Κορωνοϊός: Έκκληση στους αδειούχους για προσοχή

Κορωνοϊός: Έκκληση στους αδειούχους για προσοχή

Να μη μεταφερθεί ο SARS-CoV-2 από τα νησιά στις ηπειρωτικές ζώνες με τη μεγάλη επιστροφή των πολιτών από τις καλοκαιρινές διακοπές είναι η μεγάλη αγωνία των ειδικών, που βλέπουν το στέλεχος «Δέλτα» να έχει πλέον επικρατήσει και στη χώρα μας και να πιέζει έντονα το σύστημα υγείας

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να μη μεταφερθεί ο SARS-CoV-2 από τα νησιά στις ηπειρωτικές ζώνες με τη μεγάλη επιστροφή των πολιτών από τις καλοκαιρινές διακοπές είναι η μεγάλη αγωνία των ειδικών, που βλέπουν το στέλεχος «Δέλτα» να έχει πλέον επικρατήσει και στη χώρα μας και να πιέζει έντονα το σύστημα υγείας. Χθες, ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος απηύθυνε έκκληση στους αδειούχους «να δείξουν την αναγκαία υπευθυνότητα και να κάνουν πάντα τεστ για την COVID-19 στην επιστροφή τους αλλά και να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά την επιστροφή όπως στα πλοία», τονίζοντας ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτή τη στιγμή να μη μεταφέρουμε τον ιό στις ηπειρωτικές ζώνες». Ζήτησε, δε, από τους υπευθύνους για την επίβλεψη της τήρησης των μέτρων να κάνουν τους αναγκαίους ελέγχους κατά τη διάρκεια της «μεγάλης επιστροφής». Παράλληλα κάλεσε τους ανεμβολίαστους και κυρίως τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα, να σπεύσουν να εμβολιαστούν άμεσα.

Οπως ανέφερε ο καθηγητής, πλέον το στέλεχος «Δέλτα» έχει επικρατήσει και στη χώρα μας σε ποσοστό που ξεπερνά το 85% των δειγμάτων που ελέγχονται. Το στέλεχος αυτό είναι πολύ πιο μεταδοτικό, αποτελεί πρόβλημα κυρίως για τα μη εμβολιασμένα άτομα, φαίνεται όμως ότι και άτομα πλήρως εμβολιασμένα μπορούν να εμφανίσουν λοίμωξη –κατά κύριο λόγο πολύ ήπια– και να το μεταδώσουν. Την ίδια στιγμή, το επιδημικό φορτίο στη χώρα μας παρουσιάζει συνεχή αύξηση, με τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα την εβδομάδα 8-15 Αυγούστου να ανέρχονται σε 21.567, αριθμός αυξημένος κατά 12,44% σε σχέση με μία εβδομάδα πριν. Χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 3.273 νέα κρούσματα, από ένα σύνολο τεστ που ξεπέρασαν πάλι τις 100.000. Ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι ανέρχεται σε 286, ενώ καταγράφηκαν και 20 θάνατοι. Στην Αττική εντοπίστηκαν 709 περιστατικά, στη Θεσσαλονίκη 318 και στην Κρήτη 336.

Σημαντική αύξηση καταγράφεται και στις νοσηλείες σε κλινικές και ΜΕΘ COVID και ΜΕΘ. Την περασμένη εβδομάδα ο μέσος όρος εισαγωγών ήταν 251 έναντι 166 πριν από τέσσερις εβδομάδες. Αντίστοιχα έως και χθες νοσηλεύονταν 1.872 ασθενείς με COVID-19 στα νοσοκομεία έναντι 961 πριν από τέσσερις εβδομάδες και 299 σε κλίνες ΜΕΘ έναντι 133. Η κάλυψη στις κλινικές COVID, που μάλιστα έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, βρίσκεται στο 41% και στις ΜΕΘ έχει φτάσει περίπου στο 60%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ COVID στην Κρήτη είναι 96,5%, στην Αττική 76% και στη Θεσσαλονίκη 57%.

Ο κ. Γώγος επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός σε αυτήν τη φάση είναι το κύριο εργαλείο που έχουμε για να πολεμήσουμε τον ιό και μάλιστα έχει ήδη βοηθήσει στο να βλέπουμε πλέον τη μικρότερη αναλογία διασωληνώσεων και θανάτων σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «ενώ ακόμα χτίζεται το τείχος ανοσίας μέσω του εμβολιασμού και μέχρι να έχουμε ένα αναγκαίο για το στέλεχος “Δέλτα” ποσοστό ανοσίας, που μπορεί να φτάνει και πάνω από 80%-85%, πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και κυρίως να φοράμε μάσκα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή