Μαθήματα αλληλεγγύης στην Εύβοια – Εκατοντάδες μερίδες φαγητού στην πρώτη γραμμή

Μαθήματα αλληλεγγύης στην Εύβοια – Εκατοντάδες μερίδες φαγητού στην πρώτη γραμμή

Εθελοντές δεν σταμάτησαν να διανέμουν γεύματα σε πυροσβέστες και πυρόπληκτους

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμένη γη, κατεστραμμένα σπίτια, νεκρά ζώα και η φύση να θρηνεί. Αυτό είναι το αποτύπωμα από τα πύρινα μέτωπα στη βόρεια Εύβοια, η οποία συνεχίζει να δοκιμάζεται.

Μαθήματα αλληλεγγύης στην Εύβοια – Εκατοντάδες μερίδες φαγητού στην πρώτη γραμμή-1Ωστόσο, -όπως λένε- στις δύσκολες στιγμές πάντα βρίσκεις κάτι να πιαστείς και να βγείς στην επιφάνεια. Στην περίπτωση της Εύβοιας, αυτό είναι η αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός, μια «καινούργια» αρετή που αναδεικνύει την αγάπη για τον συνάνθρωπο. Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα, αυτών των προσπαθειών είναι και τα μέλη του Χορευτικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Μαντουδίου «ο Μάκιστος», που από την πρώτη στιγμή έτρεξαν να συνδράμουν όσους βρίσκονταν σε ανάγκη και έστησαν καζάνια, προσφέροντας καθημερινά εκατοντάδες γεύματα στους πυρόπληκτους και στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής: εθελοντές και πυροσβέστες.

Διαβάστε ακόμη: Η καμένη έκταση μπορεί να φτάσει τα 700.000 στρέμματα

Μιλώντας στο kathimerini.gr, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου και μόνιμος κάτοικος Μαντουδίου, Πάνος Καραντάκης, αναφέρθηκε στην εθελοντική δράση των συντοπιτών του, αλλά και στην αρωγή πολλών απλών ανθρώπων από όλη την Ελλάδα, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά πως «από εδώ και μπρος αρχίζουν οι δυσκολίες και είναι μεγαλύτερη η ανάγκη να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον».

Μαθήματα αλληλεγγύης στην Εύβοια – Εκατοντάδες μερίδες φαγητού στην πρώτη γραμμή-2
Τα γεύματα στην πρώτη γραμμή

Όπως μας είπε, από την πρώτη μέρα που ξέσπασε η πύρινη λαίλαπα, πάνω από 20 άτομα – μέλη του συλλόγου όλων των ηλικιών κινητοποιήθηκαν. Έφεραν στρώματα για να κοιμηθούν οι πρώτοι πυρόπληκτοι και μετά ξεκίνησαν για να φτιάξουν ένα πιάτο ζεστό φαγητό για όσους το είχαν ανάγκη, κάποιοι άλλοι έτρεξαν στις φλόγες για να βοηθήσουν. «Συσπειρωθήκαμε μπροστά στην ανάγκη».

«Από τις 6 Αυγούστου μέχρι σήμερα φτιάχνουμε γεύματα, πάνω από 300 μερίδες καθημερινά και τις περισσότερες τις πηγαίνουμε στην πρώτη γραμμή, σε εθελοντές και πυροσβέστες, Έλληνες και ξένους. Πολλοί τους ξεχνούν και μπορεί να είναι εξαντλημένοι χωρίς φαγητό και νερό για πολύ ώρα, αλλά εμείς είμαστε εκεί», ανέφερε.

Μαθήματα αλληλεγγύης στην Εύβοια – Εκατοντάδες μερίδες φαγητού στην πρώτη γραμμή-3

Ο κ. Καραντάκης αναφέρθηκε και στη συνδρομή από τοπικούς επιχειρηματίες και κατοίκους, για την προμήθεια των πρώτων υλών που χρειάζονται.

Αναφερόμενος στο μέλλον της περιοχής, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου τόνισε πως το δάσος έχει εξαφανιστεί αλλά κάποια στιμή θα πρασινίσει ξανά. «Από το Προκόπι και το Μαντούδι προς τα επάνω δεν έχει μείνει τίποτα, από την πλευρά του Αιγαίου είναι όλα καμένα και από την πλευρά του Ευβοϊκού μέχρι τις Ροβιές. Θα ξαναπροσπαθήσουμε, όμως χιλιάδες άνθρωποι που είχαν ανάγκη το δάσος, ζούσαν από αυτό έμειναν χωρίς τίποτα. Τι θα κάνει ένας 55άρης που ζούσε από τις ελιές ή από τη ρητίνη; Το πρόβλημα πλέον είναι βαθύτερο από τις δράσεις που κάνουμε τώρα, από εδώ και μπρος αρχίζουν τα δύσκολα», επεσήμανε. 

Τέλος, εξήρε και αυτός τη δράση των νέων ανθρώπων του τόπου του, τους 20άρηδες και 25άρηδες που έτρεξαν να προστατέψουν την περιουσία των συγχωριανών τους με ιδιαίτερη αυταπάρνηση.

Μαθήματα αλληλεγγύης στην Εύβοια – Εκατοντάδες μερίδες φαγητού στην πρώτη γραμμή-4
Μαθήματα αλληλεγγύης στην Εύβοια – Εκατοντάδες μερίδες φαγητού στην πρώτη γραμμή-5

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή