Ξεκίνησε χθες η κοπή των καμένων δένδρων κοντά στο οδικό δίκτυο της Αττικής και της Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες περιοχές. Μέχρι αύριο αναμένεται να εκδοθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα προβλέπει τα μέτρα για τις πυρόπληκτες περιοχές. Το υπουργείο Περιβάλλοντος επίσης μελετάει άμεσες αναδασώσεις με λιγότερο πυρόφιλα είδη στις περιοχές όπου το δάσος συναντά τις κατοικίες.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία θα προβλέπονται τα μέτρα για τους πυρόπληκτους, αλλά και η μετακίνηση των δασικών υπηρεσιών από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις απευθείας στη Γενική Διεύθυνση Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος, αναμένεται να εκδοθεί έως αύριο. «Υπήρχαν χρόνιες αρρυθμίες και δυσαρμονίες που μας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Επιπλέον, κάποιες δασικές υπηρεσίες ορισμένες φορές έβλεπαν το δένδρο και έχαναν το δάσος», λέει στην «Κ» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.
«Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα. Στην Κινέττα, που κάηκε το 2018, ενώ το υπουργείο ενέκρινε έγκαιρα πόρους για τις μελέτες των αντιπλημμυρικών έργων, η αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής δεν έχει ακόμα υπογράψει σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής για να εκτελεστούν τα έργα. Θεωρούμε ότι με την υπαγωγή των υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ θα καταπολεμηθεί η πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων και θα μπορούν τα δασαρχεία να επιτελούν το έργο τους ταχύτερα. Ηδη προβλέψαμε ανώτατο χρόνο για την ανακήρυξη των αναδασωτέων εκτάσεων τις 30 ημέρες».
Οι πρώτες επεμβάσεις
Οπως αναφέρει ο κ. Αμυράς, σε κάποιες περιοχές έχουν ξεκινήσει οι πρώτες επεμβάσεις. «Εκδόθηκαν οι πρώτες αποφάσεις από τα δασαρχεία για την απομάκρυνση καμένων δένδρων από τα πρανή και εκατέρωθεν των δρόμων στις περιοχές που κάηκαν στην Αττική (Θρακομακεδόνες και γενικά τον Δήμο Αχαρνών, Τατόι, Βαρυμπόμπη, Νέα Ερυθραία, Διόνυσο) και την Αρχαία Ολυμπία και οι εργασίες έχουν ξεκινήσει. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες».
Για το θέμα των αναδασώσεων, το υπουργείο Περιβάλλοντος μελετάει τις επόμενες κινήσεις του. «Μια από τις στρατηγικές που θα εφαρμόσουμε στις μεικτές ζώνες, εκεί δηλαδή όπου συνυπάρχουν δάσος και κατοικίες, είναι στις αναδασώσεις να χρησιμοποιηθούν είδη που δεν είναι πυρόφιλα, ώστε να λειτουργούν σαν τείχος για την ανάσχεση μιας μελλοντικής πυρκαγιάς. Επίσης αποφασίσαμε να αγοράσουμε και να φυτεύουμε μεγάλα δένδρα σε καμένους οικισμούς στην Αττική και την Εύβοια, ώστε να βελτιώσουμε την εικόνα τους».
Το υπουργείο επίσης αποφάσισε να επιδοτήσει εκτάκτως έξι κέντρα περίθαλψης άγριας ζωής σε περιοχές που επηρεάστηκαν από τις πυρκαγιές. Ανάμεσα σε αυτά η ΑΝΙΜΑ, ο Αρκτούρος και η Αλκυόνη.
«Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για το έργο που επιτελούν την περίοδο αυτή», καταλήγει ο κ. Αμυράς.
63.000 υπογραφές
Χθες πάντως η περιβαλλοντική οργάνωση WWF παρέδωσε στον πρωθυπουργό επιστολή με 63.000 υπογραφές πολιτών, που συγκέντρωσε σε μια εβδομάδα, υπέρ της λήψης γενναίων αποφάσεων για την προστασία της δασικής γης. Με την επιστολή ζητείται η δραστική ενίσχυση των πόρων για την ουσιαστική πρόληψη των πυρκαγιών, ιδίως στα θέματα διαχείρισης της καύσιμης ύλης των δασών με επιστημονικά κριτήρια. Επίσης η ανάπτυξη μιας εθνικής στρατηγικής για τη διαχείριση των πυρκαγιών, που να λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες της κλιματικής κρίσης και να υπαγορεύει αλλαγές στον χωρικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Ακόμη, η κάθαρση της δασικής νομοθεσίας από τις διάσπαρτες ρυθμίσεις «που επιτρέπουν την ασχεδίαστη ανάπτυξη οικισμών (νόμιμων και αυθαιρέτων) και ενθαρρύνουν την κατασκευή εγκαταστάσεων μέσα στα δάση, δημιουργώντας εστίες κινδύνου για ανθρώπινες ζωές και υποδομές».