική δραστηριότητα της διεθνούς ομάδας που μελετά την Αρχαιολογία της Καταγωγής και Εξέλιξης του Ανθρώπου υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Προϊστορικής Αρχαιολογίας Νένας Γαλανίδου, τα Ροδαφνίδια αποτελούν τοπόσημο για την ιστορία του αιγαιακού πολιτισμού και κύτταρο εκπαίδευσης των φοιτητών Αρχαιολογίας από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στα ηλικίας διακοσίων έως πεντακοσίων χιλιάδων ετών αρχαιολογικά στρώματα αποκαλύπτονται σπάνια λίθινα εργαλεία που έμειναν καλά κρυμμένα στη γη της Λέσβου. Τα ευρήματα μας προσκαλούν να σκεφτούμε το Αιγαίο πέλαγος ως γέφυρα που συνέδεε οργανικά τη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη και όχι ως εμπόδιο για τις μετακινήσεις των προϊστορικών ομάδων. 

Ξενάγηση ολιγομελών ομάδων στο εργαστήριο της ανασκαφής και επίσκεψη στα αρχαιολογικά σκάμματα. Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από τη διευθύντρια των ανασκαφών κ. Γαλανίδου. Ωρα προσέλευσης: 18.00, Δημοτικό Σχολείο Λισβορίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή