Το στοίχημα της επιστροφής στις πόλεις

Το στοίχημα της επιστροφής στις πόλεις

Για την αποτροπή μιας χειρότερης εξέλιξης, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή όσων επιστρέφουν από τις διακοπές τους να τηρούν πιστά τις οδηγίες για διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ πριν μπουν στο πλοίο της επιστροφής, ειδικά όταν στο περιβάλλον τους υπάρχουν άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. 

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επιφυλακή για τη μεγάλη επιστροφή από τις θερινές διακοπές βρίσκονται υγειονομικές αρχές και ειδικοί επιστήμονες, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι το υψηλό επιδημικό φορτίο που παρατηρείται τώρα στις πλέον τουριστικές περιοχές της χώρας θα μεταφερθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου ο έλεγχος της διασποράς του ιού είναι πολύ πιο δύσκολος.

Νησιά της χώρας είναι πλέον ένα βήμα πριν από το «κόκκινο» λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, ήδη σε Ζάκυνθο, Χανιά και Ηράκλειο Κρήτης εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα, ενώ στην Κρήτη παρατηρείται έντονη πίεση στο σύστημα υγείας από το τέταρτο κύμα. Είναι ενδεικτικό ότι από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη, από τα 13.856 κρούσματα που καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα, τα 1.968 (14,2%) εντοπίστηκαν στην Κρήτη και 2.006 (14,5%) στα υπόλοιπα νησιά της χώρας. Στο δε πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου, την Τετάρτη, από τις 27 κλίνες ΜΕΘ, καλυμμένες ήταν οι 25. Στις 14 εξ αυτών νοσηλεύονταν ασθενείς με COVID-19. 

Για την αποτροπή μιας χειρότερης εξέλιξης, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή όσων επιστρέφουν από τις διακοπές τους να τηρούν πιστά τις οδηγίες για διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ πριν μπουν στο πλοίο της επιστροφής, ειδικά όταν στο περιβάλλον τους υπάρχουν άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. 

Οταν φθάσουν στη «βάση» τους, θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν για μία εβδομάδα τις επαφές τους και να κάνουν δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ, δύο και πέντε ημέρες μετά το ταξίδι του γυρισμού, και φυσικά να λαμβάνουν όλα τα μέτρα αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού, όπως είναι η αποφυγή συγχρωτισμού, η σωστή χρήση μάσκας, η υγιεινή των χεριών.  

«Τι πρέπει να πράξουμε»

«Το τι πρέπει να προσέξουμε γυρίζοντας από τις διακοπές δεν έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με πέρυσι και τα μέτρα αποφυγής της διασποράς είναι γνωστά σε όλους. Αυτό που πρέπει να γίνει οπωσδήποτε, γιατί δεν έχουμε κανένα περιθώριο για lockdown, είναι να εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι, αφού ο κίνδυνος πλέον από σοβαρή νόσο αφορά αυτούς, ειδικά εάν είναι ηλικίας άνω των 50 ετών», τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Και συνεχίζει: «Οπως εξελίσσονται τα πράγματα, θα συναντηθούμε όλοι με τον ιό, αλλά για τους εμβολιασμένους η νόσος είναι απλούστατη και πολύ μικρής επικινδυνότητας. 

Οι επιλογές μας λοιπόν θα είναι δύο: ή να εμβολιαστούμε ή να έχουμε ένα σκληρό lockdown για να μειωθούν τα κρούσματα και η διασπορά του ιού. Αυτή η επιλογή όμως δεν έχει καμία ηθική δικαιολογία, τουλάχιστον με τα τρέχοντα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν και τα οποία καλύπτονται από τα εμβόλια.  Και στην υποθετική αυτή περίπτωση θα έπρεπε να βγουν οι 60άρηδες που θεωρούν ότι για τον έναν ή τον άλλο λόγο δεν πρέπει να εμβολιαστούν και να εξηγήσουν γιατί τα δύο τρίτα των ενήλικων πολιτών που έχουν εμβολιαστεί στη χώρα μας θα είχαν ξανά απώλεια εισοδήματος ή θα κλείνονταν στο σπίτι τους ώστε να προστατεύσουν αυτούς που δεν κάνουν το εμβόλιο. Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι ακόμα και αυτό που συμβαίνει τώρα, με τις περιοχές που “κοκκινίζουν” και εφαρμόζονται έστω αυτά τα λίγα περιοριστικά μέτρα, είναι μια μεγάλη αδικία, αφού εάν ήταν όλοι εμβολιασμένοι δεν θα χρειάζονταν τα μέτρα αυτά». Ο κ. Εξαδάκτυλος τονίζει και την ανάγκη να οργανωθεί άμεσα το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Οπως επισημαίνει, «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που θα μπορεί να αντιμετωπίσει  τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους. Το είδαμε στα προηγούμενα κύματα, και ως Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος το λέμε εξαρχής. Τώρα είναι το τελευταίο φωτεινό διάλειμμα που μπορούμε να κάνουμε κάτι για να καλύψουμε αυτό το κενό, πριν μπούμε σε μια δυσάρεστη κατάσταση ξανά με την πανδημία, την οποία δεν είναι απίθανο να τη δούμε τον Σεπτέμβριο». Πάντως, για τον όσο το δυνατόν μεγαλύτερο έλεγχο της πανδημίας το επόμενο διάστημα και με την επιστροφή στους ρυθμούς της καθημερινότητας, τα «εργαλεία» που έχει η πολιτεία είναι, εκτός από τα εμβόλια, τα εργαστηριακά τεστ, τα οποία για τους ανεμβολίαστους θα είναι, όπως φαίνεται, το μόνο «εισιτήριο» για δραστηριότητες όπως η εκπαίδευση ή ακόμα και η εργασία. «Το τεστ δεν ισοδυναμεί με το εμβόλιο. Αλλο το προσπαθώ να διαγνωστώ με ένα τεστ και άλλο προστατεύομαι. Η πιο απλή, εύκολη και ανώδυνη λύση είναι το εμβόλιο. Δεν υπάρχει κάτι άλλο», καταλήγει ο κ. Εξαδάκτυλος.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή