ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαρώνει η «Δέλτα», φόβοι για νέα πίεση στο ΕΣΥ

Σταδιακή επιβάρυνση του υγειονομικού συστήματος, προς το παρόν διαχερίσιμη, επιφέρει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε κατά την ενημέρωση  της Πέμπτης ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος. 

Σαρώνει η «Δέλτα», φόβοι για νέα πίεση στο ΕΣΥ

Σταδιακή επιβάρυνση του υγειονομικού συστήματος, προς το παρόν διαχερίσιμη, επιφέρει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε κατά την ενημέρωση  της Πέμπτης ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος. 

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο που ανέφερε ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία διπλασιάστηκαν μέσα σε περίπου 20 ημέρες.

Ο καθηγητής επανέλαβε ότι η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί νόσο των νέων, παρατηρώντας ωστόσο ότι αρχίζει να καταγράφεται μία μεταστροφή σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Τέλος περιέγραψε ως βέβαιη και με ποσοστά που θα φθάσουν το 90% την επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα»

Κρούσματα: Ταλάντωση στην περιοχή των 3.000

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια παρουσιάζει σχετική αύξηση, με κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων τα 2942 κρούσματα, ενώ τις τελευταίες δύο ημέρες παρουσιάζεται περαιτέρω τάση αύξησης. Ο δείκτης θετικότητας στην επικράτεια είναι στο 3,3%, με σημαντικές αυξομειώσεις, καθώς σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο είναι σημαντικά υψηλότερος.

Διαβάστε ακόμη: 3.605 κρούσματα ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ

Ελάχιστη η επιβάρυνση από τον τουρισμό 

Ο κ. Γώγος ανέφερε επίσης, ότι τα εισαγόμενα κρούσματα μέσω του τουρισμού, εξακολουθούν να αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου, περίπου το 0,59%, πράγμα που οφείλεται, τόσο στον εμβολιασμό του ποσοστού τουριστών, όσο και στον αποτελεσματικό διαγνωστικό έλεγχο που γίνεται. «Το στοίχημα του τουρισμού μέχρι στιγμής κερδίζεται», είπε.

Προς καθολική επικράτηση της «Δέλτα»

Η επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» έχει φτάσει στο 79,1%, με προβλέψεις το ποσοστό αυτό να ανέβει στο 90%, ανέφερε ακόμη ο κ. Γώγος και πρόσθεσε: «Η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί νόσο των νέων, αρχίζει όμως και μια μεταστροφή σε μεγαλύτερες ηλικίες, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ενώ σε λίγο καιρό, ένα πιθανό πρόβλημα θα είναι και η παρουσία του ιού στους χώρους της εκπαίδευσης. 

Υπογράμμισε ότι οι νέοι θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας και κυρίως να ελέγχονται με test, τόσο πηγαίνοντας σε διακοπές, όσο και επιστρέφοντας.

Ο καθηγητής επανέλαβε τη σύσταση για εμβολιασμό των άνω των 12 ετών.

Αύξηση νοσηλειών

Σε είκοσι σχεδόν μέρες διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές και υπάρχει μικρή αλλά υπαρκτή αύξηση στο δείκτη εισιτήρια προς εξιτήρια, πράγμα που σημαίνει μια μικρή επιβάρυνση στο ΕΣΥ. Η κάλυψη στις απλές κλίνες είναι 40%, ενώ στις ΜΕΘ 51%, πρόσθεσε ο καθηγητής.

Τόνισε ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι αξιοσημείωτο, απέχει όμως αρκετά από την διασφάλιση της συλλογικής ανοσίας για την μείωση της διασποράς, και απ’ ότι φαίνεται, είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί αυτό το καλοκαίρι. 

Διαβάστε ακόμη: «Έπρεπε να το κάνω το ρημάδι» – Τραγικές ιστορίες θυμάτων της πανδημίας που είπαν «όχι» στο εμβόλιο

Από την άλλη, επανέλαβε, το στέλεχος «Δέλτα» είναι πολύ μεταδοτικό και οι εμβολιασμένοι θετικοί, παρότι είναι λίγοι, είναι σε ένα ποσοστό ικανοί να μεταδώσουν τον ιό. 

Ο κ. Γώργος επισήμανε την ανάγκη συνεχούς τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας, για την μείωση του ιού στην κοινότητα και την εμφάνιση νέων ίσως δυσκολότερων μεταλλάξεων και υπογράμμισε την σημασία του εμβολιασμού ώστε «να απαλλαγούμε από τον εφιάλτη της covid-19 σε υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο».

Διαβάστε ακόμη: Πάνω από 60% το ποσοστό των πλήρως εμβολιασθέντων ενηλίκων

Η αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων είναι στο χέρι μας είπε ο κ. Γώγος και χρειάζεται άμεσος εμβολιασμός και ειδικά των ευάλωτων ομάδων.