Φωτιές: Καταγγελίες για εμπρησμό σε Κερατέα και Βίλια

Φωτιές: Καταγγελίες για εμπρησμό σε Κερατέα και Βίλια

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη με τις φλόγες έδιναν έως αργά χθες το βράδυ οι πυροσβέστες στην περιοχή της Κερατέας. Τουλάχιστον δέκα σπίτια υπέστησαν ζημιές, ενώ στόχος των πυροσβεστών ήταν να προστατευθεί ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου από την καταστροφή. Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε χθες και στα Βίλια, με το μέτωπο να απειλεί οικισμούς της περιοχής. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν καταγγελίες τοπικών φορέων για εμπρησμό. Σε ενημέρωση για την κατάσταση όσον αφορά τα πύρινα μέτωπα, που έκανε χθες το βράδυ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, χαρακτήρισε βελτιωμένη την εικόνα από την πυρκαγιά στην Κερατέα, ενώ μίλησε για δύσκολη μάχη με το μέτωπο της φωτιάς στα Βίλια. Οπως είπε, από το πρωί χθες είχαν εκδηλωθεί περισσότερες από 90 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Η πρώτη φωτιά ξέσπασε χθες το πρωί στο Μαρκάτι Κερατέας και γρήγορα επεκτάθηκε σε μια ευρεία ζώνη, από τον οικισμό Μαρκάτι έως τη Συντερίνα και τον Αγιο Κωνσταντίνο κατακαίγοντας αρχικά περιοχή με χαμηλή βλάστηση και στη συνέχεια πευκοδάσος. Οι οικισμοί της περιοχής εκκενώθηκαν χθες το μεσημέρι μέσω μηνύματος από το «112» και σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές από την περιοχή οι φλόγες έφτασαν στα πρώτα σπίτια στο Μαρκάτι, προκαλώντας ζημιές. Την κατάσβεση δυσχέραιναν οι ισχυρές ριπές ανέμων που βοήθησαν την επέκταση του μετώπου σε μήκος πολλών χιλιομέτρων. 

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, μέχρι αργά χθες το βράδυ στην περιοχή επιχειρούσαν 91 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 34 οχήματα καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Ολυμπος», ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα. Τον συντονισμό της κατάσβεσης επέβλεπε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης. Προληπτικά διακόπηκε η κυκλοφορία σε διάφορες οδούς της περιοχής, όπως σε τμήματα της λεωφόρου Λαυρίου –  Καμαρίζης και την παλαιά λεωφόρο Λαυρίου. 
Πάντως, τόσο ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς όσο και άλλοι τοπικοί παράγοντες υποστήριξαν σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό. Οπως ανέφεραν, υπάρχουν μαρτυρίες για άνδρα που έβαλε φωτιά σε κάδο απορριμμάτων και έσπευσε να εξαφανιστεί. Τις καταγγελίες ερευνά η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής. 

Φωτιά ξέσπασε χθες και στα Βίλια και γρήγορα επεκτάθηκε σε δασική έκταση. Προληπτικά εκκενώθηκαν το Μικρό και Μεγάλο Βαθυχώρι, ο Αγιος Γεώργιος Μάνδρας, η Αγία Παρασκευή και το Κρύο Πηγάδι στη Μάνδρα. Στη φωτιά επιχειρούσαν μέχρι αργά χθες το βράδυ 61 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένου ενός πεζοπόρου τμήματος και 25 οχήματα. Παράλληλα, έγιναν ρίψεις νερού από πέντε ελικόπτερα και οκτώ αεροσκάφη, ενώ τις επίγειες δυνάμεις υποβοηθούσαν εθελοντές πυροσβέστες και προσωπικό των δήμων της περιοχής. 

Μέχρι αργά χθες το βράδυ υπήρχε ανησυχία για την επέκταση του μετώπου, καθώς η πυρκαγιά κινούνταν και προς την πόλη των Βιλίων. Και στην περίπτωση αυτή υπάρχουν αναφορές τοπικών αρχόντων για εμπρησμό. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε Κερατέα και Βίλια συνέδραμαν προσωπικό και οχήματα (μικρά πυροσβεστικά και υδροφόρες) της Περιφέρειας Αττικής. 

Σε άλλα μέτωπα, χθες συνεχιζόταν η προσπάθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει εδώ και ημέρες στην Αρχαία Ολυμπία και στη Γορτυνία Αρκαδίας. Στα δύο μέτωπα συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, που έχουν ενισχυθεί από 40 πυροσβέστες με 13 οχήματα από την Αυστρία. Στη μάχη παραμένουν και εθελοντές, με τη συνδρομή των τοπικών δήμων. Δυνάμεις παρέμεναν και στη Βόρεια Εύβοια και στην Πάρνηθα, για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν αναζωπυρώσεις καθώς και την περίμετρο των καμένων εκτάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή