Σκληρή μάχη στο πύρινο μέτωπο των Βιλίων

Σκληρή μάχη στο πύρινο μέτωπο των Βιλίων

Οι διαρκείς αλλαγές στη φορά του ανέμου και οι συνεχείς αναζωπυρώσεις δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός ελέγχου παρέμενε έως αργά χθες το βράδυ η μεγάλη πυρκαγιά στα Βίλια Αττικής, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της αυτοδιοίκησης να προσπαθούν να ανακόψουν τη φωτιά πριν αυτή προκαλέσει φθορές στα σπίτια του οικισμού. Βραδινές ώρες χθες, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης περιέγραψε στην «Κ» ότι οι φλόγες βρίσκονταν περίπου 100 μέτρα από τα πρώτα κτίσματα στην ανατολική πλευρά των Βιλίων, ενώ μετέφερε πληροφορίες για φθορές σε ένα οίκημα περιμετρικά του οικισμού.  

Η πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι της 16ης Αυγούστου και χθες, τρία εικοσιτετράωρα μετά την εκδήλωσή της, το μέτωπό της εκτεινόταν –σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αυτοδιοίκησης– σε μήκος 15-17 χιλιομέτρων. Πηγές από την Πυροσβεστική, αντίστοιχα, έκαναν λόγο για «πολλές, διαφορετικές εστίες σε περίμετρο 60.000 στρεμμάτων». 

Τέσσερις ήταν οι μεγάλες εστίες της πυρκαγιάς: η πρώτη σε οροπέδιο κοντά στην Ψάθα, η δεύτερη είχε κατεύθυνση προς τον κάμπο των Μεγάρων, μια τρίτη συνέχιζε να καίει στη θέση «Καντήλι» κοντά στον δρόμο που συνδέει τη Μάνδρα με τα Μέγαρα, ενώ το τέταρτο μέτωπο βρισκόταν κοντά στους οικισμούς Παλαιοχώρι και Αγία Σωτήρα, κινούμενο προς τα Βίλια.

Καθώς χθες δεν υπήρχε σε εξέλιξη άλλη μεγάλη πυρκαγιά, στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στα Βίλια συμμετείχαν 427 πυροσβέστες, 19 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη. Παρά τις συνεχείς ρίψεις νερού, ωστόσο, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δεν είχαν μέχρι αργά χθες καταφέρει να περιορίσουν την ένταση της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με έμπειρα στελέχη του σώματος, οι συχνές αλλαγές στη φορά των ανέμων, η απουσία οδικού δικτύου και αντιπυρικών ζωνών στην περιοχή και η μη εξασθένιση των ανέμων κατά τη διάρκεια της νύχτας δυσκόλευαν σημαντικά το έργο της κατάσβεσης.

«Ενώ στις 8.30 μ.μ. της Δευτέρας η εικόνα από το μέτωπο ήταν καλή, στη διάρκεια της νύχτας οι άνεμοι ενισχύθηκαν και η πυρκαγιά συνέχισε να καίει ανεξέλεγκτη», σχολίασε στην «Κ» πηγή από την Πυροσβεστική. Κάτι παρόμοιο συνέβη και χθες το μεσημέρι, καθώς στις 2.30 μ.μ., και ενώ το μέτωπο κατευθυνόταν προς την Οινόη, ο αέρας άλλαξε κατεύθυνση και έφτασε μια ανάσα από τα πρώτα σπίτια στα Βίλια. «Δεν υπάρχουν δρόμοι, είναι πολύ δύσκολο να βάλουμε κόσμο μέσα στο δάσος», δήλωσε στέλεχος της Πυροσβεστικής και συμπλήρωσε: «Μετά από κάθε ρίψη των Canadair η ένταση της φωτιάς περιορίζεται. Ωστόσο, αμέσως μετά την αποχώρηση των εναερίων μέσων σημειώνονται αναζωπυρώσεις».  

Στέλεχος της αυτοδιοίκησης προέβλεψε ότι η πυρκαγιά θα σβήσει «όταν τελειώσει η καύσιμη ύλη», ενώ πηγή από την Πυροσβεστική περιέγραψε αργά χθες ότι «ο κίνδυνος για τα Βίλια προσωρινά τουλάχιστον απομακρύνθηκε κι αυτό διότι γύρω από τον οικισμό δεν υπάρχει δάσος». Υπήρξε εισήγηση για προληπτική εκκένωση των Βιλίων, δίχως πάντως μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές να έχει δοθεί εντολή εκκένωσης μέσω του «112». Στη χθεσινή, έκτακτη ενημέρωση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας εκδηλώθηκαν 42 δασικές πυρκαγιές και υπογράμμισε ότι εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς δεν υπάρχει οδικό δίκτυο, γεγονός που δεν επιτρέπει στις επίγειες δυνάμεις να προσεγγίσουν τις εστίες της φωτιάς. Μέχρι χθες υπολογίζεται ότι είχαν μετατραπεί σε στάχτη πάνω από 40.000 στρέμματα δάσους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή