Κορωνοϊός: Ξεπέρασε το όριο συναγερμού η θετικότητα των τεστ σε νησιά – Μεγάλη «πίεση» στην Κρήτη

Κορωνοϊός: Ξεπέρασε το όριο συναγερμού η θετικότητα των τεστ σε νησιά – Μεγάλη «πίεση» στην Κρήτη

Σε υψηλό επίπεδο εγρήγορσης βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας για την αυξανόμενη πίεση του τέταρτου κύματος στις μονάδες υγείας του ΕΣΥ που μάλιστα στην Κρήτη είναι ιδιαίτερα έντονη, αλλά και την αύξηση της θετικότητας των τεστ που σε συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου έχει περάσει κατά πολύ το όριο συναγερμού

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλό επίπεδο εγρήγορσης βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας για την αυξανόμενη πίεση του τέταρτου κύματος στις μονάδες υγείας του ΕΣΥ που μάλιστα στην Κρήτη είναι ιδιαίτερα έντονη, αλλά και την αύξηση της θετικότητας των τεστ που σε συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου έχει περάσει κατά πολύ το όριο συναγερμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, χθες νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 282 ασθενείς, δηλαδή 24 περισσότεροι σε σχέση με την Τρίτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη Τετάρτη 11/8 ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ήταν 226 και την Τετάρτη 4/8 ήταν 192. Αντίστοιχα χθες καταγράφηκαν 290 νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία, που είναι και ο υψηλότερος αριθμός ημερήσιων εισαγωγών σε αυτό το τέταρτο κύμα. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 240 ασθενείς. Υψηλός είναι και ο αριθμός των θανάτων, καθώς χθες έχασαν τη ζωή τους λόγω της νόσου 25 ασθενείς.

Κρούσματα

Χθες, καταγράφηκαν 3.442 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 818 στην Αττική, 319 στη Θεσσαλονίκη και 150 στην Αχαΐα. Στο κόκκινο είναι η Κρήτη με 361 νέα κρούσματα χθες και με τα νοσοκομεία του νησιού να πιέζονται ιδιαίτερα, αφού νοσηλεύουν περισσότερους από 200 ασθενείς με COVID-19. Αυτή τη στιγμή, η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου είναι η μοναδική στο νησί στην οποία δεν ισχύουν τα ειδικά τοπικά μέτρα περιορισμού της διασποράς και συγκεκριμένα η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη 1 π.μ. έως τις 6 π.μ. και η απαγόρευση της μουσικής καθ’ όλο το 24ωρο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας. Οπως ανακοίνωσε χθες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εκ νέου αξιολόγησης των επιδημιολογικών δεικτών αποφασίστηκε η παράταση των μέτρων αυτών σε Χανιά και Ηράκλειο έως τις 25 Αυγούστου, καθώς και η εφαρμογή τους και στο Ρέθυμνο.

Το ποσοστό θετικότητας των εργαστηριακών τεστ την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε στο 3,64% από 3,05% που ήταν μία εβδομάδα πριν. Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από το 4% που είναι το όριο συναγερμού ήταν η θετικότητα σε Νάξο (9,6%), Μύκονο (6,04%), Πάρο (5,78%), Χανιά (4,59%), Θεσπρωτία (4,57%), Ηράκλειο (4,13%) και Τήνο (4,09%).

Θετικά πάντως είναι τα πρώτα μηνύματα για την πρόθεση εμβολιασμού των πολιτών μετά τις διακοπές του καλοκαιριού. Οπως ανέφερε χθες (ΣΚΑΪ) ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, τις δύο πρώτες ημέρες της εβδομάδες προγραμματίστηκαν 30.000 νέα ραντεβού πρώτης δόσης ενδεχομένως από αδειούχους που επέστρεψαν από τις διακοπές τους και θέλησαν να θωρακιστούν ενόψει του χειμώνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των ημερήσιων εμβολιασμών είχε μειωθεί σε περίπου 30.000. Την Τρίτη διενεργήθηκαν 29.128 εμβολιασμοί εκ των οποίων οι 11.000 ήταν πρώτης δόσης. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, αρχές Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης (τρίτη δόση) σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, ενώ αναμένονται οι αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού και για άλλες ομάδες πληθυσμού όπως υγειονομικούς κ.ά.

Αιτήσεις εξαίρεσης

Εληξε η διορία για την κατάθεση αιτήσεων εξαίρεσης από το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, το ποσοστό των εργαζομένων που είχαν εμβολιαστεί ήταν στις 12 Αυγούστου στο 75% και εκτιμάται ότι έχει ανέβει τις τελευταίες ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή