Φωτιές: Μάχη για κατάσβεση και επιφυλακή για αναζωπυρώσεις

Φωτιές: Μάχη για κατάσβεση και επιφυλακή για αναζωπυρώσεις

Σε περίπου 43.300 στρέμματα υπολογίζονται οι καμένες εκτάσεις στην περιοχή των Βιλίων

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη για τη συγκράτηση της μεγάλης πυρκαγιάς στα Βίλια έδιναν μέχρι αργά χθες το βράδυ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ μεγάλη ήταν και η κινητοποίηση εθελοντών και κατοίκων στις παρυφές του χωριού, με στόχο τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης, καθώς η πύρινη απειλή στρεφόταν προς τον οικισμό. Ιδιαίτερο ρόλο στην καταπολέμηση των πύρινων μετώπων έπαιξαν τα πτητικά μέσα, με ισχυρή παρουσία των δύο ρωσικών μεγαθηρίων τύπου «Ιλιούσιν», χωρητικότητας 40 τόνων, μαζί με 14 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200.

Η περιβαλλοντική καταστροφή είναι ήδη μεγάλη. Σύμφωνα με ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε περίπου 43.300 στρέμματα υπολογίζονται από τo Πληροφοριακό Σύστημα για τις Δασικές Πυρκαγιές στην Ευρώπη (EFFIS) οι καμένες εκτάσεις στην περιοχή των Βιλίων έως χθες το μεσημέρι, ενώ ακόμα 7.700 στρ. κάηκαν στην Κερατέα. Στα Βίλια, το 87% των καμένων είναι πυκνά δάση ή δασικές εκτάσεις.

Καλύτερη ήταν η κατάσταση στην άλλη πυρκαγιά στην Αττική, στην περιοχή της Κερατέας, αν και προκλήθηκε ανησυχία από αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης. Για να μην επεκταθούν, ενισχύθηκαν οι εναέριες δυνάμεις (πέντε ελικόπτερα), ενώ επιχειρούσαν συνολικά 104 πυροσβέστες, πεζοπόρα τμήματα και 40 οχήματα. Την ίδια στιγμή, σε επιφυλακή εξακολουθούν να βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής για την αποφυγή αναζωπυρώσεων στις περιοχές των μεγάλων πυρκαγιών της περασμένης εβδομάδας.

Σε δύο συλλήψεις για εμπρησμούς προέβη χθες η Ελληνική Αστυνομία, μία στο Χαϊδάρι και μία στην Αθήνα. Ενας 54χρονος Ελληνας και μια 29χρονη αλλοδαπή οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με τις δικογραφίες που σχημάτισε εις βάρος τους η Ασφάλεια Αττικής. Σύλληψη για εμπρησμό είχαμε και στη Ρόδο, όπου μία 57χρονη αλλοδαπή, η οποία φέρεται να αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, κατηγορείται ότι προκάλεσε τρεις πυρκαγιές τις προηγούμενες ημέρες στις παρυφές της πόλης της Ρόδου. Η αυξημένη επιτήρηση για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς οδήγησε στην επιβολή τριών διοικητικών προστίμων στην περιοχή της Χαλκιδικής. Στη μία περίπτωση από πυροσβέστες που περιπολούσαν στην περιοχή Κρυοπηγής έγινε αντιληπτός οδηγός που πέταξε από το παράθυρο του αυτοκινήτου αναμμένο τσιγάρο. Του επιβλήθηκε πρόστιμο 400 ευρώ. Τα άλλα δύο πρόστιμα επιβλήθηκαν για κάπνισμα μελισσών και χρήση ψησταριάς παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή