Νέοι όροι για το Τατόι

Αφορούν στη μετατροπή του κτιρίου του θερινού ανακτόρου σε μουσείο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς δημοπράτηση οδεύει το έργο της αποκατάστασης του θερινού ανακτόρου στο κτήμα Τατοΐου. Το υπουργείο Υποδομών μάλιστα ενέκρινε ειδικούς, επιπρόσθετους όρους για την οικονομική επάρκεια και την τεχνική εμπειρία της εταιρείας που θα το αναλάβει, καθώς οι εργασίες που θα εκτελεστούν θεωρούνται εξαιρετικά εξειδικευμένες. Το κτίριο γλίτωσε την τελευταία στιγμή από την καταστροφική πυρκαγιά, η οποία κατέκαψε δύο κοντέινερ ακριβώς μπροστά του αλλά και γειτονικά κτίρια, όπως το διευθυντήριο του κτήματος.

Η αποκατάσταση του κτιρίου του θερινού ανακτόρου έχει προϋπολογισμό 14,3 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το έργο θα δημοπρατηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού, βάσει των μελετών που ήδη έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Ζητήθηκε όμως από το υπουργείο Υποδομών η προσθήκη επιπρόσθετων όρων στον διαγωνισμό ώστε να διασφαλιστεί ότι θα το αναλάβει μια εταιρεία σε καλή οικονομική κατάσταση, η οποία θα διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία. 

Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή, οι εργασίες αφορούν στην οικοδομική, λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του κτιρίου, στην ενοποίηση και εναρμόνισή του με το ύφος και την τεχνοτροπία του συνόλου των κτιρίων του κτήματος, στην ανάκτηση της ταυτότητάς του ως αντιγράφου του παλατιού στο Peterhof, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, στην εποχή του Γεωργίου Α΄. Στόχος είναι φυσικά να γίνει επισκέψιμο στο κοινό, καθώς στους χώρους του θα εκτίθενται η επίπλωση και τα αντικείμενα της πρώην βασιλικής οικογένειας, ενώ παράλληλα στους χώρους του υπογείου θα υπάρχουν αίθουσες για εκπαιδευτικά προγράμματα ή μικρές, θεματικές, περιοδικές εκθέσεις, ενώ στον κινηματογράφο, που προτείνεται να διατηρηθεί, θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται προβολές και μπορεί να αποτελέσει ένα σύγχρονο, οργανωμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο μοντέλο διαχείρισης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Οι ειδικότεροι όροι που ζητήθηκαν από το υπουργείο Υποδομών αφορούν τόσο στην τεχνική εμπειρία των διαγωνιζομένων, που θα πρέπει να έχουν φέρει εις πέρας ανάλογα έργα με επιτυχία την τελευταία δεκαετία, όσο και στην οικονομική τους επάρκεια (να έχουν υψηλό κύκλο εργασιών την τελευταία τριετία). Οπως αναφέρεται, «οι εργασίες που προβλέπεται να εκτελεστούν είναι εξαιρετικά εξειδικευμένες και ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν στην επαναφορά των όψεων στην εποχή του Γεωργίου του Α΄ με την απομάκρυνση των στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα και την κατασκευή των μεταλλικών χυτοσιδήρων εξωστών επί του κτιρίου, καθώς και στη διερεύνηση όλων των παλαιότερων στοιχείων που πιθανόν σώζονται στο εσωτερικό του κτιρίου και συνεπώς είναι απολύτως απαραίτητη η ανάλογη εμπειρία και εξειδίκευση των διαγωνιζομένων εργοληπτικών επιχειρήσεων σε έργα επί μνημείων, καθώς οποιαδήποτε κακοτεχνία ή αστοχία των εργασιών μπορεί να επιφέρει ανεπανόρθωτες ζημιές στο μνημείο». 

Αποκατάσταση

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Πολιτισμού προωθεί κατεπειγόντως τις διαδικασίες αποκατάστασης των κτιρίων του κτήματος (με σκοπό να συμπεριλάβει και τα επτά κτίρια που κάηκαν, κάποια από τα οποία είχαν αποκατασταθεί στο παρελθόν). Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το «project Τατόι» δεν αναμένεται να προχωρήσει άμεσα –τουλάχιστον όπως είχε ανακοινωθεί– καθώς το κτήμα, που αποτελούσε διέξοδο για χιλιάδες Αθηναίους, έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή