Ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους

Ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια διαδρομή που θα ξεκινάει από ένα «δωμάτιο» με φοίνικες και θα καταλήγει στην «υδάτινη» νέα πλατεία Αριστοτέλους, με οργανωμένους ενδιάμεσους σταθμούς, θα κάνει ο επισκέπτης της Θεσσαλονίκης όταν ολοκληρωθεί η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της πόλης με την πρόταση που κέρδισε το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης. 

Η κριτική επιτροπή έδωσε χθες το πρώτο βραβείο στη μελέτη των αρχιτεκτόνων Αριάδνης Βοζάνη και Παρασκευής Φανού, η οποία διακρίνει τον άξονα της Αριστοτέλους σε δύο πλατείες με «σύνορο» την κεντρική οδό Τσιμισκή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η νέα πλατεία Αριστοτέλους θα αποκτήσει μια χαμηλότερη βαθμίδα στο κεντρικό της τμήμα (μεταξύ Μητροπόλεως και Λεωφόρου Νίκης) που θα εξυπηρετεί διαφορετικές λειτουργίες: είτε ως «σκηνή» για εκδηλώσεις ή ως σημείο δροσιάς με εκτοξευτήρες νερού που είτε θα ρίχνουν νερό σημειακά ή θα δημιουργούν ένα λεπτό υδάτινο φιλμ που θα λειτουργεί και ως καθρέφτης. 

Νέα υλικά θα χρησιμοποιηθούν για τη στρώση των δαπέδων, ενώ στο έδαφος του άξονα θα αναδειχθούν ίχνη του παλιού αστικού ιστού της πόλης, πριν από την καταστροφική πυρκαγιά του 1917. Από την πλευρά της Εγνατίας και μέχρι την οδό Τσιμισκή, η Αριστοτέλους χωρίζεται σε «δωμάτια» με διακριτά μέρη. Το πρώτο θα είναι το «δωμάτιο με τους φοίνικες», στη σκιά των οποίων θα τοποθετηθούν καθίσματα πάνω σε πατημένο χώμα. Οσο κατεβαίνουμε προς τη θάλασσα τα «δωμάτια» θα εναλλάσσονται και θα φιλοξενούν την περιοχή του νερού και της εφήμερης αγοράς, ένα τμήμα με καλλωπιστικές μανόλιες και μια υπαίθρια γλυπτοθήκη. Το άγαλμα του Αριστοτέλη θα τοποθετηθεί σε ένα πιο κεντρικό σημείο, ενώ θα ανασχεδιαστεί και το υπαίθριο ρολόι της πλατείας.

Σε μια πρώτη ανάγνωση, η πρόταση για τον διαχωρισμό του άξονα σε μικρότερες θεματικές πλατείες (δωμάτια) θυμίζει τη δημιουργία κήπων στο παραλιακό μέτωπο, αλλά εδώ ο χώρος της επέμβασης είναι μικρότερος και ίσως ήταν προτιμητέα μια ενιαία ταυτότητα. Η τοποθέτηση φοινίκων, ειδικά για λόγους σκίασης, είναι ένα ερωτηματικό, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα χρειαστεί η κατασκευή του υδάτινου δαπέδου, καθώς παρόμοια εγχειρήματα σε άλλα σημεία της Θεσσαλονίκης δεν είχαν καλή κατάληξη. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της ανάπλασης με πόρους από το υπουργείο Τουρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή