Φωτιά στα Βίλια: Σε δύσβατο σημείο η πυρκαγιά – Μάχη από επίγειες και εναέριες δυνάμεις

Φωτιά στα Βίλια: Σε δύσβατο σημείο η πυρκαγιά – Μάχη από επίγειες και εναέριες δυνάμεις

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στα Βίλια. Με το πρώτο φως της ημέρας τις επίγειες δυνάμεις άρχισαν να συνδράμουν από αέρος έξι ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη. Σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά καίει σε δύσβατο σημείο σε δάσος, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης.  

Ειδικότερα, στην περιοχή επιχειρούν 330 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων οκτώ ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 115 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί έξι ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένου και του Beriev-200. Ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ως συνδρομή πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Μαρκάτι Κερατέας αντιμετωπίζονται διάσπαρτες ενεργές καύσεις εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς. Επιχειρούν 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί δύο ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών στην Λαυρεωτική και στα Βίλια.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, έκανε λόγο για μια «μεγάλη οικολογική καταστροφή για το πυκνό δάσος που βρίσκεται στο όρος Πατέρα και την ευρύτερη περιοχή».

Η φωτιά κατευθύνεται προς τα πεδινά των Μεγάρων. Ευτυχώς οι άνεμοι δεν είναι ισχυροί και περιμένουμε να συνδράμουν και τα εναέρια μέσα, πρόσθεσε.

Σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της νύχτας γινόντουσαν συνεχείς αναζωπυρώσεις στα σημεία που υπήρχε η φωτιά. «Δόθηκε μεγάλη μάχη από το Πυροσβεστικό Σώμα και εθελοντές αλλά και οχήματα της Περιφέρειας. Η μάχη θα συνεχιστεί όλες τις επόμενες ώρες».

Σημειώνεται ότι χθες περί τις 11:00 το βράδυ αλλά και περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με αναζωπυρώσεις.

Μήνυμα από το «112» εστάλη για την εκκένωση του οικισμού Βενίζα. Η Πολιτική Προστασία κάλεσε τους κατοίκους να φύγουν προς Μέγαρα. Νωρίτερα, εκκενώθηκαν οι οικισμοί Μικρό και Μεγάλο Βαθυχώρι προς Ψάθα, ‘Αγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Αγ. Παρασκευή και Κρύο Πηγάδι, με οδηγίες στους κατοίκους οι κάτοικοι να κινηθούν προς Ψάθα και Αλεποχώρι.

Στην ενημέρωση που προχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης, ανέφερε ότι οι προσπάθειες για την διασφάλιση των οικισμών στην περιοχή των Βιλίων και την αποφυγή επέκτασης της πυρκαγιάς προς την πόλη και τους οικισμούς Αγίου Γεωργίου και Παλαιοχώρι, ενισχύονταν.

Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στην Κερατέα, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, κ. Δημήτρης Λουκάς ανέφερε στον ΣΚΑΪ πως είναι πολύ καλή η εικόνα από το πύρινο μέτωπο και το βλέμμα είναι στραμμένο στα Βίλια.

«Το βράδυ δεν υπήρξαν αναζωπυρώσεις διότι είχε πλήρη άπνοια. Είμαστε εδώ συνέχεια υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων. Εμείς ευτυχώς σήμερα εναέρια μέσα δεν χρειαζόμαστε και έχουμε στραμμένα τα βλέμματα στα Βίλια». 

«Από το πρωί χθες μέχρι το βράδυ, με τη βοήθεια των εναέριων μέσων οι πυροσβέστες έδωσαν μεγάλη μάχη. Εμείς έχουμε και 15 οχήματα δικά μας μικρά οχήματα που βοήθησαν μαζί με εθελοντές, ενώ είχαμε και βοήθεια από άλλους δήμους αλλά κυρίως της Περιφέρειας, του κ. Πατούλη που έστειλε αμέτρητες υδροφόρες μεγάλες. Και το κυριότερο ένα μηχάνημα σκαφτικό μεγάλο D9, το οποίο αν δεν έκανε αντιπυρική ζώνη, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή περίπου στις 8 το βράδυ της Δευτέρας, η φωτιά θα ξέφευγε προς τον Δρυό και τη παραλία», είπε.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή