Φωτιές: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Εύβοια και Αρκαδία

Φωτιές: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Εύβοια και Αρκαδία

Συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις της φωτιάς σε Γορτυνία και Εύβοια εξακολουθούν να δίνουν οι ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να σταματήσουν την επέκτασή τους πριν λάβουν διαστάσεις και γίνουν απειλητικές για κατοικημένες περιοχές. 

Όπως ενημέρωσε η πυροσβεστική, το τελευταίο 24ωρο κλήθηκε να αντιμετωπίσει 63 δασικές πυρκαγιές.

Ο στόχος είναι οι φλόγες να μην καταφέρουν να περάσουν προς το Μαίναλο. Τα ενεργά μέτωπα, αυτή την ώρα εντοπίζονται  σε Αετοχώρι, Νεοχώρι και στο Καλλιάνι, το οποίο απειλήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης από αναζωπύρωση, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή για άμεση εκκένωσή του

Το μέτωπο της φωτιάς έφτασε τα δέκα χιλιόμετρα, ενώ εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μαζί με εθελοντές και κατοίκους, προσπαθούσαν να ανακόψουν την πύρινη απειλή.

Δύσκολες ώρες εξακολουθούν να βιώνουν οι κάτοικοι της Γορτυνίας, λόγω των αναζωπυρώσεων κυρίως στις περιοχές Νεοχώρι, Λιβαδάκι και Καστράκι, με πορεία προς το όρος Μαίναλο.

Στο μέτωπο της βόρειας Έυβοιας, οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι διασπαρμένες σε διάφορες περιοχές, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις που εμφανίζονται και να μην επιτρέψουν στις φλόγες να επεκταθούν.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις κατάσβεσης από ελληνικές και ξένες πυροσβεστικές δυνάμεις έγιναν νωρίτερα μέσα στην ημέρα στα βορειοανατολικά, επικεντρωμένες στα Ελληνικά και τον Άγιο Νικόλαο, καθώς και στο Αγριοβότανο.

Από το μεσημέρι και μετά, οι επιχειρήσεις μεταφέρθηκαν λίγο πιο δυτικά, ανάμεσα σε Αβγαριά, Γαλατσώνα και πίσω από τους οικισμούς Γούβες, Αρτεμίσιο και Ασμήνι. Το θετικό, για την ώρα και σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής, είναι πως δεν έχει προκύψει απειλή για οικιστικό κομμάτι.

Διαβάστε ακόμη: Διάσπαρτες εστίες φωτιάς σε Μάνδρα – Πόρτο Γερμενό πιθανότατα από κεραυνούς

Στα όρια Ηλείας – Αρκαδίας επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

«Μικρές εστίες φωτιάς εξακολουθούν να καίνε σε διάφορες περιοχές του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας» ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Όπως πρόσθεσε, «η περιοχή στην οποία έχουν επικεντρωθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις, είναι αυτή ανάμεσα στις κοινότητες Λάσδικα, Μηλιές και Κρυνονέρι, όπου στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα επιχειρήσει ένα ακόμα πεζοπόρο τμήμα». Παράλληλα, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, «αύριο αναμένονται στην Ηλεία, 30 πυροσβέστες από την Αυστρία».

Επίσης, πυροσβεστικές δυνάμεις και μηχανήματα έργου εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα διοικητικά όρια Ηλείας – Αρκαδίας, ώστε να μην περάσει σε περιοχές της Ηλείας, η φωτιά που καίει στην Γορτυνία.

Ειδικότερα, η ετοιμότητα επικεντρώνεται στις περιοχές Ξηρόκαμπος και Βασιλάκι του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και στις περιοχές Σέκουλας, Δαφνούλα και Αλιφείρα του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων.

Στο μεταξύ, συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην αντιπεριφέρεια Ηλείας, με σκοπό, όπως ανακοινώθηκε, «τον συντονισμό των δράσεων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες συγκρότησης των επιτροπών για την εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών». Μάλιστα, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος, «μολονότι δεν έχει αποσοβηθεί ακόμα ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων στα μέτωπα της πυρκαγιάς, επιταχύνουμε τις ενέργειές μας για την άμεση καταγραφή των ζημιών».

«Εκτός των άλλων προβλημάτων που προκάλεσε η πυρκαγιά, πολύ σοβαρή είναι η καταστροφή των λεκανών απορροής των υδάτων, κάτι που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους πρόκλησης έντονων φαινομένων κατά την εκδήλωση των πρώτων βροχών. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει και οι αρμόδιες υπηρεσίες δασών και τα δασαρχεία, να προχωρήσουν κι αυτοί από την πλευρά τους, άμεσα, στην εκτέλεση αντιδιαβρωτικών έργων, προκειμένου να αποφευχθούν οι αποσαθρώσεις εδαφών και να μην επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο οι χείμαρροι και τα αντιπλημμυρικά έργα στους ποταμούς και ειδικότερα στον Αλφειό» πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Ανατολική Μάνη: Συνεχίζουν να επιχειρούν οι πυροσβέστες

Συνεχίζουν να επιχειρούν στην Ανατολική Μάνη οι πυροσβεστικές δυνάμεις, χωρίς όμως, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν κάποια σημαντική αναζωπύρωση της φωτιάς.

Μάλιστα, στις περιοχές Γέρμα και Σκαμνάκι, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να αποτρέψουν άμεσα μία αναζωπύρωση, πριν αυτή προλάβει να πάρει διαστάσεις.

Πάντως, στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν περισσότεροι από 60 πυροσβέστες με περίπου 25 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ δύο αεροπλάνα πραγματοποίησαν ρίψεις νερού.

Επίσης το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν δυνάμεις του στρατού, εθελοντές πυροσβέστες, και η αυτοδιοίκηση με υδροφόρες της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή