Φωτιές: Ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές

Φωτιές: Ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές

Εντοπίστηκαν από 500 «κόκκινα» και «κίτρινα» κτίρια στην Αττική και στην Εύβοια

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ολοκλήρωση των αυτοψιών σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές πλην της Αρκαδίας, όπου ξεκίνησαν χθες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών. Συνολικά ελέγχθηκαν 1.800 κτίρια στην Αττική, στη Βόρεια Εύβοια, στην Αρχαία Ολυμπία και σε άλλες περιοχές που επλήγησαν από τις φετινές πυρκαγιές. Οπως επισημαίνει το υπουργείο, οι πυρόπληκτοι θα λάβουν όλες τις απαραίτητες ενισχύσεις μέσω μιας πλατφόρμας και όχι σε ξεχωριστές για την οικοσκευή και την επιδιόρθωση της κατοικίας, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.

Στις εξελίξεις γύρω από την καταγραφή των ζημιών και στις αποζημιώσεις αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Οπως επισήμανε, περισσότεροι από 200 μηχανικοί της Γενικής Διεύθυνσης Φυσικών Καταστροφών πραγματοποίησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα πάνω από 1.800 αυτοψίες. Ειδικά για την Αττική, τα «κόκκινα» (κατεδαφιστέα) και τα «κίτρινα» (επισκευάσιμα) κτίρια είναι περίπου 500, ενώ τα «πράσινα» περί τα 300. Αντίστοιχα στην Εύβοια «κόκκινα» χαρακτηρίστηκαν 307 κτίρια, «κίτρινα» 201 και «πράσινα» 105. Οσον αφορά τις υποδομές, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν σοβαρές ζημιές και όσες έχουν εντοπιστεί θα αποκατασταθούν σύντομα.

Για τη διαδικασία αποζημίωσης και κρατικής αρωγής, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι για πρώτη φορά θα γίνει μέσω μιας ενιαίας πλατφόρμας. «Τα πρώτα χρήματα θα τα δώσουμε άμεσα για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να ξεκινήσουν να ξαναχτίζουν τη ζωή τους», τόνισε και πρόσθεσε: «Αυτό που κάνουμε, με εντολή του πρωθυπουργού, είναι ότι προσπαθούμε να “σπάσουμε” όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ταλαιπωρούν τους πολίτες. Για παράδειγμα, τη διαγραφή των οχημάτων που έχουν καεί χωρίς γραφειοκρατία, τη δωρεάν αντικατάσταση των απολεσθέντων διπλωμάτων οδήγησης και την εξάμηνη παράταση για ΚΤΕΟ. Αυτή τη δύσκολη στιγμή, θα είμαστε δίπλα σε όλους τους συμπολίτες μας που έχουν υποστεί πολύ μεγάλες καταστροφές», ανέφερε. Υπενθύμισε δε ότι λειτουργεί και τηλεφωνικό κέντρο στο υπουργείο Υποδομών (210-65.09.300) για οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζονται οι πολίτες των οποίων η περιουσία έχει πληγεί, σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή