Τα πύρινα μέτωπα που είναι σε εξέλιξη

Τα πύρινα μέτωπα που είναι σε εξέλιξη

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη μία ολονύχτια μάχη με διάσπαρτες εστίες φωτιάς έδωσαν οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στη Γορτυνία, ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές και ταυτόχρονα να αποτρέψουν την εκ νέου δημιουργία πύρινου μετώπου.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις επιχειρούσαν ακόμα και σε δύσβατα σημεία της ορεινής Γορτυνίας, ενώ στη γειτονική περιοχή του όρους Μαινάλου είχαν δημιουργηθεί από τα μηχανήματα έργου οι αντιπυρικές ζώνες, για να μην πλησιάσει η φωτιά.

Διαβάστε επίσης

Μαθήματα αλληλεγγύης στην Εύβοια – Εκατοντάδες μερίδες φαγητού στην πρώτη γραμμή

Ενας 20χρονος Ρουμάνος στα πύρινα μέτωπα της Εύβοιας: «Θα μείνω στην Ελλάδα όσο χρειαστεί»

Γάλλος πυροσβέστης στην Ελλάδα: Είχαμε την εντύπωση πως καίγεται ολόκληρη η χώρα

Μαζί με τους πυροσβέστες πάλευαν και κάτοικοι, οι οποίοι, με όποια δικά τους μέσα διέθεταν, βρίσκονταν κοντά στους οικισμούς ώστε να προστατεύσουν σπίτια και άλλα οικήματα, που δεν έχουν πληγεί από την πυρκαγιά.

Εν τω μεταξύ, με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ενώ το γεγονός ότι τα ελικόπτερα μπορούν να κάνουν υδροληψία από τον ποταμό Λάδωνα, τους επιτρέπει να κάνουν συχνές ρίψεις νερού.

Παράλληλα, στην Ηλεία, πυροσβεστικές δυνάμεις και μηχανήματα έργου βρίσκονταν και εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα διοικητικά όρια Ηλείας-Αρκαδίας, συγκεκριμένα σε περιοχές των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ώστε να μην περάσει η φωτιά που καίει στη Γορτυνία. Επίσης, πεζοπόρα τμήματα επιχειρούσαν καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας σε περιοχές όπου έκαιγαν μικρές εστίες φωτιάς.

Σε εξέλιξη αλλά οριοθετημένη είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε στη μία τα ξημερώματα σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Λάκκες Κυρίλλου, στον Ασπρόπυργο (Αττική), κοντά στην Έξοδο 4 της Αττικής Οδού.

Η φωτιά βρισκόταν κοντά σε εργοστάσια και έπνεαν πολύ ισχυροί άνεμοι και γι’ αυτό υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση δυνάμεων. Ωστόσο, δεν απειλήθηκαν εγκαταστάσεις. Η κυκλοφορία διεξάγεται πλέον κανονικά στην Αττική Οδό στη συμβολή της με την Αγία Σοφία στο ρεύμα προς Φυλή.

Στο μεταξύ, σε κεραυνούς αποδίδονται πλέον οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες βράδυ σε δασικές εκτάσεις στη Χαλκιδική στους δήμους Σιθωνίας και Κασσάνδρας.

Φωτιά είναι σε εξέλιξη από χθες το βράδυ σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση στην Ύδρα, σε κοντινή απόσταση από το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων η φωτιά ξεκίνησε από χώρο με σκουπίδια και επεκτάθηκε γρήγορα λόγων των ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εύβοια. Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος σημείωσε ότι έχουν καεί σπίτια σε τουλάχιστον τέσσερις οικισμούς στη Χώρα Γορτυνίας, στο Λιβαδάκι, το Πυρρή και το Καστράκι.

Η βροχή χθες βράδυ στη βόρεια Εύβοια και τις πληγείσες περιοχές δημιούργησε ελπίδες για πλήρη κατάσβεση όλων των μικροεστιών φωτιάς. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή