Φωτιές: Συγκινητικό το κύμα εθελοντισμού

Φωτιές: Συγκινητικό το κύμα εθελοντισμού

Εκατοντάδες πολίτες επιθυμούν να συμμετάσχουν στις δράσεις της επόμενης ημέρας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η εθελοντική ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκλονιστική», αναφέρει στην «Κ», με τρεμάμενη φωνή, η κ. Ολγα Βογιατζή από την Αιδηψό Ευβοίας. Στο γραφείο της βρίσκονται στοιβαγμένες δεκάδες κούτες με τρόφιμα, νερά και φάρμακα. Τις τελευταίες ημέρες, η πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Ενοικιαζομένων Αιδηψού και της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Στερεάς Ελλάδας παρέχει τον επαγγελματικό της χώρο για την αποθήκευση και τον συντονισμό ειδών πρώτης ανάγκης, συμμετέχοντας ενεργά στη γιγαντιαία, ακούραστη εθελοντική κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. «Ολα άρχισαν από μια ανάρτηση στη σελίδα μας στο Facebook, η οποία έλαβε πάνω από 650 κοινοποιήσεις. Υστερα η ανταπόκριση του κόσμου μάς απογείωσε. Πλέον δεχόμαστε καθημερινά κούτες γεμάτες φαγητό για τους πυροσβέστες και πυρόπληκτους, γάζες, κρέμες για εγκαύματα. Η συμβολή των νέων στα Λουτρά Αιδηψού είναι απλώς ανατριχιαστική: Με το που θα δουν φορτηγό να πλησιάζει φτιάχνουν αλυσίδα μεταφοράς για τα είδη πρώτης βοηθείας», συμπληρώνει, εμφανώς συγκινημένη.

Στον απόηχο της καταστροφής των πυρκαγιών, λίγες αχτίδες αισιοδοξίας εκπέμπουν τόσο φωτεινά όσο το συγκλονιστικό κύμα εθελοντών που ανταποκρίνεται στις άμεσες ανάγκες. Στην Εύβοια, εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Μαγνησίας προχώρησαν στον απεγκλωβισμό 20 πυροπλήκτων, στους Θρακομακεδόνες, εθελοντές της ομάδας διαχείρισης κρίσεων βρήκαν εμπρηστικό μηχανισμό και τον παρέδωσαν στην αστυνομία, ενώ στην Ηλεία, δεκάδες πρόσκοποι συγκέντρωσαν νερό, τροφές και φάρμακα για να στηρίξουν την πρώτη γραμμή.

Η τεράστια ανταπόκριση της κοινωνίας των πολιτών φαίνεται να ωθεί ταυτόχρονα τη θεσμοθέτηση του εθελοντισμού από την τοπική αυτοδιοίκηση. Την τελευταία εβδομάδα, τουλάχιστον οκτώ δήμοι ανά τη χώρα αποφάσισαν να δημιουργήσουν μητρώα εθελοντών για την εγγραφή δημοτών που έχουν διάθεση κοινωνικής προσφοράς. Ανάμεσά τους βρίσκονται πυρόπληκτες περιοχές –όπως ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου και ο Δήμος Διονύσου– καθώς και άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως οι Δήμοι Ιωαννιτών και Σαλαμίνας, οι οποίοι δράττονται της υπενθύμισης της φυσικής καταστροφής για να οικοδομήσουν ένα σύστημα συμμετοχικής προσφοράς. «Δεχτήκαμε ήδη πάνω από 150 αιτήσεις σε μόλις δύο ημέρες», επιβεβαιώνει στην «Κ» ο δήμαρχος Σαλαμίνας, Γιώργος Παναγόπουλος, προσθέτοντας πως με τη νέα πρωτοβουλία του μητρώου φιλοδοξεί να οργανώσει το τεράστιο ενδιαφέρον του νησιού για την προστασία των δασών και τη συμβολή σε κοινωνικές υπηρεσίες. 

Διαδικτυακή οργάνωση

Μια σπάνια πτυχή βαθιάς αλληλεγγύης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέδειξαν και δεκάδες διαδικτυακές ομάδες εθελοντών που δημιουργήθηκαν με στόχο τον συντονισμό των εθελοντικών προσπαθειών της επόμενης ημέρας. «Την Παρασκευή, τέσσερις φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου –η Νεφέλη Τσαούση, η Αμαλία Μιχαηλίδου, ο Φίλιππος Παντελής και εγώ– δημιουργήσαμε στο Facebook την ομάδα “Ανάκαμψη οικοσυστημάτων μετά από πυρκαγιά”», αναφέρει στην «Κ» ο Χρήστος Βαρνάβας Χορβάτ. «Ο αριθμός των ανθρώπων που ενδιαφέρθηκαν μας συγκλόνισε: μέσα σε έξι ημέρες ξεπεράσαμε τις 400.000 μέλη», συμπληρώνει ο διαχειριστής της ομάδας, η οποία βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και σκοπεύει άμεσα να κινητοποιήσει τις εκατοντάδες χιλιάδες μέλη της για να προβεί σε δράσεις ανάκαμψης και καθαρισμού των δασικών οικοσυστημάτων με την καθοδήγηση των φορέων.

«Ο κόσμος συμβάλλει πραγματικά με ό,τι μέσα έχει», τονίζει στην «Κ» η κ. Βογιατζή. «Πριν από λίγες ημέρες, έφτασε ένα ταξί που έστειλε μια γιαγιά από ορεινό χωριό του νησιού μας. Μέσα είχε μια εξάδα νερών και ένα μικρό σημείωμα με την εξής φράση: «Κοριτσάκι μου, αυτά μπορούσα να προσφέρω, ελπίζω να σας βοηθήσουν», προσθέτει – και έπειτα από μια σύντομη παύση καταλήγει: «Θα το φτιάξουμε το νησί μας, μπορούμε όλοι μαζί. Το αποδείξαμε ήδη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή