Εκατοντάδες οικόσιτα ζώα συντροφιάς αλλά και αδέσποτα διασώθηκαν από τη φωτιά σε Αττική και Εύβοια χάρη στην προσπάθεια εθελοντών πολιτών και κτηνιάτρων. Πολλά από αυτά τα ζώα βρίσκονται ακόμα στον καταυλισμό για πυρόπληκτα ζώα που στήθηκε στο Γαλάτσι, στο παλιό λατομείο της ΑΣΤΗΡ ΛΑΤΟ Α.Ε., το οποίο διαμορφώθηκε μέσα σε μια νύχτα κυριολεκτικά.
Πολλοί διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να βγάλουν από σπίτια που καίγονταν ζώα τα οποία οι ιδιοκτήτες τους τα είχαν κλειδώσει εντός φεύγοντας μετά την εντολή εκκένωσης, «για να φυλάνε το σπίτι», ενώ άλλα τα παράτησαν στην αυλή του σπιτιού δεμένα, αφού, όπως ανέφεραν οι ιδιοκτήτες τους, όταν στη συνέχεια πήγαν να τα παραλάβουν «δεν χωρούσαν στο αυτοκίνητο».
Ειδικά στη Βαρυμπόμπη λειτουργούσαν πολλά καταφύγια ζώων αλλά και ξενοδοχεία τα οποία φιλοξενούσαν ζώα των οποίων οι ιδιοκτήτες έλειπαν διακοπές, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ζώα να βρεθούν στο πουθενά.
Το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης και ενώ η πυρκαγιά μαινόταν στη Βαρυμπόμπη, προέκυψε η ανάγκη μεταφοράς αλλά και φιλοξενίας των ζώων από την περιοχή, ο αριθμός των οποίων αυξανόταν γεωμετρικά.
Ο δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος ανταποκρίθηκε άμεσα όταν του ζητήθηκε βοήθεια από τον κ. Θοδωρή Λιβάνιο για την εύρεση χώρου μεταφοράς των ζώων συντροφιάς από τις πυρόπληκτες περιοχές, παραχωρώντας το παλιό λατομείο της ΑΣΤΗΡ ΛΑΤΟ Α.Ε., όπου όμως δεν υπήρχαν οι αναγκαίες υποδομές. Ο καταυλισμός στήθηκε με τη βοήθεια εθελοντών του ΓΕΕΘΑ, της Περιφέρειας Αττικής, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Dogs’ Voice και του «Ολοι Μαζί Μπορούμε» μέσα σε λίγες ώρες.
Εδώ και μία εβδομάδα έχουν περάσει από το «Γαλάτσι», όπως πλέον καθιερώθηκε να αποκαλείται, περισσότερα από 300 ζώα, πολλά από τα οποία έχουν προωθηθεί σε εθελοντές για πρόσκαιρη φιλοξενία έως ότου βρεθούν οι ιδιοκτήτες τους. Δεκαέξι ζώα των οποίων η κατάσταση είναι κρίσιμη έχουν μεταφερθεί σε κλινικές της Αττικής.
Ολα τα ζώα που φτάνουν καταγράφονται πλήρως και οι φωτογραφίες τους ανεβαίνουν σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες, ώστε να μπορούν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Ωστόσο, όπως τονίζει η εθελόντρια και δημοσιογράφος Σταματίνα Σταματάκου, «μόνο το 20% των ζώων που φτάνουν έχει τσιπ οπότε μπορούμε άμεσα να ειδοποιήσουμε τους ιδιοκτήτες τους. Για τα υπόλοιπα η διαδικασία είναι πιο δύσκολη».
Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους ένα αποδεικτικό που να αποδεικνύει τη σχέση τους με ένα συγκεκριμένο ζώο, όπως βιβλιάριο υγείας ή έστω μια φωτογραφία. «Πάντως, σε περίπτωση που ένα ζώο φέρει σημάδια κακοποίησης δεν μπορεί να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη του», επισημαίνει η κ. Σταματάκου.
Οσοι έχουν χάσει ή έχουν βρει ένα ζώο στις περιοχές που κάηκαν μπορούν να στείλουν μήνυμα στη σελίδα του Dogs’ Voice στο Facebook ή στο Instagram, με μια φωτογραφία του ζώου, το φύλο του, την περιοχή που εντοπίστηκε ή χάθηκε και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.
Στη συνέχεια, οι φωτογραφίες και οι σχετικές πληροφορίες καταχωρίζονται στο animals.oloimaziboroume.gr.